Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj maminky
prosim vas o radu. Ja uz jsem bezradna. Mam 2,5letou dceru, se kterou nikdy nebyly zadne problemy. Naopak - vsichni nam zavideli tak hodnea poslusne dite. Ale posledni 3dny je to s ni silene. Ma az nekdy hystericke zachvaty kdyz ji chceme oblekat (pyzamo, bunda, teplaky,…). Prasek pouzivam porad stejny, takze nepredpokladam, ze by ji neco kousalo. Vyrazku na tele take zadnou nema. A celkove je posledni dobou takova uvztekana, kvuli kazdy prkotine kterou ji nedovolime, tak breci. KdKdyz dojde jeji vztek az k hysterii a kopani nohou, tak uz je i bita..a pak nam to je i lito. Nevite nekdo co s ni? diky.
Dcera to měla taky…později, po třetím roce…tak 2 x týdně, trvalo to 3/4 roku. Zmizelo to samo. Ve školce zlatá, doma ďáblík… ![]()
3 dny?
Až jsem se zalekla, že to je nějaký vtip.
Moje to dělá už asi půl roku. Má 26m. ![]()
A je tak celkově panovačná, umíněná.. snad u všeho. ![]()
Mohlo by být hůř. ![]()
Ta co se tyce vychovy, tak jak jsem jiz psala. nikdy s ni nebyly zadne problemy. vetsinou staciko vse pouzr vysvetlit a bylo to. Tenhle vykyv trva tak 2-3dny. a bohuzel kdyz chytne vzteky tak je bita..jde mi spis o to, ze to preci neni samosebou aby ze dne na den se zacala takto chovat.
@WaIl to mne nestraste.my na tohle vztekani u ni nejsme zvykly..spis si pravr myslime ze k tomu ma nejaky duvod..ale nevime jaky.
Obdobi vzdoru dorazilo i k vam. Na vzteky kolem oblekani pomahalo nechavat vybrat ze dvou variant. A misto biti bych volila ignoraci. Mam to vyzkouseno u svych deti. V podstate si predstav, ze dite proziva silnou emoci, kterou nedokaze zpracovat, nevi si se sebou rady a jeste dostane… pravda na druhou stranu je to dobry nastroj na zastaveni afektu, stejne jako studena sprcha. Je potreba vyzkouset, co bude mit u vas nejlepsi ucinek.
Mě to připomíná kamarádku, která je taky z každýho výlevu svý holky vyřízená. A hned je to pro ni období vzdoru a tak… ona totiž tu malou taky měla od miminka hodnou, stačilo se s ní domluvit. My, co máme děti umíněné, vzteklé, tvrdohlavé, to tak nevnímáme.
Já bych řekla, že to prostě musíte přežít. Pyžamo si prostě oblékneš/necháš obléct, tečka. Pokud na to máš, tak ji nech jít spát nahatou, nebo ven bez bundy, bot,… ono jí to brzy dojde a uklidní se ![]()
Obecně, jakmile se začne blížit 3 rok, začne se z dítěte stávat osobnost. I z těch hodných, bohužel. Nebo spíš, bohudík
Takže máš dvě možnosti, jak tady někdo psal. Protě ji přeprat a obléct, nebo nechat být. Já jsem nechala staršího jít bosky (bez bot) až k autu. A to byl podzim. V autě si je velice ochotně obul
Ale prostě připrav se na to, že těch bojů bude víc a bude to častější.
A proč ji biješ? Dospělé taky nikdo nebije, když se vztekají a to jsou dospělí a měli by se umět ovládat.
Představ si, že tě někdo strašně naštve, třeba manžel nebo tchýně
ty musíš v tu chvíli ten vztek ventilovat a začneš se hádat, jsi rozčilená a mluvíš hlasitě a někdo ti jednu vrazí…jak se budeš cítit, pomůže ti to zvládnout situaci? Asi ne, já bych byla pak úplně nepříčetná a vadilo by mi, že moje emoce někdo utne ránou.
malé děti neumí zvládnout svoje emoce, potřebují dozrát, naučit se jak zacházet s frustrací a pocity, je to malé dítě, naučí se to. Pokud jakýkoliv projev negativních emocí potlačíš fyzicky, tak to jen potlačíš a dítě pak může mít problém se zvládáním a projevením emocí v budoucnu.
nech ji vyvztekat, ignoruj to, snaž se být ta dospělejší a and věcí, co se umí ovládat a nenechá se vytočit, přejde to, je to jen období. Pomůže ignorance, nebo bych hledala jiné způsoby podle situace, fantazie a vlastních z¨schopností, jak na dceru.
@Aries6 Já furt říkám, že k nám ještě žádné pořádné období vzdoru nedorazilo. Asi jak je takový „svůj“ už od mimina, tak to nevnímám. Zrovna jsem nostalgicky vzpomínala, jak jsem ho na jaře v devátém měsíci několikrát denně honila po bytě nebo dolovala zpod konferenčního stolku, aby se šel oblíct/vyčistit zuby.
V těch chvílích jsem ho fakt nesnášela a myslela si něco o hajzlikách mrňavejch, ale pořád mi to přijde jako čajíček, nic, z čeho bych měla být KO.
Aha, takze ona nezvladne svuj vztek a jeste dostane. Za co presne dostane? Za to, ze ji neumis najednou porozumet? Nebo za to, ze se nechce oblict? Za to, ze krici? Dostane diky tve frustraci, ktera prameni z toho, ze si s ni neumis poradit? Zkousela jsi ji nabidnout, at si vybere sama obleceni?
Určitě bych ji teda nebila.
Buď ignorace nebo převést pozornost jinam. U nás zabírá odměna. Když se převlékneš bude mléko/bonbon/pohádka, cokoliv co sama uz
náš za vhodné…