Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@Althya
vidis a kamardka 14dni po cisari cvicila bricho ![]()
takze to muze byt i v pohode a muzes byt fit ![]()
@Althya pokud si budeš stěžovat na bolesti, i kdybys žádné neměla, tak ti císaře udělat musí. To se pak bojí i doktoři
a hlavně jsi teprve 16tt, takže zatim ani nevíš jestli tě to třeba opravdu nebude trochu bolet
Za mě je druhej císař rozumný. Byla jsem s paní na pokoji v porodnici co šla na druhého a doktor se ji ptal jak chce rodit a tak. Nakonec byla ráda, že si vybrala císaře, protože rodit normálně tak by to byl průser. U tohodle je to hold sázka do loterie
@Lana222 píše:
@Althya
vidis a kamardka 14dni po cisari cvicila bricho
takze to muze byt i v pohode a muzes byt fit
ty jo cvičit po císaři 14 dní to bych asi nedala, to před ní fakt smekám. Já po 5týdnech vzala kočár po schodech a nějak jsem si tu jizvu „natáhla“ ted jsem 2 mesíce po a cvičila bych, alespon jogu, ale nedoporučuje se to. Nejdříve až po 4 mesících
@Althya Tak manžel a máma snad zvládnout i dcerku, ne? Já jsem povolala všechny příbuzné, takže jsem někoho doma měla k ruce tři týdny (pěkně mi to lezlo na nervy
) Ale to bylo hlavně proto, že syn měl teprve 14 měsíců, tak abych ho nemusela zvedat. Jinak jsem už druhý den pochodovala po nemocnici, zotavila jsem se ještě lépe, než z prvního SC. Takže to teď neřeš a uvidíš někdy po 30tt, jak ti bude.
@Mellinka
jj nedoporucuje, ona chtela zhubnout tu „hnusne“ bricho podle jejich slov ![]()
@irinek No já to taky nechápu
zažila jsem si 2 porody přirozeně. První byl od odtoku vody 28hod. bylo to šílený. Ten druhej byl v pohodě ani žádný extra bolesti. Třetí bohužel akutní císař malej se zasekl na cestě a měl velikej odhad.
Teď mám měsíc do porodu čtvrtého mimča. Po SC jsem měla veliké komplikace a tak bohužel musím na císaře..takovej byl verdikt do nedávna. Na poslední kontrole mi doktorka řekla, že mám šanci rodit normálně, že malá bude drobná a pokud bude mít cca do 3,2kg povolí mi přirozený porod. Jsem šťastná jek blecha císař je hnus nad hnus!!!
Ten pocit když se miminko narodí nemůže nikdy nic nahradit a s SC tenhle pocit nikdy nezažijete a opravdu je veliká škoda právě tuto chvilku když vykoukne na svět nezažít!!!
@marguaret
Držím palce, ať porod dopadne podle tvých představ!
U mě to bohužel nevyšlo, ale hlavní je zdraví dítěte.
Zakladatelce (nebo spíš oživovatelce) diskuse bych chtěla jen říct, ať se porodem teď nezabývá, ono je ještě spousta času a spousta věcí se může stát. Obavy z toho, že se při přiroz. porodu může něco stát, jsem měla taky, i když jsem si ho přála, ale nakonec jsem důkazem, že když by se něco mělo dít, tak se to dá vždycky rychle a dobře tím císařem vyřešit, po prvním císaři tě budou víc sledovat a nenechají tě někde hodiny naplano kroutit bolestí.
@Lana222 kamaradka ma muj obdiv, na konci sestinedeli jsem nesla ze tretiho patra kocar a malem jsem se bolesti pocurala
a asi tyden na to me mala do te jizvy kopla a ta mi napraskla a bohuzel pak i hnisala, fakt jako je kamoska dobra, to cviceni muselo silene bolet ![]()
@Janha hele, ono tohle je strašně individuální, moc záleží na tom, jakou kdo máme hojivou schopnost…
moje úplně první těhotenství skončilo prasklým mimoděložním, v břiše jsem měla plno krve a tak to nešlo laparkou, ale řízli mě, díra velká jako po císaři (oba dva císaře šli nakonec toutéž), jen samoozřejmě nebyla šitá děloha, ale tak to je to „nejmenší“, bavíme se o ráně na břiše. No a já tři týdny po operaci jela na dovolenou do Alp a chodila normálně na tůry. Jinak jsem celkem taky dost bebí, jsou bolesti, co snáším strašně špatně (třeba vím, že bych „nedala“ klasický porod), ale tohle je takový typ, který nijak moc neřeším.
