Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Jana525 podle mě to tak bylo vždy…každá další generace měla kolem sebe hromady nebezpečí…šaty pod kolena, rokenrol, drogy, sekty…ted je to kybersvět, nám to přijde šílený, smutný, nebezpečný…stejně jako našim babičkám rokec.
@Pam12 píše:
do dětských kaváren ani koutků nechodím, já na to nemám nervy. Jednak mě rozčilují ty děti a jednak nezodpovědný matky, který tam lezou s nemocnýma dětma. prostě to nedávám
Já jsem byla v herně dvakrát, když mě tam vytáhla sestřenka. Což o to, syn si pohrál, říkala jsem, že tak jednou za dva měsíce bych byla ochotná tohle absolvovat. Víc ani omylem ![]()
Ale fakt nás dostalo, že jsme tam přišli, dali si věci ke stolu, já si šla pro pití, sestřenka potom taky, pití zůstalo ne stole, my s dětmi v balónkách
No pak tam přišla nějaká grupa dospělých a normálka si bez ničeho sedli k tomu našemu stolu, který celý zabrali. Nějaký dotaz, jestli můžou, no to ani omylem. Z jedný strany volný stůl, z druhý strany volný stůl
Jako to jsem fakt nepobrala. Jejich děti teda byly oproti nim úplný andílci.
Další rodiče tam seděli v koutě vedle sebe. Jeden v ruce mobil, druhý časopis, hlavy nezvedli, děti kdoví kde
![]()
Další tam měla asi nejmenší dítě z celýho koutku a to teda bylo zlatý, to nezlobilo vůbec. To totiž pořád sedělo a čekalo, jestli náhodou nepřijde maminka z pokecu a nebude si s ním hrát ![]()
Já byla teda v kavárně s velkým koutkem několikrát a lidi vždy super, i děti.
Zase klasický názor- dnešní děti..
Já teda nevím, já jsem ročník 81, a dobře si pamatuji jaké smrady jsme měly ve škole.. Jako napíšu to narovinu.. Já si pamatuji, že už od 6 třídy pravidelně sklupinka dětí- co já vím 10.. odhadem dostávalo poznámy hlásilo se, 2,3 z chování a málo jich nebylo..
Co si pamatuji, tak se věčně řešilo, kouření za školou, drzost- si pamatuji v táté třídě jak kluci jedné učitelce házeli pod nohy hubky a nebo prostě byli hodně drzí… Kradlo se, ničili se věci..
U nás teda dřív ředitel hásil kdo má 2,3 z chování a za co..
rozhlase na pololetí, konci roku..
Nebo si pamatuji, jak jedna kamrádka se začala vztekat- zhruba 10 let, že jsme ji vzaly křídy a běžela domů a máma vyšla ven a velice s náma uřadovala a takových bylo víc..
Takže fakt to neni dnešní dobou..byly a budou zlobivé děti a lhostejné mámy..
A to zdravení děkování.. někdy si všimni kolik dospělí poděkuje, pozdraví- např. čekárna u lékaře, nebo když někde vstoupí, kde se má pozdravit..
Kolik lidí řekne doma.. prosim tě mohl bys mi.. dítěti např…děti jsou odrazem dospělých…
Příspěvek upraven 04.01.16 v 11:10
@kvaček píše:
Zase klasický názor- dnešní děti..
Já teda nevím, já jsem ročník 81, al dobře si pamatuji jaké smrady jsme měli ve škole.. Jako napíšu to narovinu.. Já si pamatuji, že už od 6 třídy pravidelně sklupinka dětí- co já vím 10.. odhadem dostávalo poznámy hlásilo se, 2,3 z chování a málo jich nebylo..
Co si pamatuji, tak se věčně řešilo, kouření za školou, drzost- si pamatuji v táté třídě jak kluci jedné učitelce házeli pod nohy hubky a nebo prostě byli hodně drzí… Kradlo se, ničili se věci..
U nás teda dřív ředitel hásil kdo má 2,3 z chování a za co..rozhlase na pololetí, konci roku..
Nebo si pamatuji, jak jedna kamrádka se začala vztekat- hzruba 10 let, že jsme ji vzaly křídy a běžela domů a máma vyšla ven a velice s náma uřadovala a takových bylo víc..
Takže fakt to neni dnešní dobou..byly a budou zlobivé a lhostejné mámy..
A to zdravení děkování.. někidy si všimni kolik dospělí poděkuje, pozdraví- např. čekárna u lékaře, nebo když někde vstoupí, kde se má pozdravit..
tenhle názor se mi fakt líbí, jsme téměř stejná generace a je to fakt. Půl třídy mělo trojky z chování za drzost, krádeže, zameškané hodiny. Jen bych řekla, že se to prostě tak nerozmazávalo, ale smradi byli, jsou a budou vždycky.
a s tím zdravením je to taky naprostá pravda. Bydlíme v paneláku a kolik lidí mi tu odpoví na pozdrav? spočítat na jedné ruce by se to dalo, kde se to pak mají ti děti naučit?
@lucenka píše:
tak se neměla zmiňovat veřejně o svých příbuzných, pokud chtěla pokecat obecně o nevychovaných dětech. A jistě máš sama dokonalé děti, které VŽDY poprosí, poděkují, pozdraví a všude se chovají vzorně.
budeš se divit, ale moje děti vždy poprosí a poděkuji a zdraví, jestli zdraví vždy, to stoprocentně nevím, ale nevybavuji si, že by nezdravily. A prostě bez prosím si o nic neříkají. A když dostnou, odpovídají alespoň v rychlosti díky. Nejde o vzorné chování, některá pochopila, o čem je řeč, jiná to zase bude překládat jako vždy se všude chovají vzorně. co na to napsat.
