Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@pikola píše:
Je vidět, že vlastní děti nemáš…
Jak si to prosím myslela, že vlastní děti nemáš? Jestli je podle tebe to, co rozčiluje zakladatelku normální, tak si jedna z těch, kterí aplikujou tzv. nevýchovu a pak to bude hořce litovat..
JÁ SI PAMATUJU v roce 1990, přijel sem bratránek z Kanady se svou tehdy skoro pětiletou dcerou. My jsme tenkrát stáli s pusou dokoán, co to dítě předvádělo, tak nevychované obtěžující dítě nikdo z nás nikdy neviděl. Pak jsme jeli tam, a byly tam všechny děti takové, uběhlo 25 let a máme je i tady. Kult dítěte, je to pár dnů, co tady byla diskuze, jak on zmlátil manželku, zmlátiljí hodně, podlitiny, slabý otřes mozku, ruka zmlácená paličkou na maso, houfně jsme to odsuzovaly, až se objevil názor, že plácnutí dítěte po zadku je v podstatě stejné fyzické násilí a už to jelo, tolik souhlasných názorů, že není rozdíl, jestli plácneš dítě nebo manželku, že je to stejné fyzické násilí…ano, dnešní děti mají osobnost, někteří jsou takoví spratci, co nerespektují vůbec nic a nikoho, že je za trest se s nimi potkávat.
@pikola Je na rodicich aby deti naucili slusnemu chovani a tady to asi nefunguje. A poprosit a podekovat je zaklad
Mam dite a zastavam naprosto stejny nazor jako zakladatelka. Z tohoto duvodu nechodim na zadne detske hriste, centra apod. to neni na moje nervy ![]()
Že o svých nepises. Chápu, asi jsou dokonale. Ono se vždycky vidí víc chyb na těch cizích dětech. Navíc je vychovavaji přeci ty rodiče, které vychovali ti písní neliberální prarodiče.
Taky nesnáším ‚spratky‘. Ale neboj, nejsou všechny stejné. Mé děti i děti z rodiny, okolí poděkovat, poprosit, pozdravit atd. umí. Je to vážně jen o přístupu a děti musejí mít mantinely…
Máš děti?
jinak ten anonym nechápu, pokud to švagrová čte, tak se stejně pozná…
starej se o sebe a svoje děti, ať nejsou taky nevychovaní ![]()
@Anonymní píše:
Zrovna koukám na nějaký starý český film, kde je dítě spratek-nevychované, uřvané, drzé a nikdo se s ním proto nechce bavit. Přjde mi dnešní doba je úplně naopak. Dítě může vše. Mám dvě neteře a jejich matka aplikuje liberální výchovu. Ony jsou osobnost a musí se vyvíjet a jakékoliv utlačování vede ke zakrnění jejich osobnosti. Ony „osobnosti“ neumí říct ani prosím ani děkuji, neumí si o nic hezky poprosit. Neřeknou: Teto, mohla bys mi prosím nalít čaj nebo Můžu dostat čaj. Místo toho řeknou: Já mám žízeň. Chci čaj. Nalij mi čaj. Stejně jednají s prarodiči, kteří to berou s úsměvem a vůbec se nepohoršují. Začínám na to být alergická. K Vánocům dostaly od nás knížku a hru, sotva to rozbalily tak se začaly rozčilovat, že to není tablet a takové hračky jsou debilní. Je jim 5 let. Rodiče nejsou žádní zazobanci, ale sebevědomí „moderní“ lidé. Přiznám se, že nevím kam to povede. To samý v restauracích nebo kavárnách, matky tlachají a děti dělají ze všeho cirkus, běhají bez zákazníky, honí se, smějí, vrážejí do lidí a matky nic. Nepamatuji se, abych jako malá vysedávala s rodiči v hospodě. A jestli jsme šli na oběd, tak to bylo něco a muselo se chovat slušně..
anonym z důvodu, aby mě nepoznala švagrová, chodí tu.
podle mě nemá cenu se rozčilovat nad cizími dětmi, ale zařídit se tak, aby mé vlastní děti byly vychované…
Když jsem byla malá, tak maminčina kamarádka přijela z USA se svými dětmi a to byl žůžo
Ony mohly fakt všechno
Mamka nás pořád peskovala-nelez tam, nedělej to, spadneš, dávej pozor, pozdrav
a americká maminka nedělala vůbec nic. Děti nezdravily ani vlastní rodiče, babičky, nikoho, jen si prostě hrály a dělaly si co chtěly. největší sranda byla na Hluboký, kde si chtěly hrát s nějakým vystaveným exemplářem a spustily jekot, když jim to průvodkyně zatrhla ![]()
@Fikcia píše:
Jak si to prosím myslela, že vlastní děti nemáš? Jestli je podle tebe to, co rozčiluje zakladatelku normální, tak si jedna z těch, kterí aplikujou tzv. nevýchovu a pak to bude hořce litovat..
Ne, tak to opravdu není. Myslím, že nevychovaný děti byli vždy, stejne, jako jsou nevychovaný dospělí. Ty mě svou teda víc jak děti.
Mě udivuje, jak dokázali dřív ty děti udržet v klidu. Koukala jsem na dokument o princi Charlesovi a žasla, jak byl klidnej, seděl, koukal, nehejbal se. Stejně tak jsem přemýšlela o dobách, kdy byly děti součástí života, né jeho středobodem. Když šli všichni makat na pole, ke zvířatům, tak se ti malí tvorové asi nějak začlenili - dřepli na zem a hráli si s polínkem?
Nevim ![]()
Není to ani dobou, ani návštěvami restaurací a kaváren, ale jen a jen rodiči… a občas trochu i povahou a temperamentem dítěte… i dnes je spousta dětí slušně vychovaných, co umí pozdravit, poděkovat, poprosit, umí se chovat i v restauraci a kavárně, čte knížky a hraje hry… i když mají doma tablet, chytrý telefon, počítač a podobně… vždy je to jen a jen o konkrétních rodičích… Spratci byli i v dobách němého filmu… ![]()
Příspěvek upraven 04.01.16 v 10:27
Zrovna koukám na nějaký starý český film, kde je dítě spratek-nevychované, uřvané, drzé a nikdo se s ním proto nechce bavit. Přjde mi dnešní doba je úplně naopak. Dítě může vše. Mám dvě neteře a jejich matka aplikuje liberální výchovu. Ony jsou osobnost a musí se vyvíjet a jakékoliv utlačování vede ke zakrnění jejich osobnosti. Ony „osobnosti“ neumí říct ani prosím ani děkuji, neumí si o nic hezky poprosit. Neřeknou: Teto, mohla bys mi prosím nalít čaj nebo Můžu dostat čaj. Místo toho řeknou: Já mám žízeň. Chci čaj. Nalij mi čaj. Stejně jednají s prarodiči, kteří to berou s úsměvem a vůbec se nepohoršují. Začínám na to být alergická. K Vánocům dostaly od nás knížku a hru, sotva to rozbalily tak se začaly rozčilovat, že to není tablet a takové hračky jsou debilní. Je jim 5 let. Rodiče nejsou žádní zazobanci, ale sebevědomí „moderní“ lidé. Přiznám se, že nevím kam to povede. To samý v restauracích nebo kavárnách, matky tlachají a děti dělají ze všeho cirkus, běhají bez zákazníky, honí se, smějí, vrážejí do lidí a matky nic. Nepamatuji se, abych jako malá vysedávala s rodiči v hospodě. A jestli jsme šli na oběd, tak to bylo něco a muselo se chovat slušně..
anonym z důvodu, aby mě nepoznala švagrová, chodí tu.