Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@jenny.fields s tímto musím souhlasit..)U nsá, dkyž jsme měla mimino, tak kluk přišel ze školky byl plný dojmů a všeho a pokud jsem ho odbyla- tak někdy to prostě nešlo, tak jsme to poznala, že byl víc protivný..
Takže jsem se snažila ze školky co nejvíc povídat atd, a po příchodu domů, si sním aspoň na těch 20 min něco zahrat při mimču, a tak nějak průběžně, pak přišel manžel a taky jsem mu řekla, aby si ho vzal na klín a trochu něco s ním..
Popisujete mého syna?
…Dělá úplně to samé, také 3,5 let, toto období trvá od jeho 1,5 roku…Střídají se lepší období a naprosto šílené (teda teď, cca od 3 roků, dřív do bylo jen šílené). On teda vydrží u televize sedět a ani se nehnout a jí pěkně, i když taky sebou neustále šije a vydrží, když mu čteme…Ve školce s ním nemají absolutní problém-zapojuje se, poslouchá, nikoho nebije, hraje si s hračkama, oblíká se a svlíká (u nás vždy problém), předevčírem jsem pro něho šla a navlékal si korálky, já myslela, že omdlím. Pořád se na něho ptám a nevěřím, učitelky si už asi myslí, že jsem navedená, či co. Já s ním teda už ztrácím trpělivost úplně, většina situací za den skončí řevem, manžel s ním má zatím svatou trpělivost, prostě je znát, že s ním není pořád, psychicky si odfrne v práci a pak má víc sil. Do toho rok a 1/4 mladší, taky pěkný kvítko, uřvaný, všude vleze, buď řve jeden nebo druhý nebo oba…Na staršího neplatí nic, i kdybych mu zmydlila zadek, je mu to jedno a příště to udělá znova. I když si ublíží, je mu to jedno, příště jede nanovo. Umí se chovat jako naprostý andílek, pak má scény, kdy do něj vjede totální amok, lítá jak šílený, pak zase umí řvát jak psyhopat, sedí v koutě, bulí, divný pohled, vzteká se nehorázně, jakmile mu něco do vteřiny nejde, ječení a vztek, cca do 2,5 let se budil s psychopatickým řevem, který trval klidně půl hodiny, pak to odeznělo, bohužel jak jsme nevěděli, jak ho uklidnit, pouštěli jsme pohádky, které časem zabírali a teď vyžaduje televizi po každém probuzení, největší problém je, když nic v televizi nedávají a je vyplý počítat a my nedovolíme pustit, nebo když se někam spěchá a televize se nestíhá, nastává hororový psycho…člověk ho ničím nenadchne, jít ven na boby-to jak kdyby bylo za trest, na nic se netěší, prostě nic nic nic
. Doma si vůbec nehraje s hračkama, nic ho nebaví, max. chvíli malovat. Jen mi stojí za zadkem, vymejšlí bejkárny a snaží se mi vykecat díru do hlavy. Bývá i agresivní, bráchovi klidně přišlápne krk…Pak mi co chvíli říká, jak mě má rád, pusinkujem a opakuje, že už se polepší, ještě se nestalo…Byly jsme u psychologa, bohužel v období klidu, takže jsme to zatím nechali být, na další konzultaci se kdyžtak objednáme…Absolutně nerespektuje, když si někdo něco nepřeje-třeba mě neustále tahá za vlasy…Zaplatila jsem si Nevýchovu-kráva blbá, kdybych za ty peníze radši jela na wellness pobyt, udělalo by mi to větší službu…No abych ten román zakončila, mateřství je pro mě něco šílenýho, toto jsem absolutně nečekala. Přitom když jsou světlý chvilky, tak se ve mně rozleje pocit štěstí, že bych se roztekla, jen v tu chvíli chápu matky, které tu píší přeslazené deníčky o nekonečné lásce k svým dětičkám.
Jo a koliktá si taky povídá tím stylem, že něco řekne a sám si odpoví - jako kdybychom se ho ptali mi a on odpovídal a jsou to teda moudra. On hezky mluví a co z něho někdy padá, všechno si pamatuje a umí to použít. Umí spoustu písniček a básniček, na to je chytlavý. No nevyznám se v něm.
S ptaním to samý, pořád mami mami, pak do toho tati (na mě), proč a proč a proč…Koupila jsem rybí olej, nepozoruji změnu, vždy na něho jdu s klidem, dřív nebo později to skončí ječením. Na mě už chodí tchýně, že bude mít následky ( v tu chvíli bych jí nejraději nakopala, i když ji mám ráda). Při hysteráku nejde izolovat, to by se rozmlátil o zavřený dveře.
Příspěvek upraven 09.01.16 v 21:38
@Gambo píše:
Cokolada a sladkosti to bych mohla vypravet hodiny a hodiny.
jo, u nás Coca cola. Ŕve, že chce colu. Tak říkám, o. k., dostaneš trochu coly, ale musíš sníst oběd. Další řev, obědu se ani netkne. Po chvíli se švagr zvedá a nalévá jí colu. V tu chvíli se zvedá můj muž a odchází, páč to nevydejchá. A já v tu chvíli vysvětluju naší starší, že opravdu žádná cola nebude, nezávisle na tom, že neteř jí dostala.
