Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahojky pokud bych po prvním porodu akutním císařem chtěla druhý porod taky plánovaným císařem udělají mi ho nebo kolem toho budou problémy? Po zkušenostech s prvním porodem bych rozhodně šla do císaře ![]()
U nás je to tak, že pokud nebudou problémy budeš rodit normálně, ale pokud se najde během těhotenství problém, půjdeš na císaře. Znám spoustu maminek, které první rodily císařem a pak je nechaly rodit normálně. Mysli na to, že normální porod je lepší pro miminko,pokud je to možné. Má lepší adaptaci než když je vytržené přímo z matčina břicha. Rodila jsem jak císařem tak klasicky a vždy budu stát za klasickým normálním porodem. I pro mě to bylo lepší než po císaři, kdy jsem pak kolik dnů trpěla bolestí. Po normálním porodu jsem byla za pár hodin fit a krásně se mohla o prcka starat.
Já jsem první dceru porodila akutním císařem a druhou (o dva roky později) jsem rodila u Apolináře. Při první návštěvě poradny se mě doktor zeptal, jestli chci zkusit rodit normálně nebo rovnou domluvit císaře. Já chtěla normálně, ale kdybych řekla, že chci císaře, nenutil by mě. Ale tohle se bude nejspíš v každé nemocnici lišit.
Pokud bys měla z normálního porodu strach, tak stačí říct, že tě bolí jizva a nikdo tě - dle mého názoru - do vaginálního porodu nepožene.
Tak já bych chtěla druhý zkusit přírodně, ale to je ještě daleko.
Pokud bys ty chtěla druhý císař, tak určitě si při kontolách stěžovat na bolesti jizvy, to si doktor na krk neveme, aby tě pak praskla.No a pokud budeš mít větší mimi, tak není co řešit.
A určo je rozdíl mezi akutním a plánovaným císařem. Ten plánovaný bude víc v pohodě s nižším rizikem.
To je otázka. Dra mi řekla, že i druhý porod bude s největší pravděpodobností taky císař, jen se domluvit v nemocnici. nakonec to bylo tak, že porod začal spontánně, ale po cca 16 hodinách já už byla tak zničená, že jsem si druhou operaci skoro vynutila. Takže nevím, jestli kývli, protože skutečně problémy nastaly, nebo prootže se blížila půlnoc a všichni byli vyšťavený (nejen já) a nebo protože dodnes si myslím, že to císař měl být hned a oni to zanedbali … to fakt těžko říct. Stejně jako těžko říct, zda bych byla porodila normálně … ![]()
Emilie: Tak podobný scénář jsem měla u prvního porodu takže bych tomu právě ráda napodruhé zabránila
![]()
mikky píše:
Emilie: Tak podobný scénář jsem měla u prvního porodu takže bych tomu právě ráda napodruhé zabránila![]()
Tak abych tě „pobavila“ - s provorozenným jsem dorazila do nemocnice v sobotu k půlnoci, a to už jsem byla na cca 5 minutách. Takže už to nějakou dobu „jelo“. No nějakou dobu - už asi od odpoledne. V neděli večer už jsem skoro zkolabovala, když přilítl doktor, a že mě prostě musí píchnout, protože zřejmě „normálně“ neporodím. Už jsem rodila jen „chemicky“, dítě začalo mít problémy s tepem .. prostě už to bylo příliš dlouho.
S druhým synkem jsem nastoupila cca v 35 tt na „riziko“, prootže jednak mě jizva bolela jak čert a jednak hrozil předčasný porod. Ten se taky po několika dnech cca v 5 ráno rozjel, jen jsem čekala na vizitu do 9, abych to doktorům řekla. A taky si změřila kontrakce. A současně se dohodla na operaci, prootže jsem to nechtěla absolvovat znova. Ti ale mě označili za citlivku, která vyvádí kvůli poslíčkům, poplácali po břiše a odešli. Takhle jsem otravovala celej den a večer okolo desáté jsem už brečela bolestí na sesterně, ať mi teda daj proboha aspoň brufen, když ti poslíčci každých pět minut bolí jak čert (na monitoru nebylo totiž vůbec nic!!!). Tak zavolali doktorku, která měla noční, a ta mě velkoryse prohlídla na „koze“. A měl ho tam!!! Na čtyři prsty! Takže fofrem na porodní sál, kde jsem po vyšetřeních udělala scénu (no, byla jsem jednak vzteklá a jednak už docela unavená), že prostě když mi nedokážou říct, kdy porodím (opět vize - možná ráno???), tak chci okamžitě operaci a nehodlám opět vytrpět to samé co při prvním dítěti. A protože to fakt vypadalo, že se kontrakce spíš ztrácejí než že by se to chtělo nějak definitivně rozjet, tak během desti minut už jsem byla na sále …
Emilie: Myslím že budu opravdu trvat na tom císaři
Mně zas nechali víc jak 20 hodin ječet bolestí a to úpně o samotě (zkontrolovat mně byli tak 2 krát) a po třetí oznámili, že jdem na císaře. To už jsem lezla skoro po stropě
![]()
mikky píše:
Emilie: Myslím že budu opravdu trvat na tom císařiMně zas nechali víc jak 20 hodin ječet bolestí a to úpně o samotě (zkontrolovat mně byli tak 2 krát) a po třetí oznámili, že jdem na císaře. To už jsem lezla skoro po stropě
![]()
Vidíš, tak to jsem si myslela, co strašnýho mám za sebou, viď … DOPORUČUJU hrát hrát a hrát a kroutit se bolestí a řvát a nadávat, i kdybys měla pocit, že to vůbec není nutný. Jinak tě zase nechaj bejt …
Moje babi mi pak říkala (jasně, je to už řáááda let, co se narodil můj táta), že si taky myslela, že při porodu řvou akorát hysterky. Že ona, silná děva ze vsi a ze statku, to prostě vydrží. Výsledkem bylo, že pak málem přišla o pajšl, protože si prostě nepostěžovala, že jí to prostě už bolí trošku víc než moc … A tak jí nechali bejt, dokud nezačalo být opravdu zle (tehdy to taky všechno bylo jinak, horší monžnosti …) . A s druhým porodem se pak přihnala sebevědomě jak velká voda a nechala je tam lítat jak pískla. Pak že to byl teprve pohodový a klidný porod .. sice náročný, ale prostě zdaleka jiný … Takže máš požehnání i mý babičky. Řvi, hraj, nadávej. Prostě si to vyřvi. Protože ono vždycky se to „změřit“ fakt nedá, co se vlastně děje.
