Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Máte někdo také miminko, které má, či v lepším případě mělo, červený - purpurový Hemangiom?
Náš syn jej má na hrudníku, velikost 5-ti koruny a stále roste do šířky. Nyní je i mírně vystouplý a mám strach, že o něj zavadím a rozškrábnu.
Jak se to dá řešit, léčit, ODSTRANIT?
Děkuji.
hemangiom by se měl do určité doby sám vstřebat, ale pokud dělá obtíže že se zvětšuje a ještě roste do výšky, nechala bych to raději zkontrolovat dětským lékařem nebo na kožním
Dětská lékařka tvrdí totéž, že to zizí. Mně se to jeví naopak, že místo aby zmizel, tak roste.
Zajímají mě způsoby léčby, prý i laser připadá v úvahu. Na kožní jsme objednaní, ale až za 14 dní, tak čekáme a zvažujeme, co s tím.
Máte někdo zkušenosti i s laserem u miminka?
Hemangiom dle naší kožní do roka roste a pak teprve začne mizet. Většinou do tří let.
Nevím, jak staré máš miminko.
Dcera ho má (takovou změť cévek) a už se začal zmenšovat. Je tu na to hodně diskuzí, stačí je pročíst. Třeba tady: https://www.emimino.cz/…giomy-45622/
Mám 3-měsíční miminko, a Hemangliom má hodně široký - 5 ti koruna a i vystouplý. Přijde mi, že i malý - syn, si jej může postupně rozškrábnout, jak poroste - syn.
Je někde něco o tom laseru? Děkuji.
Ivana_xxx píše:
Mám 3-měsíční miminko, a Hemangliom má hodně široký - 5 ti koruna a i vystouplý. Přijde mi, že i malý - syn, si jej může postupně rozškrábnout, jak poroste - syn.
Je někde něco o tom laseru? Děkuji.
Ano, v te diskuzi, co jsem sem linkovala, hned na zacatku to tam resi.
Ivano,vím že kamarádka to u malé řešila taky,dětská lékařka tvrdila že se vstřebá.Když ji náhodou viděl DR co dělá s laserem,tak ji hned objednal.Nevím kolik návštěv měli,ale pomohlo to a vcelku rychle.
Ahoj, děkuji, mohla by jsi se mi zeptat, kolik to stálo a jak velikoé to měli?
A kde jim to dr. dělal? Zda v Praze, Brně, či jinde?
Moc děkuji.
Přivítám i soukr. zprávu s kontakty.
Vím že jezdili někam do zlína a 1 návštěva stála nějak kolem 800Kč a mám pocit že tam byly 5krát.Td od ní nic nezjistím,je mimo republiku. ![]()
Syn měl na hrudníku, taky byl trochu vystouplý, měla jsem strach, aby se neškrábl - a nic
V roce mu to začalo mizet a teď už to skoro není poznat. Opravdu by se to mělo vstřebat samo ![]()
Přesně, jak už tu padlo v několika předchozích diskuzích, hemangiomy mají spontánní tendenci mizet - nejdřív se rozrostou a pak ustupují a vstřebávají se. Samozřejmě až na výjimky.
Je fakt, že jsou křehké a je možné o něj zavadit, zaškrábnout, ale to se dá řešit.
Důležitý je, aby nebyl na nějakým rizikovým místě, případně v těle a neohrožoval normální funkce.
Většinou jde jen o kosmetickou záležitost a za mě bych na laser určitě nespěchala.
A jak může být Hemangiom v těle, jak se to pozná? Taky jsem někde četla, že snad může prorůst dovnitř?Je na to nějaké spec.vyšetření od kožaře, zda jse jedná pouze o povrchovou záležitost nebo je to i hloubkové??Díky moc.
A jak může být Hemangiom v těle, jak se to pozná? Taky jsem někde četla, že snad může prorůst dovnitř?Je na to nějaké spec.vyšetření od kožaře, zda jse jedná pouze o povrchovou záležitost nebo je to i hloubkové??Díky moc.
Pozná se to pomocí ultrazvuku, případně na to upozorní jiné změny v těle (ale nemusí).
Neprorůstá dovnitř, hemangiom je shluk cév. Prostě se v jednom místě, ať už na povrchu nebo uvnitř, cévy zblázní a udělají tumor.
Dcerka měla velký jaterní hemangiom na který upozornily změny na srdíčku.
Naše starší má hemangiom cca 2 cm velký. Dr. nás poslala do Motola na kožní, tam udělali kontrolní UTZ, aby zkoukli, jestli ho nemá i na vnitřních orgánech a když po nějaké době začal blednout, tak nás předala zpět dětské. Je jí 3,5, ještě se nerozpadl, ale stále mizí… Má to na dobrém místě, tak s tím nic dělat nebudeme a necháme to přírodě. ![]()