Osobně myslím, že ta nová moderní volná výchova nám,,vychová,, generaci co klidně vystřílí školu, když se jim nebude něco líbit.
@Pam12 píše:
tenhle názor se mi fakt líbí, jsme téměř stejná generace a je to fakt. Půl třídy mělo trojky z chování za drzost, krádeže, zameškané hodiny. Jen bych řekla, že se to prostě tak nerozmazávalo, ale smradi byli, jsou a budou vždycky.
a s tím zdravením je to taky naprostá pravda. Bydlíme v paneláku a kolik lidí mi tu odpoví na pozdrav? spočítat na jedné ruce by se to dalo, kde se to pak mají ti děti naučit?
fakt měla půlka třídy trojky z chování? U nás když se náhodou vyskytla někde jedna dvojka, tak to už jsme si říkali, to je ten s dvojkou z chování. Aby půlka třídy měla trojky, to tedy slyším prvně.
@terinka4444 píše:
budeš se divit, ale moje děti vždy poprosí a poděkuji a zdraví, jestli zdraví vždy, to stoprocentně nevím, ale nevybavuji si, že by nezdravily. A prostě bez prosím si o nic neříkají. A když dostnou, odpovídají alespoň v rychlosti díky. Nejde o vzorné chování, některá pochopila, o čem je řeč, jiná to zase bude překládat jako vždy se všude chovají vzorně. co na to napsat.
nebo si už nepamatuješ na dobu, kdy tvoje děti na tyhle kouzelný slovíčka zapomínaly, protože už je máš větší ![]()
@terinka4444 tak u nás na škole tak 10 min -15 min jmenoval žáky, z celé školy.. jména…
Dvojky, trojky, a ředitelské dutky… Navíc jako děti jsme viděli co si jiné dovočejší dovolí, takže, já se spíš modlím, aby kluk nebyl to co jsem kolikrát viděla..
Zmačení učitele v šatně, zahrabání koleček do hnoje, přepsaní známek v notýsku atd.
A to byly děti 6-7,8 třída
Mě tedy přijde, že těch rozmazlených děcek je víc a víc, za nás byli takoví 2-3 fakánci co narušovali veškeré vyučování a většinou to byli dětičky bohatých rodičů co mohli a měli všechno
…ale dneska, když to vidím ufufuf…třeba už jen ve školce a všechno omlouvají tím, že je ještě malej/malá ![]()
jako můj syn je spratek, to bezpochyby a nehnem s ním nikdo, do restaurací s ním nechodím, dětským koutkům se vyhýbám, raději venku kde může lítat a křičet a nikoho tím neobtěžuje…ale pozdravit, poděkovat, poprosit umí už od dvou let, to je podle mě základ
a zlý taky není, ale je jaksi víc živý a hlučný no a co z něj vyroste??? i s psycholožkou jsme se shodly, že asi příští diktátor
![]()
U nás mám 7 letého a 2 leté batole.. Používají prosím a děkuji oba- u batolete to beru, že to neříká, vyloženě cíleně, u staršího to vyžaduju, ale nehrotím to.. Záleží na tonu hlasu, jak mi něco říká..
Nemusí na všechno říkat prosím…
@lucenka píše:
nebo si už nepamatuješ na dobu, kdy tvoje děti na tyhle kouzelný slovíčka zapomínaly, protože už je máš větší
mám čerstvě čtyřleté, na vánoce, nemám větší, a fakt si tedy pamatuju, že poprosí a poděkuje a pozdraví. A druhé je devět a v pěti letech nehulákala pití, ale dala bys mi prosím šťávu.
@terinka4444 píše:
fakt měla půlka třídy trojky z chování? U nás když se náhodou vyskytla někde jedna dvojka, tak to už jsme si říkali, to je ten s dvojkou z chování. Aby půlka třídy měla trojky, to tedy slyším prvně.
já si pamatuju, že i na střední nás skončila půlka s dvojkou s chování a dokonce tam byly i nějaké podmínečné vyloučení.
já vždycky chodila do třídy slušných grázlíků…on i dokonce můj brácha, který byl jedničkář skončil s dvojkou z chování tuším
… ale přijde mi, že je to neverending story, prostě každá generaci si stěžuje na současnou generaci dětí. Já si taky pamatuju, jak mi naši říkali, ježiši tohle bych si já v tvým věku vůbec nedovolila… pak jsem přišla na druhý stupeň, kde byli učitelé, kteří učili a pamatovali ještě mého taťku a dozvěděla jsem se věcí
…on každý strašně rád zapomíná mi přijde ![]()
Já jednou byla svědkem rozhovoru dvou kantorů a ti se shodli, že děti narozené po revoluci (takže i já
) jsou prostě horší než ty před. Nepamatuji si přesně o co šlo, ale když jsem byla tak v 1.třídě, tak deváťáci a středoškoláci byli prostě jiní než jací jsme pak byli my. Je fakt, že to bylo maloměsto, menší škola…Nevím, nechci tím říct, že před revolucí byli děti vychovanější, ale ta rozežranost a „já mám právo“ se víc rozhostila v 90.letech. Známá vedla turistický kroužek a kolem roku 2000 to už dělala nerada, protože motivace nebyl jako kdysi výlet, nějaké poznání, hry a zábava, ale muselo v tom být nakupování, diskotéka a další nesmysly. Což je fakt.