Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahoj Caty,
já nejsem lékařka. Zeptej se na to tvého gynekologa. Jak jsem psala už posledně. Preeklampsie je pouze spojena s vysokým tlakem na který se berou prášky a je také hodně nebezpečná. Hellp syndrom je především spojen se selháváním orgánů (jater, ledvin a bílkovinou v moči).
Pravděpodobně jsi posledně prodělala Hellp syndrom a v tom případě ti lékař musí vysvětlit na co si máš dávat pozor.
Pokud máš chuť tak se mrkni na moje stránky www.hellp-syndrom.blog.cz, tam je vše co se týká problematiky spojené s Hellp syndromem.
Pavla
Pavli aha, tak to jo. No, mně říkali že to byla preeklampsie, ale tak asi nebyla teda no. Docela mě to děsí teda co všechno se mohlo stát.
Ty jo, tak to mám fakt strach no. Už jsem mluvila se svým doktorem a napíše mi doporučení do IKEMU na komplet vyšetření no, protože už teď mám opět vzýšený tlak, ne moc, ale mívám normální a teď 135/90 a to jsem v 6tt. Určitě na ty stránky mrknu, děkuju
Ahoj Caty,
snad si tě ohlídají. Držím palce, ať ti všechny výsledky dopadnou dobře a miminko v pořádku donosíš. Asi budeš muset začít brát prášky na tlak, ale to doufám bude stačit. Napiš zase jak tvé těhotenství probíhá. Také budu chtít za nějaký čas druhé miminko, tak budu zase chytřejší
.
Pavla
preeklampsie-vysoký krevní tlak,bílkovina v moči a otoky.
Hellp syndrom je vůbec nevíc nebezpečná záležitost,tam se rozpadají krevní destičky nebo tak něco…ještě ke všemu.
Ahoj,
tak já měla podezření na HELLP syndrom, ale nepotvrdilo se, protože jsem vydržela od zjištění příznaků ještě tři týdny na rizikovém u Apolináře, než se můj stav zhoršil a já musela na akutní sekci. V kartě mám preeklampsii a jen podezření na HELLP, ale kromě zvýšeného tlaku jsem měla špatné jaterní testy a taky se mi prudce zhoršila srážlivost krve (klesal mi antitrombin). Bílkovinu v moči jsem neměla a to u preeklampsie bývá, ne? Já myslím, že jsem měla spíš ten Hellp, ale to je vlastně jedno, protože podstatné je, že malý musel ven a to rychle. Narodil se 35+3 s váhou 2,09kg. Dnes už bude Filípkovi 6 týdnů a má skoro tři kila. Před porodem jsem se uklidňovala váhovým odhadem, kerý mi dělali týden před a byl 2,55kg. Tak jsem myslela, že za ten týden bude mít třeba i 2,7kg, ale měl jen něco málo přes 2kg!!! Takže odhadům z UZV nevěřit, měří jen kosti a nepoznají, když miminko strádá a nemá žádný tuk a málo svalové hmoty… Nakonec jsme oba v pořádku, ale ty tři týdny na rizikovém jsem si užila své.
Ahoj Ajas,
věřím, že na rizikovce je to nahouby, i když jsem to bohužel nezažila, ale ráda bych
.
Naše Verunka měla podle ultrazvuku vážit 1500g, před porodem jsem si říkala, že když ultrazvuk a ostatní hodnoty má moje maličká v pořádku a váhu okolo 1500g, tak ten porod císařským řezem nějak zvládneme. Nakonec měla „jen“ 1100g, ale i tak to zvládla.
Mohu Tě o něco požádat?
Prodělala jsem hellp a založila jsem internetové stránky www.hellp-syndrom.blog.cz. Mohla bys napsat tvůj příběh? Určitě bude zajímavý, protože nás maminek s takovou diagnózou prý moc není a já bych tam ráda měla i ten tvůj - i když by to bylo jen o tom podezření. Možná jsi ho skutečně prodělala. Vždyť asi ani všichni lékaři se v tom pořádně neorientují
. E-mail: hellpsyndrom@seznam.cz.
Budu moc ráda a oba vás pozdravuji. Pavla
@PavlaRe Ahojda, i já jsem prodělala Hellp syndrom a ráda se podělím o svůj příběh
Dyštak SZ..
Ahoj Kimm88, budu moc ráda, když mi napíšeš svůj příběh. E-mail je: hellpsyndrom@seznam.cz, pak se podívej na internetové stránky: hellp-syndrom.blog.cz.
Měj se moc hezky. Pavla
Ahoj na tvoje stránky jsem se dívala už téěř před dvěma lety když se mi narodil syn a my jsme přišli z porodnice. Teď jsem je našla znovu. V létě bysme se chtěli pokusit o druhé dítě, ale upřímně se bojím. V prosinci jdu na gyndu zeptat se dr co a jak. Jak často se vyskytuje HS dvakrát po sobě? Je nějaká pozitivní informace, která by mě uklidnila?:)
Kaspinko, mne rikali doktori U Apolinare, ze je riziko 25%. Ja nastesti podruhe nic nemela, az ke konci zhorsene jaterni testy, ale az 39tt. Nasledoval cisar a vse OK. Budou te sledovat, nejlepsi je zacit chodit vcas do porodnice do rizikove poradny, casto chodit na odbery (min. 1× mesicne). Drzim palce!
Díky:) Rodila jsi po prvé císařem a podruhé rovnou indikovali císař?
Poprve cisar, podruhe nakonec taky, ale vzhledem ke zhorsenym jaternim testum a tomu, ze jsem mela deti brzy po sobe (rok a tri ctvrte). Chtela jsem zkusit normalne, ale nakonec me doktori U Apolinare premluvili, at neriskuju. Uz jsem mela i kontrakce a praskla mi voda, ktera byla navic zkalena a porod nepostupoval. Jinak pokud je vse ok, muzes klidne rodit normalne. Hodne stesti
Ahojda chtěla bych se optat jaké jsi měla projevy u hellp syndromu děkuji
Mě bylo jen špatně od žaludku. Všechno ostatní se zjistilo až později.
Mě taky jen špatně od žaludku, zvracela jsem a taky jsem měla vysoký tlak.
KAšpinko, už ses odvážila mít druhé dítko? Pokud jo, jak jsi dopadla? Díky za info