@Adinka_2012 Jako bys popisovala nasi Barcu. Jak me se dneska ulevilo, ze to je i jinde.
Jinak k tematu tablet. Ten u nas neni a nebude. A pohadky poustime na omezenou dobu. A snazim se ji venovat, co nejvic to jde. Hrat si pexeso, jde nastesti i s miminem na kline. Ale holt uvarit a uklidit taky nekdy musim.
@Adinka_2012 a s tou tchyni. No jako u nas. Tuhle na me spustila, ze to neni normalni. A pak za par dni na me mlada taky zkousela, ze to neni normalni, ze na nu uz jecim, ze zase cosi nebude po jejim. No jak u blbecku na dvorecku. ![]()
@Etcetera78 píše:Mmimochodem, ty když začneš mluvit na manžela a on třeba kouká na tv, taky ti řekne „Buď ticho!“?Ono když ječíš na dítě povely, tak ono se to od tebe učí - že ječení povelů je efektivní způsob komunikace. Takže když pak něco chce, začne ječet a striktně se dožadovat.
S tímto souhlasím, ale já si už prost nemůžu pomoct. Když něco urpustně chce, tak na mě taky začne ječet, přesně, jak já na něho
. Jenže on hned, já až po stým domlouváním. Už jsem mu i říkala, že jsme rodiče a že prostě některý věci POTŘEBUJEME, aby dělal a že když neposlechne v ničem, tak toho nějak musíme dosáhnout a že když bude vše říkat v klidu, budeme slyšet, když řvát, neplatí to na nás, že mi mu to taky nejdřví v klidu říkám a když nepomůže, tak teprv zakříčíme…Je to začarovaný kruh, zatím nevím, jak z něho ven. Zatím se to rýsuje tak, že to chce hodně dlouhý čas
.
@tereza12345 píše:
@mooch noa pak jsme ty nejhorsi matky.
Tak u nás naštěstí ne, naše dítě je dostatečně vyspělé na to, aby to pochopila. Nicméně švagrovcům do výchovy kecat nechceme, ale myslíme si, že jsou nedůslední. Ale nám se to kecá, my máme obě děti fakt zlatý.
Jako ten náš už má takový hlášky, až mi je někdy úzko - prohodil, že chce už jenom hodnou maminku, která na něho nekříčí
. Pak na mě v zápětí začne ječet, že mi chce a musí a potřebuje škubat vlasy
. Každý den si večer povídáme, co bylo fajn a co průser. Dnes s tím začal úplně sám, že to nebylo fajn, on to všechno ví, ale prostě nemůže si pomoct, či co.
A u nás teda jen pohádky, žádné hry, tablet, počítač, to bychom už asi neukočírovali. A sladké opravdu vyjímečně, možná ani jednou za týden, teda děda občas něco podstrčí (spíš odměnu, když mu pomůže), ale naštěstí se sladkostí nedožaduje a nechá si to, jako jedno zmála, vysvětlit.
Holky a jak reagujete na veřejnosti..?
Jste typ.. že v tichu trpíte a snažíte se domlouvat a výsledek někdy nula a nebo fakt jak doma, prostě si zařvete okolí neokolí ![]()
Ja se tedy na veřejnosti snažím ovládat ![]()
A nekdy i vymeknu, aby proste nebyl rev v obchode a tak no.
@kvaček
jako musím zaklepat na všechno dřevo, co máme doma, ale na veřejnosti udělá scénu naprosto minimálně a jde to docela vyřešit-sice to dýl trvá, lidi asi koukají, ale max. zvýším hlas, neječím jak doma…prostě on je sígr jen doma a u prarodičů, u tet scény minimálně, na návštěvy nechodíme, za to mi to nestojí, to se scházíme u nás doma a i to mi stačí, co dokáže vyvádět
@jenny.fields píše:
Nevím, jestli to dobře chápu, ale kde je nějaké hraní, věnování se jí? Píšeš, že tablet má od momentu, kdy přijde ze školky do moment než je večeře po které se jde spát
To mi přijde jako dost masakr. Máma doma celý den s miminem a ona ve školce a pak když přijde, tak dostane tablet, ráno před školkou ho dostane znova…A jak jsi psala na té první straně myslím, že ji manžel zavřel do pokojíčku a ona si tam povídala. co je na tom špatného?
Jj, uz chápu, ze se to dite naučilo anglicky na YouTube. ![]()
Já na veřejnosti neječím, moc teda neječím ani doma ![]()
Moje dítě má sníženou schopnost vnímat moje pokyny
Zrovna dneska jsem říkala, proč proboha nestačí tu věci zopakovat pětkrát normálním hlasem, proč musím po šesté houknout (a kolikrát ještě po sedmé nepedagogicky něčím vyhrozit).
Takže co může být slyšet na veřejnosti jsou moje hlasitější pokyny
![]()
Dítě vztekající se na veřejnosti mi nevadí
Někdy před půl rokem předvedla parádní hysterii v Lidlu. Já jsem byla v klidu. Ale tohle období je snad už více méně za námi.