Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj Renato, no to je na dlouhy povidani, co to obnasi, mela jsem ho
ale strucne, jak sem si to uzila ja: jedna se o vysoky krevni tlak, kdy se temer neda dychat + rozpad krve…takze kapacky+desitky prasku na upraveni do puvodniho stavu…
Standartne probiha ke konci tehotenstvi a pak se musi provest cisarsky rez, mne se ale rozvinul az 2 hod.po porodu a rodila jsem vaginalne, tak se to aspon nijak nedotklo moji holcicky. Jsou s tim spojeny nekdy dalsi komplikace - ja jsem mela navic diky spatne srazlivosti hematom v pochve, tak jsem jeste byla po porodu operovana. Takze nic moc, ale uz je vsechno ok ![]()
Proc se o to vlastne zajimas? jestli chces odbornejsi popis, tak zadej do vyhledavace hellp syndrom a na netu je o tom plno info.
Ahoj Martina + Anicka 8mes.)
Mila Renato,
HELLP syndrom je velmi zvlastni, relativne vznacne, ale velmi nebezpecne onemocneni, ktere se zpravidla vyskytuje v prubehu tretiho trimestru nebo kratce po porodu. Nazev je odvozen z anglictiny, z pocatecnich pismen laboratornich zmen - Hemolysis (rozpad cervenych krvinek), Elevated Liver enzymes (zvysene jaterni enzymy), Low Platelet count (nizky pocet krevnich desticek). Vetsinou lekaru je tento syndrom povazovan za jednu z forem preeklampsie, coz je dalsi velmi nebezpecne onemocne, ktere je vazane pouze na tehotenstvi a projevuje se vysokym krevnim tlakem, pritomnosti bilkoviny v moci a generalizovanymi otoky. Ne vzdy je u HELLP syndromu vysoky tlak. Tehotna prichazi k lekari s bolestmi v pravem podzebri a v oblasti zaludku, s pocitem na zvraceni, event. zvracenim, muze byt otekla, mit bolesti hlavy, vysoky krevni tlak a event. muze krvacet z nosu, dasni, v odberu krve jsou potom patrny jiz vyse popsane zmeny. Jedinou efektivni a definitivni lecbou je ukonceni tehotenstvi.
Pokud byste rada o teto nemoci vedela jeste neco vice, napiste mi a ja se Vam pokusim na ne co nejdrive odpovedet, s pozdravem a pranim klidneho tehotenstvi Dr. Verner
Vazeny pane doktore a Martino,
dekuji vam obema za rychlou odpoved. Mam od pocatku tehotenstvi zvyseny krevni tlak a nyni ve 32. tt zacinam byt dost otekla. Muj gynekolog tvrdi, ze vse je v poradku jelikoz mam tlak zvyseny od zacatku a bilkovina v moci je negativni…
Ja jsem vsak pri „studovani“ odborne lieratury narazila prave na termin Hellp syndrom a presne jsem nevedela co znamena.
Takze jeste jednou dekuji, Renata
dobrý deň,
chcel by som sa spýtať, či sa Help syndrom opakuje aj v ďaľších tehotenstvách pokiaľ sa v prvom ťehotenstve vyskytol…a keď, s akou pravdepodobnosťou.
dakujem Vlado
Ahoj,
muzete mi, prosim, vysvetlit co je to tzv. Help syndrom?
Dekuji mockrat, Renata