Kolik peněz studentovi?

Anonymní
6.1.16 19:05

Kolik peněz studentovi?

Pro mě je to citlivé téma-doma docela boje, už jsem z toho špatná…tak proto bych chtěla zachovat anonymitu. Nemusí nikdo vědět, že se doma nedokážeme dohodnout.
Na začátek uvedu-máme dvě děti, syn 24 let, pracuje, domů přispívá částkou 3 tisíce. Brzy se bude stěhovat do vlastního bytu. Dcera 22 let, studentka. S manželem nemáme špatné příjmy-ale ne závratné, navíc žádná hypotéka či dluh. A opravdu jsme hodně spořivý, neutrácíme za blbosti. A potom relativně dost cestujeme, či jezdíme na výlety. Píšu to proto, že si myslím, že i to může být jedna z příčin-dcera vidí, i nám to vyčítá, že si pořád někam jezdíme…a cítí se, že jí šidíme.
Ale pro příklad-mě stačí dvoje kalhoty, jedna sukně, jedna bunda a jsem spokojená. Pro dceru není ani 5 kalhot dost, stále dle ní nemá co na sebe.Za sezomu několik bot, kabelek…
Dcera studuje vyšší školu. Druhý roční, první opakovala-neučila se. Školu hodně flákala. Ani opravné termíny nedala. A když neuzavřela ročník, tak řekla, že je to normální, že to říkají všichni okolo, to jen my to hrotíme. Ano, my jsme jí za to nadávali, ale my to platíme, ne kamarádi. Ti chtěli mít klid, ne se s ní dohadovat, tak jí říkali, že dnes je běžné opakovat ročníky. Ne jak jsme byli zvyklý my.
Do školy chodí 4 x týdně. Pondělí až od oběda, úterý, středa a čtvrtek do cca 13-14 hodin.Ty tři kratší dny chodí odpoledne na brigády. Je pracovitá, žádná brigáda jí nikdy nedělala problém.
My jí platíme komplet školu-školné, veškeré pomůcky, dojíždění. K tomu má peníze na mobil-díky lepšímu paušálu od manžela zaměstnavatele platí méně než jí dáváme, ale částku jsme nesnižovali. Dáváme jí kapesné. A peníze na oblečení. K tomu peníze na jídlo a ubytování. Kdyby byla na intru, platila by 1200,–Ale chce být na bytě, tak si 800,– doplácí sama-a to nám hrozně vyčítá. To je jedna z těch věcí, které jsou velikým problémem. Když na intru bydlela, tak neměla s ničím problém, nebyl špatný. Jen je nyní moderní být na bytě. Druhá věc, kterou nám vyčátá, sjou peníze na jídlo. Nai ntru by měla jídlo za 42,– polopenzi a oběd ve škole za 25,–.Na ty tři noci co je na bytě jí dávám 350,– Kč. Tzn. za měsíc 1400,–S tím, že má možnost si z domova cokoli odvézt. Navíc doma je systém lístečku-pokud má někdo na něco chuť, tak si to napíše a to koupím. Takže když si napíše, že chce šišku salámu, máslo, tatranky či ovesnou kaši, vše bude mít. V mrazáku je hodně masa, může si něco vyndat, uvařit. Nebo si vzít s sebou kuřecí řízky, lososa. Stále dohady, že je to málo peněz na jídlo, že si hodně dodává ze svých brigád. Tak jsem chtěla, aby mě psala, co kupuje. Že jsem ochotná to s ní probrat a nemám problém jí peníze přidat. Pokud uvidím, že je to málo, tak nechci, aby hladověla či jedla špatně. ŽE na tom šetřit nechci.Ale musím vidět, že je to účelné. To psát nechce.Jen vyčítá-dosti ošklivě-že je to málo. Ale každý týden něco doveze. jednou kabek)lku, podruhé šaty, potřetí šátek a boty…

Tak by mě zajímalo, kolik jste měli vy jako studenti peněz. Co platili rodiče. A zda jste si museli něco doplácet sami.Nebo kdo z vás má větší děti, tak jak to řešíte.
Nechci jí ubližovat, hrotit peníze, ale na druhou stranu mám obavu, že pro ní vše bude pořád málo.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
17878
6.1.16 19:15

