Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Prosim, potrebuju poradit, mozna uklidnit. Zkusim popsat " problem" mam dceru 3,5 roku. Na svuj vek strasne sikovna, mluvi jak 5-ti lete ( potvrzeno nasi dr.), umi zaklady anglictiny (sama se naucila z you tube videi pro deti), pisnicky se nauci po prvni poslechnuti, ALE neposlechne na slovo
, neposedi, porad se vrti, neji, u jidla skace, krouti se, pri koukani na tv porad chodi kolem stolu nebo poskakuje. Kdyz neco chci aby udelala tak je to se spoustou reci, nevydri u niceho vic jak dve tri minuty. Vecerni spani - jeden velky stres, neustale rve, chodi do obyvaku a mluvi. Mam jeste 10tydenni mimco. Nenecha ho spat. Jakmile vidi ze ma zavrene oci, zacne zpivat nebo bouchat vecma. Kdyz se vzteka mlati me, neposlechne a zkonci to placnutim. Ted nove dela to, ze kdyz si chcem s manzelem neconrict ona zacne mluvit tak se ji rekne bud ticho mluvim s tatinkem tak ma tendenci dokoncit svoji rec. Dokud to nepovi neprestane. Neustale slysim mami?, mami? A dal nic. Kdyz se zeptat co chce, tak zase mami?
proste ma jak kdyby svoji hlavu a pres to nejede vlak, chodi do skolky, tam ji chvali jak je hodna, jak pomaha uklizet hracky a utesuje placici deti… Rekne se ji chvili sed a bud ticho a neuplyne 5 vterin a ona zase mluvi. Kolikrat rikam, ze mi v porodnici zapomneli dat ovladac abych ji mohla vypnout ![]()
Rikam si, je to hyperaktivita nebo je normalni. Doma uz je takovy napeti, ze zase bude rano a kolotoc. Rano se vzbudi a hned breci, ze chce tablet, na pohadky,… Pokud nevystrelim z postele podle jeji predstavy breci. Kdyz ji rano v 6 nedam tablet rev. Je to porucha hyperaktivity nebo to tak mate i vy?
Přesně naše neteř. Strašně šikovná, ale neposlechne. Manžel ji nevydejchává a já vždy jen tiše lituju švagrovce.
@mooch píše:
Přesně naše neteř. Strašně šikovná, ale neposlechne. Manžel ji nevydejchává a já vždy jen tiše lituju švagrovce.
Nas tata taky to moc nedava, je pak nervozni a ja jsem nervozni z nej i ni, no domacnost magoru a fakt uvazuju jestli dcera je zdrava.
Kdyz ji poslu do kouta za trest, tak mi dorekne vetu za me, „budu tam premyslet a az na to prijdu tak se vratim“. Nebo mi rekne jdu do kouta nedo do pokoje, to je mi jedno kam!
. No nezesileli byste? Tresty nejsou tresty.
@Gambo a kdy to začalo? Mne to přijde, že buď žárlí na miminko nebo to zkouší. ![]()
@mlsalkaM píše:
@Gambo a kdy to začalo? Mne to přijde, že buď žárlí na miminko nebo to zkouší.
Bylo to uz pred narozenim, rekla bych ze je to tak tesne pred tretim rokem a mam pocit, ze den ode dne horsi
Toto mam doma v chlapcenskom vydani. Snazim sa ho vychovavat dosledne a prisne, ale bez odozvy. Nikdy ma nenapadlo, ze nie je normalny, iba kde sme urobili chybu. Ale postupom casu sa s nim da viac komunikovat a aj dohodnut, tak dufam, ze sa trochu zrovna s vekom.
@stankaSR píše:
Toto mam doma v chlapcenskom vydani. Snazim sa ho vychovavat dosledne a prisne, ale bez odozvy. Nikdy ma nenapadlo, ze nie je normalny, iba kde sme urobili chybu. Ale postupom casu sa s nim da viac komunikovat a aj dohodnut, tak dufam, ze sa trochu zrovna s vekom.
Zkousela jsem figl - domluvime se tak. Treba ted si pujdes lehnout a budes lezet a spat, a ja se navecerim a prijdu si lehnout, domluvime se tak? A nez si dam jidlo na talir je v obyvaku a mluvi a mluvi ze je ji smutno a ze to a tohle
Těch pár posledních vět…Dostane to, co chce? Uděláte to podle ní? Mám stejně starého syna, tyhle momenty mívá taky, ale má smůlu, protože řevem a poroučením si u nás nic nezíská. Na just to nedostane, takhle s námi zametat nebude. Jinak teda taky mluví pořád, posedí málokdy. Ale jen doma. Kdekoliv jinde je jako vyměněný.
