Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahoj, ano znamená to, že ti tam něco našli. Několik kamarádek na tom bylo taky a měly to potom v pořádku, tak se neboj. Držím pěstičky ať je to OK.
Ahoj, jeto necelý rok, co to mám za sebou. Dělá se to proto, aby se vyloučilo nebo potvrdilo, zda tam není přednádorové nebo nedej bože nádorové bujení. A histologické vyšetření = biopsii ![]()
Mě, když ho dělali, tak už mě dr upozorňoval cos e děje a proč se to dělá. Doporučím ti nebát se, zbytečně nestresovat, ale je asi lépe se připravit na horší výsledek. když to bude OK, tak se ti uleví a když nebude, nebude topro tebe takový šok.
Ale určitě mě neopíchli.
Odebírali mi 3 vzorky, ve dvou byl přednádorový stav, ve třetím už miniinvazivní karcinom. Byla jsme na konizaci, odebrali mi 1/3 čípku. Už jsem OK a jsem v 10 tt.
kdyby sis chtěla o tom více popovídat, stačí poslat SZ.
Budu tu pro tebe, pokud budeš chtít. ![]()
Taky mě to asi čeká, byla jsem před třemi měsíci na kontrole a tam mi MUDr. řekl, že výsledek cytologie byl 1 až mírná 2 a že tedy doporučuje histologii. Já jsem to odmítla, protože synovi bylo 9 měsíců, kojila jsem a tak nějak se mi nikam nechtělo. No teď v listopadu mě čeká další cytologie, protože při změnách se musí dělat každé tři měsíce a už na to teda asi půjdu, abych něco nezanedbala. Ale nechce se mi ![]()
AlexovaL - zákrok trvá cca 5 min a jdeš domů. A určitě běž!!!!! Nepodceň to, není to žádná sranda, když se to zanedbá.
Já vím, měla bych. Víš jak když člověk nemá žádný problémy, jaksi to neřeší, ale půjdu. Můj gynekolog mi nabídl dvě varianty, buď mi to udělá on na soukromé klinice za 3000 Kč nebo můžu jít normálně tady do nemocnice. Ale když říkáš, že to je taková banalita, tak půjdu do nemocnice, on si trochu fandí jako že je odborník a tak, ale to udělá každej doktor, takže zbytečně mu to platit že jo?
Přesně tak.
J8 změnila gyn. Primář opavské nemocnice si založil vlastní praxi a já k němu přešla. už při vstupní prohlídce se mu něco nezdálo udělal cytologii, nedopadla, tak mě poslal do nemocnice, a s dr. který se na čípek specializuje, tak mi udělali biopsii a po cca 5 min jsme šla domů a 14 dní čekala na výsledky.
A to jsem 4 měs před přechodem byla normálně na ko u svého tehdejšího gyn. a nic neviděl.
Tak neviděl…ono nemusí být nic vidět ne? Mě taky říkal, že na pohled tam nic nevidí, akorát to vyšlo blbě z cytologie. No tak uvidíme…
Ahoj holky,
jak už jsem psala v jedné diskuzi, z cytologie mi zjistili CIN III. Okamžitě jsem tedy šla na konizaci a vzorky se posílali na histologii. Dnes mi řekli, že tam byl karcinom a to nějaký hodně závažný, protože tam bylo hodně rychlé to rakovinové bujení. Moc tomu nerozumím, ale pokud by se to ihned neodstranilo, rozrůstalo by se to dál po těle (tohle vše mi vzniklo během necelého roku). Sice už by to mělo být z těla pryč, ale i tak půjdu samozřejmě na kontrolní biopsii. Známá mi doporučila, že kdybych měla výsledky opět špatné, nemám v tomto případě váhat a ihned se nechat odebrat celý vnitřek, protože to je prý jediná jistota, že už to bude opravdu pryč. Myslíte, že bych do toho měla jít, kdyby došlo na nejhorší?