Rozepisu se vecer vic, ted jen rychle z prace…pokud ma moznost byt na intru a vite, jake by tam byly naklady- ubytovani+jidlo, dostala by tuto castku a ani korunu navic…je dost stara na to, aby se postarala, to za prve, za druhe, nepodporovala bych jeji flakani a „blbe kecy“-v okamziku, kdy by nezvladla opravne zkousky, skoncila bych se sponzoringem uplne…ale tak, ja mam v tomhle tvrdou vychovu, vysokou jsem rovnou nastupovala dalkove, k tomu sla do prace, abych si ji zvladla platit ( ne skolne, ale vydaje kolem ) a prispivala jsem jeste nasim…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Lizzi
6.1.16 19:17

Přijde mi, že si vůbec neváží peněz, za co si teda kupuje oblečení a kabelky, když jí dáváte málo peněz? bych jí asi utla tipec.. pochopila jsem, že jí platíte úplně všechno :think: chceš bydlet na bytě? tak si na to vydělej. chceš si kupovat drahé oblečení a kabelky? tak si na to vydělej. taky bych vaše peněžní přispění podmínila dobrými studijními výsledky.

• Citovat
  • Upravit
20840
6.1.16 19:19

Chodila jsem na soukromou VOŠ, bydlela na privátě. Intr tam nebyl, kdyby ano, bydlela bych určitě tam. Měla jsem důchod cca 6tis. Od mamky nic - vše jsem si platila z brigád, na které jsem chodila o víkendu - školné, jídlo, oblečení, dárky, všechno.

Podle mě si dcera stěžuje naprosto zbytečně a podporujete ji dostatečně. Konstruktivní návrh jsi měla, ona na něj nepřistoupila, tak má smůlu.

Jednou! by mi moje dítě vyčetlo, že my si jezdíme někde a cestujeme a to by byl teda tanec. Však se o ně staráte dost dlouho, chodíte do práce vyděláváte, tak je vaše věc, za co výdělek utratíte. Rozhodně děti nezanedbáváte.

A pokud se neučí = neplní si svoje povinnosti a opakuje ročník, tak už vůbec nemá nárok si vyskakovat.

hm, chtěla jsem to poslat inko a nevyšlo to, co už…

Příspěvek upraven 06.01.16 v 19:27

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25897
6.1.16 19:21

Dcera je plnoletá, svéprávná a schopná živit se sama. Pokud ji držíte na studiích a ona opakuje ročník, je to jen vaše dobrá vůle. Když není spokojená, může začít pracovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17878
6.1.16 19:22

Jo, to vycitani, ze vy vyletujete, me mirne receno sokovalo 8o 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
6.1.16 19:24

Tak aniž bych se tě chtěla dotknout, máš doma penězma rozmachanýho spratka. Jako vyčítá? To bych ji krouhla tak rychle, že by nevěděla jak.

Nezvedla bych jí ani korunu. V podstatě jí platíš komplet všechno. Ona si vydělává na své rozmary.

Kdyby se učila a byla super, můžeme se bavit, ale do školy chodí jak do holubníku a ještě to fláká? Ani omylem a cekla by, ještě bych jí to skrouhla.

Myslím, že jste štědří víc než dost. A aby mi dítě něco vyčítalo?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4465
6.1.16 19:24

Jsem studující, o rok starší než tvoje dcera :)
Naši mi od začátku platili nájem. Začínala jsem na 2700/měsíc, stěhovala jsem se do lepšího, takže momentálně platím 3500. Dostávám 3000, zbytek si doplácím.
Když jsem chodila od pondělí do pátku do školy, dostávala jsem 500-700 na ten týden na jídlo, něco jsem si vozila z domu, na víkendy jsem se domů vracela.
Pak jsem začala pracovat, k našim jezdit jednou za tři týdny na víkend, peníze jsem přestala potřebovat a hlavně mi bylo blbé si o ně říkat, když jsem vydělávala skoro to co mamka :nevim: - takže dostávám peníze už jen na nájem. Teď jsem teda potřebovala ve škole hrábnout, abych všechno zvládla, a připravuju se na státnice, takže na brigádě jsem byla naposled na začátku listopadu a od té doby se plně věnuju studiu. Mamka ví, že teď nepracuju, takže mi nějaké peníze občas podstrčí, jinak žiju z toho, co jsem ušetřila v době, kdy jsem pracovala.
U nás to funguje tak, že když mám, tak si prostě o peníze neříkám. Nerozlišuju peníze na jídlo od našich a svoje kapesné. Hanba by mě fackovala si v tomhle věku za vydělané peníze kupovat jen věci pro svoje potěšení a pro peníze na jídlo natahovat ruku :poblion:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
6.1.16 19:27