No ja se neotevrela, tak me po 18ti hodinach fikli. Ptala jsem se v poradne kouckeho a dozvedela jsem se, ze toto se opakovat muze a nemusi, ale vzhledem k tomu, ze prubeh porodu zhorsuje stres, mela bych -li mit nervy, ze se zase neotevru, je lepsi rovnou zase SC.
Polemizovala bych o tom, co je pro mimino lepsi. Drceni v porodnim kanale a duseni pri kazde kontrakci taky neni nijak bezva. Cetla jsem dokoce, ze planovany CS je pro dite bezpecnejsi nez porod. Kazdopadne, nez hodiny kontrakci a pak stejne sekce, je sekce rovnou lepsi urcite, na tom se asi shodneme.
Mikky, ono asi zalezi na konkretnim porodnici nebo dr.
Muj gyndar mi po cleou dobu rikal, ze neni problem odrodit podruhe po CS prirozene. Ze by mi to i doporucoval vzhledem k tomu, ze planujeme jeste jedno mimco.
Kdyz jsem byla v porodnici na monitoru a rekla, ze chci rodit normlane, tak se zacali malinko tlacit do CS. Kazdopadne me chtlei od 39tt na luzkovem a sledovat jizvu.
Mela jsem tyden na to doma vse v klidu promyslet a probrat to s manzelem, rodinou… V den nastupu jsem jeste nebyla rozhodnuta, ale po rozhorovu s primarem jsem se nakonec rozhodla pro CS.
Viditelne se vsem pritomnym mudrcum ulevilo a druhy den uz jsem drzela naseho Marecka v naruci ![]()
Myslim si, ze pokud budes rikat, ze Te jizva boli, tak Ti CS udelaji. Nebudou riskovat prasknuti.
Holky, já to opravdu nechápu co je na císaři tak bezva. Prosím o vysvětlení. Jak už jsem říkala, zažila jsem si obojí a vždy budu stát prostě za klasickým porodem, samozřejmě pokud je to možné.
Podle mě je to lepší pro mimčo, i pro pro maminku.Vždyť tam přeci je ta chemie. Tedy já si to zažila.
Prvního kluka jsem rodila normálně 11,5h a bylo to potom úžasné, jak mi ho dali hned k prsu a já věděla, že ho prostě miluju.Druhou jsem rodila předčasně, praskla voda, 34tt a 3dny mi jí vyvolávali, neotvírala jsem se a nastal císař, Fakt něco šíleného, když se člověk nemohl ani pohnout, dojít za svým dítětem, vlastně ho vůbec vidět. Chodit jsem mohla pořádně až po 4dnech. Bolesti fakt děsný. Ještě te´d jí kolikrát cítím když se mění počasí-jizvu. No a vůbec mít svoje tělo zohavený touhle jizvou. Můžu říct, že já teda byla zklamaná, že jsem jí nedokázala porodit normálně.Krom toho kdyby bylo lepší pro miminko rodit císařem, tak by to příroda určitě tak zařídila a normálně by se nerodilo.
Holky co je na tom jako lepšího, rodit císařem?
no, já tedy chci druhý zkusit přirozeně, právě, že první císař bylo a měla jsem to samé, jak píšeš ty ![]()
ale myslím, že pokud je to rovnou císař, bez vyvolávání, tak je to nesrovnatelně lehčí.v porodce byly maminy, co šly na plánovanýho a byly jak rybičky, ale já po vyvolávání jsem byla v posledním tažení i při odchodu z porodky.
ale pokud to zakladatelka tak cítí, tak proč by ne? Kdyby rodili chlapi, tak by to jinak nedávali.Určo to bude pro ní lepší, bude víc připravená, když bude mít plánovanýho a nebude bojovat s těmy pocity, že se tam x dní trápila v bolestech a nakonec nic a ještě se k tomu trápí i mimi.I rizika jsou nižší, ba jsem někde četla, že je to méně rizikové než přirozený porod.Myslím, že toto by měla každá žena si v dnešní době právo rozhodnout sama, když ty možnosti k tomu jsou.Můžeš říci, že to není přirozené, ale co ještě dneska je?