Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den, chtěla bych vás všechny poprosit o radu. Malá se sotva dostala z jednoho problému (luxace) a hned je tu druhý - hemangiom na víčku o velikosti několik mm, který si před dvěma měsíci strhla a krvácení nešlo zastavit, tak jsme museli volat záchranku, na očním jí to sešili, zkusili vystřihnout, ale objevil se jí tam znovu a zase vesele roste dál. Vzhledem k tomu, že je malé 1,3 roku, nedá se jí vysvětlit, že si nemá šmudlat očička a bojím se, aby si to zase nestrhla. Na laser jít nechceme a kortikoidy také nechceme nasazovat. Máte nějakou jinou radu jak se to dá léčit a popřípadě radu, jak zastavit krvácení v případě, že si to znovu strhne? Budu vděčná za jakékoliv informace k tomuto specifickému místu na oku.
Na zastavení krvácení u hemangiomu nám dr doporučila tuto náplast Hypro-Sorb http://www.hypro.cz/hyRubrIn.aspx?… - zatím (naštěstí) nemám zkušenost jak to funguje, jestli to opravdu zmírní krvácení a dojde k zastavení.
Více bohužel neporadím, a každým dnem se taky děsím kdy si to rozškrábne apod. - hlídám, ale tohle se asi nedá uhlídat. Naštěstí to má naše dcerka schované - teda jeden - má ho na lýtku (ale velikost asi jako menší švestka), a druhý má na krku (o velikostu zrnka rýže), a u toho už jsme málem rozškrábnutí už řešili, naštěstí jí její bratranec minul o centimetry.
http://www.ceskatelevize.cz/…42-tep-ct24/ podívej se na to, je to velice zajímavé.
Ano, tento pořad – http://www.ceskatelevize.cz/…11058130003/ – je velmi přínosný, škoda, že neexistoval dříve Náš malý Šimonek má tuto léčbu a zatím se neobjevila žádná komplikace, naopak, hemangiom začal rychle mizet. Postupně se regrese asi zpomalí, ale to nevadí, chce to trpělivost – hlavně že něco takového existuje!!! Má velký hemangiom kolem ouška, malý na zadečku a malinký na prstíku na nožce. Ty dva malé už skoro nejdou vidět, u ouška to ještě má, ale splaskl (byl hodně nalitý) a zbledl. Opravdu doporučuji – v Praze Motol, v Brně MUDr. Fáberová, v Olomouci prof. Mihál (hemato-onkologické oddělení na dětské klinice při FN) – do OL dojíždíme od Ostravy, kde nás hned na podzim odbyli, že je to kosmeticá vada a že máme přijít za půl roku (taktéž na FN, bohužel…) cituji z jedn oho deníčku, který je to založen pod názvem Můj život s hemangiomem.
nevím, jestli ty odkazy fungujou, když tak jsou v deníčku Můj život s hemangiomem, tuším na str. 2-5, tak se na to podívejte, snad vám to pomůže.
My mame take. Podpazdi, malinky ve vlaskach a na zadickach. Resi se to nejak? Malemu bude 5 mesicu a ten jeden roste.
Tak Mudr. Fáberová nic moc teda
- v podstatě se na malou podívala, přeměřila si ten hemangiom a řekla že to není vidět, a že máme vyčkávat a kdyby to náhodou začalo krávcet tak rychle přijet (už vidím jak rychle jedu přes 100km do Brna s krvácejícím dítětem
). K ní už mě nikdo nedostane.
Jinak je malé bez léčby, a hemangiom už neroste (tak do 1roku rostl) a světlá, ale pořád je to prostě vystouplá boule (fotka velmi aktuální 19m).
ano, v Praze mají účinnou lépčbu v Motole, úspěšnost je veliká, bohužel u některých malých pacientů nemusí zabírat, jestli máte někdo zájem, mohu poslat email adresu na zdravotní sestru k případnému dotazu, eventuelně k objednání.
My jsme byli v Brně taky a souhlasím, že nám nepomohli. Je to kosmetická vada a sama zmizí… My máme hemagiom pod nosem o velikosti fazoly, je vystouplý a naštěstí již světlá, ale je to hodně nepříjemné… Byla jsem hodně zklamaná, jeli jsme cca 200 km, aby nás odbyli během pár minut…
Tak holky,dceri se objevil hemangiom ve 2.mesici na vicku,na ocnim nam poprve rekli ze to je spojene s jeste nevyvinutyma kanalkama a rekli,ze mame cekat,to stejne u detske.Pozdeji ocni konstatoval,ze se tedy jedna o hemangiom,ale ze nezasahuje do panenky,tak mame cekat a ze se casem ztrati a tak to slo dal,vsichni rikali,ze hemangiom zmizi sam.My jsme cekat nechteli a zacli jsme jednat.V sestem mesici jsme se objednali do Olomouce na detskou kliniku k panu prof. Mihalovi.Necekala jsem tak skvely pristup.Rikal ze jsme meli prijit davno,ze uz by to dcerka mela davno pryc.Takze se zvolila lecba betablokatory,2 dny jsme byli v nemocnici na pozorovani a ted uz davame leky doma.A hemangiom zacina svetlat a to uzivame leky teprve 5.den ![]()
Takze holky na nic necekejte a nedejte na to,co vsichni tvrdi,ze se ma cekat.Akorat ty leky co uzivame se nasazuji pouze asi do 7 mesice,pak hemangiom prestava rust a leky uz by na nej nepusobily.
Takže se nám hemangiom pomaličku ztratil - nejdříve začal blednout, pak se zatahovat a teď už je to jen malinká bezbarvá bradavička, která buď zmizí nebo ji necháme holčičce odstranit laserem. Sama si tedy odpovídám na svou otázku - s laserem bych nějaký čas počkala a jsem ráda, že jsme na něj nešli hned.
Ahoj holky, mohu obnovit tema? za jak dlouho vam zacal svetlat? mala to.ma na ocnim vicku, a uz me prestava bavit, kazdymy vysvetlovat co to ma, a jaka je to. chudinka
Ahojky, maly ma take hemangiom na vicku, ale jak tak ctu, tak ma asi jiny typ, je to pouze cervena kuze, neni vystouply, mela jste to nektera u mimca take tak? Mam prave strach, aby nezbytnel.
Ahoj holky, ozivuju diskuzi.Moje dcera se narodila predcasne pred mesicem..cca po 4-5dnech ji zacala cervenat kuze okolo oka a nahlave…posrupne se zmenila ze svetle skvrnky na uplne fialovou skvrnu velikosti 9×5cm coz je opravdu obri na tak male hlavicce
tenhle tyden nastavujeme na lecbu betablokatorama.Mate to jiz nekdo za sebou? docetla jsem se ze nekomu to nezabralo:-(