@marguaret Taky drzim palce, at porodis prirozene dle svych predstav ![]()
U odhadu porodni vahy muze byt ale velky rozdil oproti realite, tak snad bude mimco fakt drobne. Taky jsem chtela dceru porodit prirozene, chystala jsem se na to, ale pak mi v 7. mesici doktor rekl, ze je KP a pokud tak zustane, naplanuje se sekce. Hrozne me to zklamalo a i vydesilo, nikdy jsem zadnou operaci neprodelala. Nakonec mala uz tak zustala a ja se s tim smirila a mozna jsem nakonec byla i rada, jsem hrozny plasan, co se bolesti tyce. Po cisari jsem si rikala, ze tohle uz nikdy vic, jizva me pak bolela opravdu dlouho, ale s porodnimi bolestmi se to urcite srovnat neda
@Althya
Rekla bych, jak kde. Dost se ted v nemocnicich setri a napr. Brno doslova tlaci na prirozene porody. Neco jako: ze uz byl 1 cisar, tak radeji u vas udelame i druhy - to v Brne neplati. Napr. zase Trebic - 1 cisar a u 2. porodudaji vybrat a da se s nimi domluvit i o 2. cisari.
Navic, taky jsem to trochu brala tak, ze kdyz uz jednu jizvu mam, tak proc si nechat delat druhou dole. Arikala jsem si, aspon na tom budou obe deti stejne. I kdyz samozrejme nekomplikovany pekny porod normalni cesotu je asi super. Ale malokdo ho ma. Si myslim.
@Anonymní píše:
@Althya
Rekla bych, jak kde. Dost se ted v nemocnicich setri a napr. Brno doslova tlaci na prirozene porody. Neco jako: ze uz byl 1 cisar, tak radeji u vas udelame i druhy - to v Brne neplati. Napr. zase Trebic - 1 cisar a u 2. porodudaji vybrat a da se s nimi domluvit i o 2. cisari.Navic, taky jsem to trochu brala tak, ze kdyz uz jednu jizvu mam, tak proc si nechat delat druhou dole. Arikala jsem si, aspon na tom budou obe deti stejne. I kdyz samozrejme nekomplikovany pekny porod normalni cesotu je asi super. Ale malokdo ho ma. Si myslim.
Pravda, nekomplikovany prirozeny porod mi cisari mi nezaruci nikdo. Chtela jsem jen ujistit, ze kdyz budu trvat na cisari, tak ho udelaji. Je temer jiste, ze dite bude mit 4 kg, tak snad v tomto pripade nikoho nenapadne, ze bych mohla zkusit normalni porod, to bych fakt neriskovala
@Althya tak víš jak…nekomplikovaný přirozený porod Ti nikdo nezaručí ani když máš za sebou spontánní a nekomplikovaný předchozí…i kdybys jich měla pět. Po.rat se může u porodu kdykoli cokoli, nicméně samozřejmě ta jizva je tam riziková o něco víc. Záleží prostě na porodnici, ono s přístupem „budu trvat“ na něčem se může stát, že narazíš na doktora, co se taky postaví na zadní (protože oni nemají povinnost sekci udělat, když jediná indikace pro ni je předchozí sekce). Mě se fakt spíš osvědčilo jednak říct, že mě někdy pobolívá jizva (což popravdě řečeno při tahání dvouleťáka na konci těhotenství může být i pravidlo, skutečně to semtam štípne) a na jasnou otázku dát jasnou odpověď ano-preferuju císaře, na spontánním porodu netrvám. A hlavně, času máš ještě moře, prostě bych pozjišťovala, jak se k císařům staví porodnice v okolí a podle toho se rozhodla, já věděla, že u nás (ČB) to nebude zásadní problém, jsou tu poměrně vstřícní a sekcí dělají relativně dost.
Zdravím, četla jsem ted nedávno na porodnici.cz - poradna Dr. Koucký, že od dubna je novinka, že ženy, které rodí po císaři musí podepsat informovaný souhlas s vedením porodu přirozeně a pokud ho nepodepíší, nemocnice jí musí udělat znova císaře…