Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminky, prosím o radu… Podľa očkovacieho kalendára sa prvá dávka hexavakcíny podáva v 9. týždni - malá bude mať 10 a zatím dostala akorát prvú dávku Rotarixu. Je možné, že nám to doktorka nedala kvůli tomu, že nemá dostatočnú hmotnosť? (Por. váha 2600g, teď 4kg)
Mali Vaše mimčá s nižšou hmotnosťou horšiu reakciu na očkovanie (teplota, zvracení,…)? Moc díky:o)
Můj syn měl první očkování (Prevenar 13) ve třech měsících, první hexu ve 4 měsících. Rotarix jsem nedávala. Každopádně si myslím, že není kam pospíchat a očkovat lze individuálně. Každý lékař má jiné očkovací schéma: někdo začíná očkovat dříve, někdo později, někdo očkzuje zaráz, někdo dává vakcíny zvlášť …
Ahojíík naše byla normálně očkovaná od 2 měsíce a dostala hexu i rotarix dohromady.. a žádné reakce po nich neměla..jinak měla váhu pří narození 2,73kg ale každé mimi je jinačí a doktoři sami uznají co je pro mimi dobré
Já to teda moc nechápu, my jako první dostávali hexu. Ve třech měsících první, a pak po 14 dnech vždycky Prevenar a zase hexu: vydupala jsem si to. Malá měla 3,05, ale dlouho kvůli žloutence nepřibírala. Oddělené to snášela dobře.
Ale normálně to náš doktor dává najednou: ve 3, 4 a 5 měsících. Ale fakt to dělá každej různě… Myslím, že je jen třeba si ohlídat, abys to stihla v termínu, kdy přispívá pojišťovna (týká se Prevenaru/Synflorixu, musí být 3 dávky tuším do 7. měsíce). A pak teda třeba nastřelovací náušnice můžeš dát miminu až po druhé hexe. To je tak to jediné, co by Tě mohlo nutit spěchat ![]()
Díky za Vaše skúsenosti, už som sa začala obávať, že naša doktorka na to zapomněla… Mám prvé mimi a asi trošku hysterčím;) Teď máme poradnu v 3. měsíci, a prý ak bude všetko ok, dostane malá druhú dávku Rotarixu spolu s hexou. Taky som čítala, že hexavakcína nie je až tak úplne ideálna a v krajných prípadoch může i za úmrtí miminek, tak nevím.
Jo a o tých náušniciach som nevedela, to se teda zeptám doktorky…
Bambulko12, to, že hexa může způsobit úmrtí miminek je pravda, pokud tě to víc zajímá, přečti si to zde:
http://www.slobodavockovani.sk/…i-ockovania/
Kousek sem překopíruji: … že k úmrtiam a poškodeniam zdravia v dôsledku (u nás stále povinného) očkovania dochádza i na Slovensku. Najnovšie 6.1.2012 umrel na meningitídu 3-mesačný Maroško z Oravy na 4. deň po zaočkovaní hexavakcínou a vakcínou proti pneumokokovým ochoreniam. Hoci sa o príčinách úmrtia chlapčeka môže i bude polemizovať, isté je, že keby nepodstúpil vakcináciu, ešte by žil. Pre hlboko ranených rodičov nemá váhu, či očkovanie ovplyvnilo smrť dieťatka priamo, alebo nepriamo. Na tragickom fakte, že prišli o synčeka to nič nezmení.
Marťo-S, díky za odkaz, ale hodně ma takéto správy stresujú, bojím sa o maličkú… K tej info o úmrtích som sa dostala náhodou a keďže je toto očkovanie povinné, nechcem sa negativizovať už pred 1. dávkou… Som poverčivá.
Já bych to fakt nečetla. Pro matky-odpíračky jsou to užitečný argumenty, ale výskyt takových komplikací je výjimečný, a je lepší to vzít v pohodě. Spíš bych přemýšlela o tom, jestli vakcíny nerozdělit - není jasně řečeno, že je to šetrnější, ale fakt je, že u mých kamarádek například u nedonošených dětí nebo u dětí s nějakým zdravotním problémem (např. atopický ekzém) to doktor rozdělil, i když to obvykle nedělá. Čili pokud chceš být k dítěti šetrná, já bych se přimlouvala za oddělenou vakcinaci hexy a dalších očkování. (Rotarix jsme my teda nedávali.)
Bambulka12 píše:
Marťo-S, díky za odkaz, ale hodně ma takéto správy stresujú, bojím sa o maličkú… K tej info o úmrtích som sa dostala náhodou a keďže je toto očkovanie povinné, nechcem sa negativizovať už pred 1. dávkou… Som poverčivá.
Pokud se bojis, ockuj rozlozene, nedavej vic vakcin najednou, pro dite je to hodne velka zatez. A lepsi je ockovat po pul roce veku, dite se s tim precejen popere lip ![]()
karolina_a_betuska píše:
Já bych to fakt nečetla. Pro matky-odpíračky jsou to užitečný argumenty, ale výskyt takových komplikací je výjimečný, a je lepší to vzít v pohodě. Spíš bych přemýšlela o tom, jestli vakcíny nerozdělit - není jasně řečeno, že je to šetrnější, ale fakt je, že u mých kamarádek například u nedonošených dětí nebo u dětí s nějakým zdravotním problémem (např. atopický ekzém) to doktor rozdělil, i když to obvykle nedělá. Čili pokud chceš být k dítěti šetrná, já bych se přimlouvala za oddělenou vakcinaci hexy a dalších očkování. (Rotarix jsme my teda nedávali.)