@stesie píše:
Ahoj holky,
jak už jsem psala v jedné diskuzi, z cytologie mi zjistili CIN III. Okamžitě jsem tedy šla na konizaci a vzorky se posílali na histologii. Dnes mi řekli, že tam byl karcinom a to nějaký hodně závažný, protože tam bylo hodně rychlé to rakovinové bujení. Moc tomu nerozumím, ale pokud by se to ihned neodstranilo, rozrůstalo by se to dál po těle (tohle vše mi vzniklo během necelého roku). Sice už by to mělo být z těla pryč, ale i tak půjdu samozřejmě na kontrolní biopsii. Známá mi doporučila, že kdybych měla výsledky opět špatné, nemám v tomto případě váhat a ihned se nechat odebrat celý vnitřek, protože to je prý jediná jistota, že už to bude opravdu pryč. Myslíte, že bych do toho měla jít, kdyby došlo na nejhorší?
Znama je doktorka? Aby nekdo mohl jakkoli kvalifikovane poradit musel by videt zpravu z histologie.
Doporucuju se nenervovat. Pokud si Dr. mysli, ze to vzali vsechno a nedoporucuji hysteroktomii, tak bych se snazila moc nestresovat (ja vim, ze je to tekze, ale zkus to).
Ja si myslim, ze by ti to stejne navrhli pokud by se to stalo.
Drzim pesti at je vsechno v poradku.
Ahoj Loki, moc děkuji za odpověď. Známá není úplně doktorka, ale dělá vrchní sestru na záchrance a teď dokončuje školu. Ale řekla bych, že se v tom docela vyzná. Zprávu z histologie viděla a právě proto mi takhle poradila. Prý by to bylo nejbezpečnější, kvůli tomu, že to pak postupuje opravdu rychle. Doktorka právě neví, jestli se vzalo všechno. Samozřejmě se předpokládá, že jo, ale to teprve ukáže ta kontrolní biopsie.
Já jsem právě byla pořád v klidu, ale po dnešku už jsem ty nervíky začala trochu mít… Každopádně budu muset stejně asi počkat, jak dopadne další biopsie. Asi se ptám hodně blbě, ale i když je to venku a byl tam karcinom, tak jsem tu rakovinu měla?
Já z tohodle právě moc moudrá nejsem ![]()
@stesie píše:
Ahoj Loki, moc děkuji za odpověď. Známá není úplně doktorka, ale dělá vrchní sestru na záchrance a teď dokončuje školu. Ale řekla bych, že se v tom docela vyzná. Zprávu z histologie viděla a právě proto mi takhle poradila. Prý by to bylo nejbezpečnější, kvůli tomu, že to pak postupuje opravdu rychle. Doktorka právě neví, jestli se vzalo všechno. Samozřejmě se předpokládá, že jo, ale to teprve ukáže ta kontrolní biopsie.
Já jsem právě byla pořád v klidu, ale po dnešku už jsem ty nervíky začala trochu mít… Každopádně budu muset stejně asi počkat, jak dopadne další biopsie. Asi se ptám hodně blbě, ale i když je to venku a byl tam karcinom, tak jsem tu rakovinu měla?Já z tohodle právě moc moudrá nejsem
Vrchni sestra neni onkolog.
Predpokladam teda, ze udelali konizaci. Mela ciste okraje? Ja predpokladam, ze ano, nenechali by te behat prece se spatnou konizaci.
Ano, byla to rakovina. Pravdepodobne skvamozni karcinom (80-85%) nebo adenokarcinom (15%).
Predpokladam, ze jsi v uplne v nejnizsim stadiu jinak by uz ti hysterektomii navrhli.
Kdy jdes na tu biposii?
Dnes mi přišla zpráva od gynekologa,ve které stojí toto:
již přišel výsledek cytologického stěru. Doporučují histologické ověěření - to se dělá tak, že píchnu umrtvení vedle dělohy Mesocainem a malými kleštička vezmu vzorek z děložního čípku. Jedná o drobný a lehká zákrok, který je hotový během 5 minut.
Jestli to chápu dobře,tak na cytologii mi tam asi něco našli? Nebo je to nějaký běžný postup?