Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, potřebovala bych radu. Mám 7 týdenní miminko a má už třetí týden velký problém s kakáním. Neumí se vykakat - vytlačit. Prdět jí jde. Pije mateřské mléko - odstříkané a dokrmuju Sunarem Nutra defence. 4× MM a 3× UM/den. Zkoušela jsem Nutrilon a Bebu Sensitive a po těch měla zácpu, opravdu tuhý bobek, který neuměla vytlačit, takže jsem jí musela pomáhat trubičkou. U Sunaru se to zlepšilo, pije ho už 14 dní, někdy ji dám trošku dětského čaje je to směs heřmánku, fenyklu atd. na bříško, už víc než 14 dní jí dávám do mlíčka lactobacily. Nechala jsem jí třeba 3 dny bez kakání, že třeba sama zatlačí a půjdete, ale protože jí ten 3 den už hodně kroutilo, tak jsem jí opět musela pomoct trubičkou. To měla stolici už trošku do zelena a napěněnou, asi to v ní už začínalo kvasit. Takže čekat, že to vytlačí sama jí už tak dlouho nenechávám. Pořád doufám, že se snad už vykaká, když prdí, ale vůbec jí to nejde. Takže jí většinou večer zavedu trubičku a potom to je hned. Hustota mi přijde dobrá, ani moc řídké ani tuhé, většinou to vypadá jako vaječina. Neměla jste některá podobný problém s mimčem? Naučilo se mimi kakat samo? Tohle už trvá tak 3 týdny a jsem z toho dost nervózní. Dřív kakala sama a několikrát denně. Doktorka mi doporučila právě laktobacily, trošku čaje a když je nejhůř tu trubičku, ale mám strach, že si na to zvykne, jestli se už tak nestalo a sama kakat nebude.
Moje dítě bylo plně kojené a mělo problém taky než si zyvkla.Nám zabraly ty laktobacílky trošku a potom jsem dávala po ličkách teplou vodu.
Když jsem viděla, že kaká a nešlo jí to, tak jsem jí rozbalila a krémem namazala a namasírovala konečník.Někdy to pomohlo, někdy jsem pomohla teploměrem.Pak začala častěji kakat sama a nemusela jsem tak často pomáhat.Potom asi měsíc ještě po zavedení příkrmů a teď kaká vesele sama ![]()
Co zkusit po krmení stočit do klubíčka bez plenky a nechat vykadit do umyvadla (nebo nad čímkoli, kam se dá kadit). Ono se na placato blbě tlačí.
@helenkka píše:
No klubíčko můžeš udělat i s oblečeným mímem - buď na klíně nebo jednou rukou o rameno, jinak nám taky pomáhá tygřík. To jsou u nás vyloženě „záchodové“ polohy
no to samo můžeš, ale proč bych to dělala.
To i ty si můžeš sednout na záchod oblečená. ![]()
Mě se malá nevykakala v těchto polohách nikdy.Ale pomáhaly nám na prdíky.Na kakání pro nás ideál byla rozplácnutá na posteli a cvičení nožičkama k bříšku a zpátky, masírování bříška a zadečku.
Chce to vyzkoušet.
tak nám třeba sunar neseděl vubec a musela mít speciální nutrilon comfort ten je přímo na kakání a na koliky + bio gia kapky.
Tak to já zkusím namasírovat konečník, třeba jen potřebuje impuls a to mi přijde lepší než trubička. No uvidím, musím zkoušet cokoliv.
Rada bych oživila diskuzi, zda někdo nemá zkušenost s něčím podobným. Dcera 3,5mesice, korigovane 2,5 měsíce. Ze začátku kakala nádherné sama. Kolem druhého měsíce se to začalo horsit. S prdikama problém není ale s kakanim někdy ano. Dcera se dokáže vykakat někdy sama do plínky bez problému, někdy s revem. Ale někdy tlačí a tlačí a nic. Nebo třeba jen kapicka. Bolesti nemá, spis ji to otravuje, budí, vrti se atd. Hlavně se to děje před spaním kdy proste musí být vykakana, jinak se velmi často budí. Když je nejhůř tak ji dáváme nad mísu do klubicka a vždycky se vykaka. Sice s obrovským revem ale jde vsechno ven a pak okamžitě tvrde usina. Plne kojim. A děsím se až začnu s prikrmy. Přijde mi ze spis neumí tlačit a ovládat sverac. Kolikrat ho povolí, vyjde kapka a hned zatne. Někdy zase kaka pěkne sama. Opravdu se to časem zlepší? Nerada bych měla aby měla třeba blok z kakani až bude větší. Předem děkuji za všechny reakce.
Ja synovi v tomto veku pomahala rektalni rourkou (masaze, cviceni, probiotika nepomahalo). bez vycitek svedomi, protoze se mu hned velmi ulevilo. ma 4 roky a s vyprazdnovanim problem nema. jinak je narozen o 6 tydnu driv a take pomohlo, kdyz jsme zacali cvicit Vojtovu metodu. mel slabsi svaly trupu, tak se mu mozna i hur tlacilo.
@Teresa.p Rourku jsme zatím nepoužili. Zatím postačí teploměr a nebo prave bezplenkova, z toho je ale úplně hotova jak tlačí. Vojtovku jsme začali cvicit před týdnem, ale hlavně kvuli paseni. Takže stačí proste asi jen čekat co?
Pomáhám dceři občas ještě teď, jsou jí 4,5 měsíce. Aby kakaly bez problémů, musí mít nejprve opravdu posílené břišní svaly a to trvá. Navíc jich spousta nechce tlačit do plenky. A popravdě, zkus si dát na zadek plenu a vykonat to do ní. Ani se jim nedivím.
Taky jsem rourkovala u obou dost a zadne nasledky nemaji. Najednou zacaly kadit dobre, asi skutecne posilenim
@Lama Lama píše:
Co zkusit po krmení stočit do klubíčka bez plenky a nechat vykadit do umyvadla (nebo nad čímkoli, kam se dá kadit). Ono se na placato blbě tlačí.
S touhle radou úplně souhlasím - také jsem to chtěla napsat, vyslané vždy tak 5 min po kojení, namasirovat bříško, jeste víc pomůže dat trochu půlky od sebe - pak to letí rychle:) No a když se nedaří tohle, tak rourku, hlavně trpělivě vydržet, až to začne střílet;) ![]()
Jo, a dělat to zatím co je po kojení uvolněna, když už je unavená a chce zádě spinkat, tak to nejde, jak ma ty svaly napjaté