Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
irinek píše:
Holky, já to opravdu nechápu co je na císaři tak bezva. Prosím o vysvětlení. Jak už jsem říkala, zažila jsem si obojí a vždy budu stát prostě za klasickým porodem, samozřejmě pokud je to možné.
Podle mě je to lepší pro mimčo, i pro pro maminku.Vždyť tam přeci je ta chemie. Tedy já si to zažila.
Prvního kluka jsem rodila normálně 11,5h a bylo to potom úžasné, jak mi ho dali hned k prsu a já věděla, že ho prostě miluju.Druhou jsem rodila předčasně, praskla voda, 34tt a 3dny mi jí vyvolávali, neotvírala jsem se a nastal císař, Fakt něco šíleného, když se člověk nemohl ani pohnout, dojít za svým dítětem, vlastně ho vůbec vidět. Chodit jsem mohla pořádně až po 4dnech. Bolesti fakt děsný. Ještě te´d jí kolikrát cítím když se mění počasí-jizvu. No a vůbec mít svoje tělo zohavený touhle jizvou. Můžu říct, že já teda byla zklamaná, že jsem jí nedokázala porodit normálně.Krom toho kdyby bylo lepší pro miminko rodit císařem, tak by to příroda určitě tak zařídila a normálně by se nerodilo.
Holky co je na tom jako lepšího, rodit císařem?
No bezva … když už kolabuješ, je ti zle a bolestí lezeš, už vlastně ani nemůžeš lézt, jak jsi zberchaná, pak podepíšeš i vlastní smrt (to ber pochopitelně s rezervou), aby to někdo už proboha ukončil … ne, to nepovaužuju za pohodový porod a opareaci jsem opravdu vnímala jako vysvobození … a veškeré pooperační stavy a problémy a drobné bolístky nebyly s tím, co tomu předcházelo, vůbec nic! Obě operace byly večer a v noci a druhý den v poledne už jsem v rámci možností chodila! Nehledě na to, že jak mi řekl doktor, porod se de facto zastavil a já bych prostě neporodila … A vzhledem k tomu, že to bylo opakovaně (jsem zřejmě ten typ, co by v minulosti bez současné medicíny prostě porod nepřežil), tak co kotmu říct …
„přirozeně“ umřít v šílenejch bolestech ? Ale všechno dobře dopadlo, nechci se rouhat, jen jsem prostě ráda, že už to někdo ukončil a obě děti byly relativně (mladší se narodil v 35tt) v pořádku.
Plně souhlasím s Emilií
Já jsem to měla podobně. Svíjela jsem se v tak příšerných bolestech, že bych už dala cokoliv na světě jenom aby skončily. Kdyby byl přirozený porod tak přirozený neumíralo by při něm tolik žen i dětí. Vůbec mi připadá šílené, že v dnešní době „pokroku“ se furt rodí jak za středověku. Jenom proto, že panuje názor, že to je přirozené. Myslím, že plánovaný císař je lepší než přirozený komplikovaný porod a to jak pro matku, tak pro dítě. Když jde přirozený porod v poho tak proč ne, ale když nejde proč na něm zbytečně trvat a ohrožovat tak život matky a dítěte? To nechápu
Nám ten císař teda provedli za minutu dvanáct. Trpěli jsme malý už měl namále a proč? Protože má někdo divnou představu že přirozeně je to líp? Já si spíš myslím, že důvod proč se na tom tak trvá je ten, že císař je nákladnější. Ale to je pouze můj názor
Jo a já jsem po císaři hned druhý den byla na nohou, jizva na břichu se zahojila téměř hned dneska ji už necítím vůbec (můžem se dohadovat jestli je lepší mít jizvu na břichu, nebo dole a celé šestinedělí se neposadit
), no a i po císaři jsem i hned normálně kojila ![]()
Zdravím,
jsem prvorodička.Samozřejmě mám strach z porodu..ale spíš proto že jsem astmatik.Kolikrát čtu jak maminy omdlívají nedostatkem kyslíku atd..a stejnak je nechají rodit normálně. Muj doktor to má u sebe napsané , mám to i v těhu průkazce že jsem astmatik ale nikdy ho nijak nezajímalo jak velký nebo tak.Astma se mi zhoršilo,tak sem mu to řekla a on nic.
Tak nevím jestli se zase připomenout a zeptat se na císaře? Já bych radši tohle, ale sama se rozhodnout nemůžu to stajnak musí on. Nebo přímo zajít na alergologii kde chodím s tím astmatem ať mí napíše nějaký papír atd.. ![]()
Mám strach,a radši bych šla do císaře ![]()
Nevím, zda správně sformuluji dotaz, mám za sebou císaře a nyní budu rodit opět sekcí. Nevím, co je na tom pravdy, ale slyšela jsem, že kvůli předchozí jizvě na děloze nenechají miminko donosit až do 40 týdne a vezmou ho dřív. Je to tak?