Jen mala poznamka…tzv. matky odpiracky maji vetsinou osobni spatnou zkusenost. Tady na emimi je jich hromada. Urcite je lepsi se nejdriv zajimat, nez si pak nadavat ![]()
karolina_a_betuska píše:
Matky odpíračky??? Promiň, ale mělo by se vědět, že očkování můžu mít závažné vedlejší účinky, které v tom nejhorším případě můžou skončit smrtí. Já jsem to taky brala tak, že moje mudra to ví líp a nedala by nám nic nebezpečného. Bohužel, kdybych si tenkrát dala víc práce s hledáním informací mohla bych svého syna (možná) ušetřit epileptického záchvatu, léků s ošklivými vedlejšími účinky a sobě spoustu starostí a probdělých nocí. Nechtěj po mě, abych tvrdila, že očkování je bezpečné. A co se teď pohybuji mezi těmi „odpíračkami“, tak zjišťuji, že komplikace nejsou výjimečné, ba naopak. Podívej se do přívalového letáku - tam to máš psané černé na bílém. Je tam tolik hliníku, že to miminkům způsobuje takové bolesti, že pak mají takovou migrénu, že řvou jako by je na nože braly. Taky tam najdeš rtuť, formaldehyd - fakt chuťovka - miminka jsou super objekty na aplikaci takových jedů. Pícháš do svých dětí viry, které se „pěstují“ na rakovinových buňkách jakési Heleny, jiné na potracených lidských plodech, jiné na hmyzu či zvířatech.
Taky je záhodno vědět, že pokud dítěti před či po očkování dáš paralen nebo brufen, tak mu tím setsakra uškodíš - víš to? Vím, že píšu drsně, ale zavřít oči a tvářit se, že nic takového neexistuje, je sobecké. Zkus si nastudovat si názory obou stran, dohledat co a jak. Zjistit jak očkovat a při tom co nejméně uškodit a ne hned to smáznout prohlášením „matky odpíračky“.
A mimochodem maminku Maroška určitě uklidní, že výskyt takových komplikací je výjimečný.
Nechtěla jsem tu dělat dusno, jen chci říct, že někdy maminky, které jsou proti očkování, vytahují s potěšením ty nejhorší příklady. Vím, že to není bez rizika, ale říkám si, že radši risknu nežádoucí účinky očkování, než záškrt nebo černý kašel. Tyhle nemoci sice v populaci skoro nejsou, ale je to jen proto, ze skoro všechny děti jsou očkované. Až bude třeba 20% dětí bez očkování, tak by se zase mohly objevit… a já chci, aby v takové situaci byla moje dcera chráněná.
Nastudovala jsem si, proto jsem si taky vydupala oddělenou vakcinaci, a ťuk ťuk, malá vše snesla v pohodě
Proto podobnou věc radím i zakladatelce diskuse… Být poučená, ale nestresovat se. A protože se zdá, že ona se očkování nebrání (spíš se diví, proč už vakcínu nedostala), myslím, že jí moje rada může posloužit.
Držím palec všem
I těm, co očkují, i těm, co ne…
karolina_a_betuska píše:
Nechtěla jsem tu dělat dusno, jen chci říct, že někdy maminky, které jsou proti očkování, vytahují s potěšením ty nejhorší příklady. Vím, že to není bez rizika, ale říkám si, že radši risknu nežádoucí účinky očkování, než záškrt nebo černý kašel. Tyhle nemoci sice v populaci skoro nejsou, ale je to jen proto, ze skoro všechny děti jsou očkované. Až bude třeba 20% dětí bez očkování, tak by se zase mohly objevit… a já chci, aby v takové situaci byla moje dcera chráněná.Nastudovala jsem si, proto jsem si taky vydupala oddělenou vakcinaci, a ťuk ťuk, malá vše snesla v pohodě
Držím palec všemProto podobnou věc radím i zakladatelce diskuse… Být poučená, ale nestresovat se. A protože se zdá, že ona se očkování nebrání (spíš se diví, proč už vakcínu nedostala), myslím, že jí moje rada může posloužit.
I těm, co očkují, i těm, co ne…
Ono to chce nastudovat i statistiky, historii nemoci, jejich sireni, vyskyt atd. A samozrejme ucinnost ockovani v tom kterym veku vs. jeho rizikovost. Pak treba zjistis, ze zaskrt se normalne leci, u nas se nevyskytuje, nicmene na Ukrajine jo. Jediny riziko spociva v tom, ze se nerozpoznaji priznaky. Ovsem takhle nemocny dite bez lekarsky pece asi nikdo nenecha. Jina situace byla v minulosti, leky byly drahy a hur dostupny, ja si vzdycky vzpomenu na Malyho Bobse
A cerny kasel…to uz by bylo na dyl, ale taky to neni zdaleka tak horky ![]()
Mmch. s potesenim to snad nikdo nevytahuje, spis se zdesenim. Vsichni postizeni rodice si pak rvou vlasy, proc se nezajimali driv.
Ja se treba nestresuju vubec a studuju to neustale uz spoustu let ![]()
Marťa-S píše:
Taky je záhodno vědět, že pokud dítěti před či po očkování dáš paralen nebo brufen, tak mu tím setsakra uškodíš - víš to?
prosím vysvětlit
doufám, že nebudu muset použít něco na horečku po další hexe, ale kdyby náhodou…
jinak na otázku zakladatelky - hexa je od 9. týdne, syn dostal první hexu ve 12tém týdnu s váhou necelých 4,5kg, žádnou reakci po očkování neměl, ale teda dostal jen hexu, a nic jiného ani minimálně do dvou let nedostane