Já jsem dostávala 7000kč alimenty a 4700kč sirotčí důchod(zemřela mi mamka) z toho jsem si platila vše bydlení, jídlo, oblečení atd. Vysokou jsem dělala rok bez brigády a pak jsem šla na brigádu a rovnou mně i po škole zaměstnal šéf. Brigáda mi dávala 10tisíc/měsíčně. Za studia jsme si koupili byt s přítelem. Já jsem tedy měla dost peněz při studiu ale místo hadříků a kabelek máme svůj byt.

Prosím ponechat anonym 2. Nemusí každý o mně vše vědět. Děkuji

• Citovat
  • Upravit
4465
6.1.16 19:28

A dodám, že těch 500-700 bylo na všechno, ne jen na jídlo. Takže i na vlak, mobil jsem si z toho zvládala platit, a žádné peníze navíc jako na oblečení atd, to neexistovalo. Máte doma pěkného spratečka :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
6.1.16 19:32

Jako sorry, ale kdyby aspoň měla výsledky.. zacvakala bych studium popř bydlení, jestli chce 5 kabelek, ať si na ně vydělá na brigádách.. je to rozmazlenej smrad - nezlob se, ale napíšu naplno, co si myslim.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
6.1.16 19:34

Ještě dodatek, mi naši platili jen dojíždění, základní jídlo, školné, nic víc ani kč.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
6.1.16 19:36
@Lizzi píše:
Přijde mi, že si vůbec neváží peněz, za co si teda kupuje oblečení a kabelky, když jí dáváte málo peněz? bych jí asi utla tipec.. pochopila jsem, že jí platíte úplně všechno :think: chceš bydlet na bytě? tak si na to vydělej. chceš si kupovat drahé oblečení a kabelky? tak si na to vydělej. taky bych vaše peněžní přispění podmínila dobrými studijními výsledky.

Ona chodí na brigády. Je pracovitá, všude si jí chválí. Takže přes týden „Mekáč“,o víkend občas stánkový prodej. Domluvila jsem jí v místě bydliště úklid-20 minut týdně za 1 tis. Kč. V létě byla na brigádě, bez jediného dne volna. V jejím výdělku není problém. Ale v tom, že ona má stále pocit, že má málo. Ve všem-málo oblečení, málo peněz na cestování, málo peněz na zábavu. Ale ona nebude mít nikdy dost.
Ale třeba kamarádka řekne-pojedeme do zábavného parku do Německa. Pojedeš také? A ona hned že samozřejmě. Říkám jí-to je hodně peněz za jeden den. Cesta, vstup, útrata tam…cca 2 tisíce. Tak prý co to je, dva tisíce…
My jsme s manželem jeli na jeden den co Českého ráje-a už měla řeči, jak si „vyskakujeme“.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
6.1.16 19:38

Holky, klidně to piště přesně tak jak to cítíte, na plnou hubu, asi to potřebuji takto slyšet. Stále hledám chyby u sebe. Nechci jí ublížit. Jak ráda bych měla krásný vztah. Přitom stále hledám kde se stala chyba. A nevím.

• Citovat
  • Upravit
jahuhudka
6.1.16 19:40

Já bych studentovi platila studium a to okolo jen v případě, že by prospíval :nevim: Takže tvoje dcera by u mě zvadla buď v pololetí či nejpozději na konci roku (loni). Nedostala by ani na slanou vodu. Chceš studovat tímto způsobem? Tak vyhazuj z okna svoje peníze :nevim:

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí

BABY NA UCPANÝ NOS 50 ML