Je to tak…ja měla plánovaný druhy císař 38tt pravé kvůli riziku abych treba nezačala rodit a nakonec se chtělo malými jeste o týden dřív takže nakonec me brali v 37tt…přeju hodně štěstí k porodu. ![]()
Já měla druhého naplánovaného na 39+1 myslím, nakonec jsem rodila o týden dřív
Taky jsem měla mít druhý plánovaný 39tt, malý se rozhodl sám o týden dřív a stejně byla sekce ![]()
držím palce, já si druhý porod opravdu užila, první byl neplánovaný s celkovou narkozou ![]()
Já měla oba císaře ve 40tt. První byl po neúspěšném přirozeném porodu ukončen akutně pod celkovou narkozou a druhý plánovaný napůl těla, ale taky v tom 40.
Ja rodila obe děti ve 39tt, oba neplanovane akutní CS. i kdyz ten druhej porod byl mnohem rychlejší, bylo to na domluvě, že když to nepujde samo, tak mne říznou. jinak kdybych chtela třetí, tak je tam automaticky cisař a to řikal dr nekdy kolem 38 tt, prave kvuli tomu, aby porod nezačal sam
.přeju hodně štěstí ![]()
Poprvé jsem ho měla akutně v 41+2 a druhý byl plánovaný na 39+4, o hodně dřív se nedělá, neboj ![]()
Není to pravda. První císař akutní, druhý plánovaný, termín jsem si mohla vybrat mezi 38tt. - 40.tt. Nakonec jsem rodila přesně 40 plus 0 ![]()
Dobrý den, já jsem také po prvním akutním císaři, kdy se mi zastavil porod na 6 prstech a malá začala mít špatné ozvy. V tom šílené kontrakce, kdy už jsem byla tak vyčerpaná, že jsem se modlila, ať už se něco děje. Na konec jsem šla okamžitě na sál. Teď jsem 36tt s druhým prckem a cca 3 týdny mě hrozně bolí v podbřišku, takže jizva po první sekci.Dr. mi dal na výběr jestli chci rodit přirozeně a nebo udělat plánovaný SC, tak jsem se na konec rozhodla po SC, jelikož ty bolesti jsou opravdu čím dál horší a občas se bojím, že mi ta děloha opravdu praskne při špatném pohybu nebo zvednutí ze židle, z postele nebo při dlouhé chůzi. Nevím jestli to je všechno normální, nechci vypadat jako citlivka, ale prostě tyhle bolesti prostě mám a nic příjemného to opravdu není. Mám strach aby se něco špatného nestalo, ještě mám do termínu cca 3tt tak jsem ve strachu aby se něco nepřihodilo. Není to strach z bolesti při porodu, protože se jí stejně nevyhnu jak při přirozeným porodu, tak po SC.
Ahoj holky, vyzkousela jsem si normalni porod i cisar, prvni dceru jsem rodila po 38hodinach velkych bolesti jsem porodila stastne spontane a je to nadherny pocit malou hned videt a za dve hodiny co uz nemusíš lezet po porodu tak se hned o ni starat, uplne jiny pocit a zážitek s toho, syna jsem rodila 12h byla jsem na 4cm kdy zacly byt spatne ozvy a jela jsem na sal a udelali cisare uplne uspana, miminko me pak donesli az po 8 hodinách i když jsem rikala ze chci dřív ale nedovezli, byla jsem rada ze jsem se vůbec postarala o sebe natoz o dite sice kuli diteti to donuti se o nej starat a dat nejak do kupy ale nic moc skoro 4 mesice jsem mela bolesti jizvy, ještě se my udelali pod ni nejake boule které casem zmyzeli.ted jsem zase tehotna a rada bych se pokusila o normalni porod je pravda ze dost boli ale furt je to kratsi bolest sice silnejsi jak po cisari ale hned po narozeni miminka je fuc a to jsem mela i nastrih a citila jsem ho jen tyden ze jsem musela sedet na boku..takze za me normalni porod ne jen proto ze je lepsi ale je i sance pak k dalsimu miminku nez po dvouch cisari..a doktorka my rekla ze je to vždy 50 na 50 co bude
Chtela bch se zeptat, jake je hojeni jizvy po druhem SC?
Myslim, jako v porovnani s hojenim jizvy po 1. SC.
Bolestivost - mensi / vetsi?
Velikost jizvy - delsi / kratsi?
Citlivost v okoli jizvy?
Jizva vystoupla / vpadla nebo „hezci“ / skaredejsí?
Dekuji za nazory a porovnani.