Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Dobrý den, potřebovala bych poradit. Jsem na začátku 7.tt. a po včerejším silném krvácení mi našel gynekolog hematom, miminko zatím v pořádku, dostala jsem Utrogestan. Ale dnes ráno stále trochu krvácím. Je to normální? Protože kdybych stále krvácela, mám prý vyrazit do nemocnici (k revizi). ![]()
Navíc kojím starší dcerku, takže zákaz kojení, že to může mít také negativní vliv, že dochází vlivem oxytocinu ke stahování dělohy, slyšela jste některá o tom? Dnes v noci jsme se trápily obě. ![]()
Nalévají se mi hodně prsa, tak si je podle dr. mám stáhnout a potom odstříkat. Což se mi moc nedaří.
Děkuju za rady!
Jeden názor tvrdí, že kojení v dalším těhotenství neohrozí plod, dítě ani matku.Je ale pravda, že zvýšené hladiny prolaktinu brání oplodnění, neprospívají těhotenství a u žen s dráždivější dělohou může vyplavovaný oxytocin způsobit krvácení, potrat.
Nelze to zevšeobecnit. Já jsem jedno těhotenství donosila i při kojení, potom jsem kojila obě další tři měsíce. Další těhotenství při kojení v 6.tt skončilo spontánním potratem. Teď jsem znovu čerstvě těhotná, ještě večer kojím dvouletou dcerku, kterou se mi nepodařilo odstavit, tak čekám, jak to dopadne.
Tandemové kojení bylo jedno z nejkrásnějších období mateřství, přála bych si to zažít znovu.Na druhou stranu to není tak samozřejmé.
V případě krvácení je odstavení bohužel žádoucí. Příčina sice může být i jiná, ale hormony v souvislosti s kojením těhotenství neprospívají.
Musela jsem odstavit na zacatku třetího měsíce. Velký hematom, drazdiva deloha, křeče. Pomohlo to ![]()
Děkuju. Snad to taky pomůže. A co jste @Tichošlápek dělala s nalévajícími se prsy?
A nevíte, prosím, zda je normální?, že ještě stále trochu krvácím? Včera to bylo fakt silné krvácení, poté to ustalo a dnes ráno zase, ale jen trošku. Mám strach.:(
@Ainnah vždy odstrikala jen aby to nebolelo a nechala byt. Trochu méně jsem pila a upravilo se to samo během týdne. S krvácením neporadím bohužel - ja bych asi pockala zda to dnes ustane a když ne, tak znovu k dr na kontrolu. Někdo krvaci kvůli hematomum dlouho
To, že se kojením stahuje děloha, je pravda Musela jsi to cítit hlavně po prvním porodu. Při zdravém těhotenství to problém být asi nemůže, ale ten hematom představuje riziko, že s sebou může strhnout i plod, proto netřeba ho dráždit ještě kojením.
Já jsem odstříkavala jenom do úlevy, fakt jenom trošičku a ono to časem ustalo.