Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj ![]()
Už nějakou dobu přemýšlím o tom, že bych ráda začala hlídat děti. Měla bych to jako malý přivýdělek ke své práci, takže by se jednalo především o hlídání o víkendech.
Nějaké zkušenosti s hlídáním mám, ale to se vždy jednalo o příbuzné (např. jsem velmi často hlídala sestřenku - 3 roky a podobně).
Od září bydlím v Praze, takže si myslím, že tu bude hodně maminek, kterým by se občas hodilo, aby jim někdo její dítě/děti pohlídat. Ale vůbec netuším, jak takové maminky najít? Bydlím v Praze 9 - Prosek a vzhledem k tomu, že tu bydlím krátce, tak tu téměř nikoho neznám.
Proto se obracím na vás, vzhledem k serveru si myslím, že tu bude dost maminek.
Máte zkušenosti s hlídáním od cizího člověka? Co takový člověk musí splňovat? Popřípadě pokud je tu někdo, kdo by měl zájem o hlídání ode mě, tak budu ráda ![]()
Existuji ruzne webovky, kde si chuvy a oani na hlidani davaji inzeraty. Treba Tady
Hlídávala jsem jak pod agenturou, tak i sama. Když je člověk pod agenturou, má určitou výhodu v tom, že máš za sebou lidi, kteří v případě problémů v hlídací rodině za Tebe problém vyřeší…tím myslím přístup rodiny k Tobě samotné, ale třeba i to, že Tě může rodina obvinit, že jsi tam třeba něco sebrala. nikdy nevíš, ke komu opravdu jdeš. mě se to přímo nestalo, ale vím, že tam byla holčina, které ano. U agentury se Ti taky nemůže stát to, co je normálně celkem běžné, že by rodina po tobě vyžadovala /nebo by to alespoň zkoušela) něco navíc, než na co máš smlouvu. Když jsi placená za hlídání, jsi placená za hlídání a né za občasné vaření, uklízení, přibrání dalšího dítě vyzvednutím ze školky apod.
Když hlídáš sama na své triko, je to svým způsobem určitý risk, ale…
Určitě pokud to neumíš, se někde proškol v první pomoci.To by měl být základ. Nikdy nevíš, co se může stát. A splňovat? Vztah k dětem, kreativnost, nějaké Tvoje nadání-jazyky, hudební, řidičák…atd
Pokud pojedeš na svoje triko…určitě si hned na začátku dohodněte pravidla a třeba i sepiš si s rodinou smlouvu, která bude jen mezi vámi..Mě se třeba stalo a pak to byl i důvod, proč jsem hlídání v rodině ukončila…Začala jsem hlídat v noci..rodina mi bud dala místnost na přespání, když se vrátili nebo mi dali peníze na taxíka. Pak jsem hlídala i občas přes den. Tohle nebyl můj jedinný příjem a dohoda mezi námi byla taková, že paní dá vědět max.4 dny předem, abych si mohla vyměnit služby v práci. Jenže po čase…občas nestihla uvařit. Potřebovala sem tam vyžehlit. Opravdu jen nárazově vyzvednout druhé dítě ze školky-babička nemůže. jenže pak se to občas stávalo skoro pravidelností. Když jsem si řekla o přidání, paní se hroutila. A pak…2 dny předem-nutně potřebovali hlídat, pak na Silvestra-vybouchlo hlídání. Když jsem řekla, že nemůžu stropila scénu, že mě platí a že to je nehorázná drzost nepřijít. Poděkovala jsem za dny, kdy jsme se vídali a popřála jí hezký Nový rok s tím, že další rok už nepříjdu. A za to jsem nedostala za celý měsíc peníze. Tohle pro mě bylo vytrestání, takže další hlídání probíhalo jen formou že já sepsala rukou hlídání, co do toho spadá a podmínky jich jako rodiny s tím, že vyplácet se bude po každém hlídání.
Jinak…svou nabídku na hlídání směřuj na rodiče tak, že dáš o sobě vědět, bud na diskuzních fórech a nebo třeba ve fitku, obchodu, kde mají nástěnku, u pediatra, jestli je to možné..
H
Ahojky, najde se tady někdo kdo hlídá děti? Mám 7mi měsíčního prcka a potřebovala bych pravidelně 2-3tydne vždy na cely den(10-22h) bohužel jsem na maleho úplně sama, tak musim do prace
klidne i nejaky tip na někoho. Moc dekuji