Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahoj maminky,
hledám Vás, které jste prodělaly hellp syndrom. Ráda bych Vaše příběhy uveřejnila na svém novém blogu www.hellp-syndrom.blog.cz
Díky
Příspěvek upraven 25.10.10 v 12:02
Omlouvám se Vám všem.
Nedopatřením jsem uvedla špatnou internetovou adresu (asi proto, že malá potřebovala napapat
). Ta správná je: www.hellp-syndrom.blog.cz
Pavla
Ahoj,ja teda osobne ne,ale ma kamaradka na to bohuzel zemrela,mimnko se narodilo v poradku,ale ona to bohuzel nevydrzela
.v prosinci to bude rok ![]()
Ahoj Kamikaa,
to mi moc mrzí. Alespoň vidím, že tato nemoc je opravdu nebezpečná a pokusím se s tím udělat alespoň to co bude v mých silách.
Ráda bych založila i občanské sdružení,ale k tomu potřebuji alespoň 3 zainteresované lidi. Bude to asi náročné, ale jen tak to nechci nechat…
Měla bys chuť?
Ahoj,samozřejmě bych ti ráda pomohla,ale dohromady o tom nic nevím
.
Ahoj,
už to bude 9 let co jsem prodělala hellp syndrom, syn už chodí do 3 třídy. Jsme oba v pořádku
, naštěstí, měli jsme na mále… Klidně Ti odpovím na co si budeš přát
.
Ahoj,
můžeš napsat svůj příběh, tak jak uznáš za vhodné. Ráda bych třeba, aby se v textíku objevil tvůj věk ve kterém jsi rodila a týden těhotenství. Třeba (je to asi nejdůležitější) průběh těhotenství a porodu i tvoje pocity. Zkrátka všechno, co by mohlo ostatním maminkám, které se ocitly v podobné situaci, pomoci.
Měj se hezky a těším se!!!
PS: Jsem ráda, že to dopadlo takhle dobře ![]()
Pavla
Ahoj Kamikaa,
možná bys mohla napsat alespoň to něco málo co o tom víš. Budu ráda i za to.
Díky Pavla
Ahoj Caty,
hellp syndrom je obdobný preeklampsii. Někteří lékaři tvdí, že je to úplně něco jiného a jiní zase, že to má spolu určitou souvislost. Preeklampsie je vlastně nemoc, kdy má maminka vysoký tlak v těhotenství. Hellp syndrom je onemocnění, které se skládá z několika faktorů. Všemu předchází nepříjemné pocity (bolest) v oblasti žaludku, stav se zhoršuje natolik, že postupně začínají selhávat životně důležité orgány (játra, ledviny aj.), může se dále zvýšit i krevní tlak, ale není to prý u všech maminek. Nutnost je ukončit těhotenství prakticky ihned, jakmile se na nemoc přijde.
Tak asi ve zkratce… ![]()
PavlaRe: Děkuju za vysvtlení. No, mně to přijde podobné jako preeklampsi. S tou jsem rodila malou, vyvolávali mi porod. Nejdřív mi trochu natékaly noy, pak se zvyšovaly tlaky až 170/110, bílkovina v moči, špatně jaterní testy. K tomu pak špatné monitory, malá se nehýbala a porod vyvolali akorát včas. Měla už zkaženou plodovou vodu a bylo to v 37tt.Padaly jí ozvy. Tak mi to opravdu přijde stejné, ale nevím
každopádně je fakt, že je to hnus. Naplno se mi rozjela v šestinedělí po porodu, měla jsem příšerný zimnice, 4 deky mi nestačily, bylo mi zle, šíleně bušilo srdce, potila jsem se a tělo jsem měla nateklé tak, že jsem se bála, že prasknu. Normáln mi z toho zůstali i strie v jamkách na koulenou, na rukách apodobně, jak jsem byla zavodněná.
Ale té maminky, jak umřela je mi strašně líto. Divím se, že to i v dnešní době dojde tak moc daleko. Se mi chce z toho brečet. Nedovedu si představit, že by malou zachránili a byla bez maminky, neviděla jsem jí vyrůstat a tak.
Ahoj Caty!
Příznaky jsi měla spíš na Hellp syndrom. Myslím, že je hlavně spojen se selháváním jater a bílkovinou v moči. Bylo by dobré kdyby ses zeptala tvého gynekologa. Mě primář říkal, že si po porodu také musím často kontrolovat tlak a pravděpodobně ho budu mít vysoký už do konce života. Díky bohu se tak nestalo. Tlak mám v mezích normy.
Měj se hezky.
Pavla
PavlaRe, no ale já pořád nějak nevidím rozdíl mezi preeklampsií a hellp syndromem???? Jsem asi blbá nebo nevim. V kolikátém týdnu se to může obojí začít projevovat? Se bojím už teď od začátku, že to zase přijde.