Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ty někde jsem teď dopo nějaký článek četla a tam to bylo… fakt
. Zkusím prohledat web ![]()
Hemofilici můžou mít hepatitidy. ale právě proto, že opakovanš krvácí, dostanou transfuze, náhradní faktory a pak s tim chytnou hepa B
@Artuše píše:
Jj, to je ono!!to jsem četla, na transfuze jsem zapomněla
a tvoje babička musela dostávat náhrady FVIII?
upřímně o tom pochybuji.
nebyl tam s játry jiný problém?
Právě se už neví, ale měla 6 porodu, tak je možný, že krev ji dávali
. Tak jo, no, omlouvám se
. Ale ještě tam psali, že hemofilici by se na hepatitidu měli očkovat… to skrz ty transfuze? To snad už dneska testují darovskou krev, ne? ![]()
@Artuše A ty jsi se nechávala sledovat někde už během těch 3 těhotenství, když jsi věděla, že jsi přenašečka?
Všem, kdo jsou přenašečky hemofilie z vlastní zkušenosti radím - kontaktujte ÚHKT (https://www.uhkt.cz/, MUDr. Pohlreichová, MUDr. Hrachovinová) úplně ihned, jakmile si uděláte těhotenský test, mě říkali, že ideální už 6-8tt. Není to předčasné, a oni moc dobře vědí, co s vámi dělat, na jaká vyšetření vás poslat, kde a jak sledovat plod, kde porodit… Všem držím palce ![]()
V žádném případě jsem nevedela že jsem prenasecka!!! U nás má velmi mírnou formu synovec. Měla jsem obrovské štěstí!!! Další dítě už neplánují (je mi 26). Testovat jsem se nechala skrz zánět povrchových křečových žil, přišlo mi prostě že jsem moc mladá na nějaký zánět, t rombofilie byly ok, až na jednu hodnotu. Ještě budu čekat na další výsledky… doufám, že ty budou ok.
Pokud to zase vyjde pozitivní testovat je nechám. Ale je jim (6,3,1 let) tak snad by to mělo být fajn. Každopádně to Nenechám být. Pak bych si to mohla sakra vyčítat ![]()
@Artuše Tak jistota je jistota, testovat je určitě dej, protože sami synové by to měli vědět třeba pro případ nějakých operací v budoucnu, nebo např. trhání zubů apod.
Aby pak neměli komplikace při hojení a při samotných zákrocích. Jinak jestli máte v rodině tu nejmírnější formu z těch tří, tak je to „dobré“, protože v rodině se vždy předává jen ten jeden určitý typ. Ale snad budou všichni tři zdraví!
P. S.: Asi je fakt, že kdybys před otěhotněním už věděla, že jsi přenašečka, tak by tě už doktoři hlídali a kluky by otestovali hned po narození, nebo ještě v těhotenství. Takže to jsem se špatně předtím zeptala, omlouvám se.
![]()
Ahoj, pred dvemi mesici se mi narodil syn, po porodu cisarskym rezem bylo vse v poradku. Treti den po porodu mu sezezavali pupecni pahyl a objevilo se krvaceni. Cca za pet hodin mi rekli, ze ma tezkou formu hemofilie B. Pred tremi tydny jsme byli na odberech, aby se potvrdila tezka forma hemofilie..dodnes ovsem nejsou vysledky hotove. Taky jste nekdo cekal tak dlouho na vysledky? Nejde mi do hlavy, ze v porodnici byli vysledky okamzite a ted to takhle trva..sestra nam jen rekla, ze tyle rozbory se delaji jen kdyz se naschromazdi vic pacientu a proto to takhle trva.
Ahoj, pred dvemi mesici se mi narodil syn, po porodu cisarskym rezem bylo vse v poradku. Treti den po porodu mu sezezavali pupecni pahyl a objevilo se krvaceni. Cca za pet hodin mi rekli, ze ma tezkou formu hemofilie B. Pred tremi tydny jsme byli na odberech, aby se potvrdila tezka forma hemofilie..dodnes ovsem nejsou vysledky hotove. Taky jste nekdo cekal tak dlouho na vysledky? Nejde mi do hlavy, ze v porodnici byli vysledky okamzite a ted to takhle trva..sestra nam jen rekla, ze tyle rozbory se delaji jen kdyz se naschromazdi vic pacientu a proto to takhle trva.
@Kvent píše:
tak při prvním vyšetření dělají koagulační časy a hladinu FVIII. To je prakticky hned. Pak se musí dodělat genetika a to je na týdny.
@Lama Lama o genetice vim, ze trva dlouho. Cekame vylozene na vysledky srazeni krve a mnozstvi faktoru. Proto tomu nerozumim
@Kvent píše:
@Lama Lama o genetice vim, ze trva dlouho. Cekame vylozene na vysledky srazeni krve a mnozstvi faktoru. Proto tomu nerozumim
tak to možná posílali do referenční laboratoře.
@Lama Lama to netusim, udajne jsme meli mit doma vysledky do 14dnu. No nezbyva nic jineho nez dal cekat