Tak potěš koště, až Vám půjde do školy. Zřejmě jí ta nepozornost a roztěkanost vydrží dál.. Zkušenost od kamarádky…
Jinak elektronika - hm, návyková látka moderní doby. Tak holt v šest vstávej dál, a aby ti neřvala, tak ten tablet jí dej!
No prostě bych jí asi tolikrát nevyhověla…aby si dítě říkalo, co chce, diktovalo, co mám a nemám..
@Tereza1986 píše:
Těch pár posledních vět…Dostane to, co chce? Uděláte to podle ní? Mám stejně starého syna, tyhle momenty mívá taky, ale má smůlu, protože řevem a poroučením si u nás nic nezíská. Na just to nedostane, takhle s námi zametat nebude. Jinak teda taky mluví pořád, posedí málokdy. Ale jen doma. Kdekoliv jinde je jako vyměněný.
Je pravda ze nekdy to vzdam a vyhovim ji jen aby treba v 6 nervala a nebudila ostatni. Ale spis se snazime nevyhovet a ma to stejny efekt. Vynucuje si veci, dostane trest, nevyhovime, ale ji je to nejak fuk. Ona proste dokonci dilo. Napr dnes vecer, koupala jsem mimco, a ona otrvovaka s veceri, bylo pul paty. Rikamji je cas na veceri, dam ti ji kolem paty a pak sup do postele. A ona zacala rvat ze ma hlad a ze to nevydrzi. Nakonec ji manzek serval, poslal do pokoje, ze ma byt ticho, a ona si sedla na postel, chvili (par vterin) klid a pak si zacala povidat s nalepkama na zdi, lezt po posteli a splhat k tem samolepkam a mluvila a mluvila. Okrikli jsme ji a ona nic. Uz nevim co dal
A když houkneš??
Já totiš třeba mám dvě kamarádky, co mají stejný problém, ale když vidím, jak řeší problémy.. Neplácají, ale to je kažtdého věc, ale i když dávají rozkaz, tak to je jakoby oznamovaly, jeslti třeba nechce rohlík nebo jak to napsat.. Vůbec ten ton hlasu se nemění.. Stejným stylem jako říkají běžné věci, stjeným tonem pak říjaí to nesmíš, to nedělej.. Já kolikrát nevím, jeslti jsou už naštvané a nebo to jen říkají, jen tak, aby dítě něco nedělalo..
Já na děti neřvu jak urvaná z řetězu, ale toto co popisuješ, tak bych pořádně na dítě teda zakřičela, že takto už ne a nemá být drzé..
@pannda píše:
Tak potěš koště, až Vám půjde do školy. Zřejmě jí ta nepozornost a roztěkanost vydrží dál.. Zkušenost od kamarádky…
Jinak elektronika - hm, návyková látka moderní doby. Tak holt v šest vstávej dál, a aby ti neřvala, tak ten tablet jí dej!
No prostě bych jí asi tolikrát nevyhověla…aby si dítě říkalo, co chce, diktovalo, co mám a nemám..
To mas pravdu. Vecer ji upozornim ze rano bude klid. A rano rev. Ono na jednu stranu duslednost a na jednu stranu nervy v kyblu. Kdyz se zklidni s tabletem dozaduje se neceho jinyho snidane, televize, ponozek na nohu. Jen aby mela pozornost ![]()
Dobrý den, myslim si, že je nadprumerne inteligentní ( testy si to můžete nechat potvrdit). A jeji chovani je dusledek toho, ze není dostatečně intelektuálně vzdělávána. Není to žádná narážka na vás jako maminku, určité děláte jen to nejlepši, ale zkuste ji dávat rozvíjející hry, úlohy, hračky pro starší děti - treba to pomuze. a můžete být statna, že doma máte geniální díte.
@kvaček píše:
A když houkneš??
Já totiš třeba mám dvě kamarádky, co mají stejný problém, ale když vidím, jak řeší problémy.. Neplácají, ale to je kažtdého věc, ale i když dávají rozkaz, tak to je jakoby oznamovaly, jeslti třeba nechce rohlík nebo jak to napsat.. Vůbec ten ton hlasu se nemění.. Stejným stylem jako říkají běžné věci, stjeným tonem pak říjaí to nesmíš, to nedělej.. Já kolikrát nevím, jeslti jsou už naštvané a nebo to jen říkají, jen tak, aby dítě něco nedělalo..
Já na děti neřvu jak urvaná z řetězu, ale toto co popisuješ, tak bych pořádně na dítě teda zakřičela, že takto už ne a nemá být drzé..
Jankricim furt, u nas se krici neustale. Je fakt ze tak ze 70% poslechne jen kdyz hystericky rvu. Nas je slyset az ven a sousedi si musi myslet ze jsem asi magor co neumi mluvit jinak rvat. Manzel kdyz byl v praci od nevidim do nevidim tak mi rikal ze furt rvu. Ted je doma a zacal rvat taky (mysleno na dceru)