Nosí si sprostá slova ze školky

12651
1.1.16 14:12

Nosí si sprostá slova ze školky

Nedávno jsme se přestěhovali a tříletý syn začal chodit do nové školky. Předtím chodil částečně do jesliček, takže adaptace proběhla naprosto ukázkově, ve školce si ho učitelky moc chválí, děti ho mají rády, on do se do školky vždy těší. Jedná se o soukromou školku s individuálním přístupem, deseti dětmi ve třídě a naprosto ukázkovým přístupem ze strany učitelek, které jsou dětem spíš průvodci a tetami, než učitelkami.

Syn si ale ze školky začal tahat dost sprosté slova. Abych to uvedla na provou míru, nehci si hrát na svatouška, ani my se doma takovým slovům někdy nevyvarujeme, ale jsou to tak nějak běžně výrazy. A když je sym opakuje, tak vysvětlujeme, že je to ošklivé, že maminka/tatínek to řekli omylem a stydí se. Jsou to spíš taková zakletí, co ujedou, jako „do hajzlu“ atd.
Nejdřív to bylo tak, že syn začal používat slova jako „ty prdelo“ nebo říkat básničky, co zná, ale s trochu pozměněným textem. Ptala jsem se, kdo mu to říkal, a prý Martínek. S učitelkou jsme na to jednou zavedla řeč a oni to prý ví, že Martínek tak mluví, že už to i s rodiči řešili… Nijak jsme to nerozmazávala dál, řekla jsem, že s dítětem ve školce musím počítat, že sem tam něco pochytí. Ale časem toho začíná být fakt dost. Navíc, pokud to slyší od dětí, tak si nechce nechat vymluvit, že by to říkat neměl.
No a včera mě uplně paralyzoval, když svojí mladší sestřičce řekl „ty čubko“. Já jsem jen stála s otevřenou pusou. Pak jsem se ptala, kde to slyšel. No, od Martínka přece… Podle mě to už překračuje únosnou mez. A to nemluvím o tom, že mu občas něco takového ujede na hřišti. A za ty největší sprosťáky jsme my, vysvětlovat to ostatním rodičům můžeme těžko.
Dá se to nějak řešit? Respektive, může to vůbec školka nějak řešit? Věřím, že to řešit chtějí, už jen proto, že nějaká doskuse s Martínkovými rodiči už proběhla. S učitelkama to určitě po svátcích proberu, jen nevím, jestli to někam povede, respektive jestli to má kam vést.
Máte zkušenosti?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
102082
1.1.16 14:17

@jessikka Obávám se, že to nemá kam vést…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12651
1.1.16 14:18

@j.a.n.i1 A co bys třeba dělala na mém místě?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7346
1.1.16 14:19

@jessikka Ano, mám…taky jsem ve školce řešila chlapečka…říkal dětem „pane hovínko“, „paní čůránková“ apod…pozvala jsem si ráno rodiče, ať přijdou o něco dřív, že s nimi potřebuji mluvit ohledně syna…probrali jsme to, domluvili se, že s ním doma promluví…a že se před synem budou denně ptát na chování ve školce…
Syn viděl, že se TO řeší…co se pak dělo doma netuším, jestli byla domluva nebo pár na zadek…to už je na rodičích. Kluk sprostě už nemluví…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
102082
1.1.16 14:21

@jessikka Já hustím do dětí, že se to neříká… a kupodivu to funguje, už mi párkrát kluk opravoval i někoho cizího :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12651
1.1.16 14:22

@SIMONA1234 Takže řešit to musí chtít hlavně jeho rodiče… No, nevím, sice jsem to s učitelkama zatím jenom nakousla, ale mám pocit, že se moc nevářily, že by to Martínkovy rodiče chtěli řešit.
Je mi kluka docela líto, když ve svém věku zná výrazy typu „ty čubko“, tak to asi nebude doma moc fungovat :-(

Příspěvek upraven 01.01.16 v 14:23

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3157
1.1.16 14:23

Syn taky občas zaperlí něčím ze školky, jednou jsem mu řekla že při každém takovém slově mu do pusy vleze škaredej černej brouk a to na nej docela platí. Co mě ale dostalo, nedávno jsem polehávala s migrénou a volám na něj z ložnice něco a on na mě volá zpátky: „Eště cekni ty malej hajzlíku a poletíš spát do kumbálu“. 8o 8o 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13119
1.1.16 14:24

Určitě je chyba v rodičích Martínka, ale bude i ve vás a vašemu synovi. Takže bych to řešila hlavně s ním. Musíte dát přísně a rázně najevo, že takhle se u vás mluvit nebude. Nejsi jediná komu dítě ze školky přineslo nová slova, ale nejen ze své zkušenosti vím, že stačila jedna domluva a dítě doma, na hřišti… tato slova nepoužívalo. Moje dítě není svaté, takže bych ruku do ohně nedala za to, že je někdy nepoužilo, ale rozhodně s tím nebyl takový problém, jaký popisuješ ty.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12651
1.1.16 14:24
@marmelada78 píše:
Syn taky občas zaperlí něčím ze školky, jednou jsem mu řekla že při každém takovém slově mu do pusy vleze škaredej černej brouk a to na nej docela platí. Co mě ale dostalo, nedávno jsem polehávala s migrénou a volám na něj z ložnice něco a on na mě volá zpátky: „Eště cekni ty malej hajzlíku a poletíš spát do kumbálu“. 8o 8o 8o
8o
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7346
1.1.16 14:27
@jessikka píše:
@SIMONA1234 Takže řešit to musí chtít hlavně jeho rodiče… No, nevím, sice jsem to s učitelkama zatím jenom nakousla, ale mám pocit, že se moc nevářily, že by to Martínkovy rodiče chtěli řešit.
Je mi kluka docela líto, když ve svém věku zná výrazy typu „ty čubko“, tak to asi nebude doma moc fungovat :-(

Jeho rodiče by to měli chtít řešit…ve vlastním zájmu.
Tak on to nemusí mít vůbec z domova, ty slova mu mohl říct někdo jiný…kamarád, bratranec, starší kámoš sourozence…TELEVIZE… ;) Zkusilas někdy pustit TV a „poslouchat“…v deset dopoledne…ve dvě odpoledne…jdou seriály, filmy…detektivky…mrtvoly, střílení, znásilnění, vulgarity…normálka. Hodně lidí má TV jako „kulisu“…jen zvuk, nikdo nekouká…kluk si hraje v obýváku a najednou slyší „hrdinu“ v TV: „Ty čubko!!!“ Hmm…frajer…a máme nové slovíčko ve slovní zásobě. Smutné, ale realita…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13042
1.1.16 14:27

A kam bys chtěla, aby to vedlo?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12651
1.1.16 14:28

@ynax Můj syn je někdy hodně dáreček, tvrdohlavec k pohledání, těžko s ním hnout. Ale já nejsem ten typ, co si nechává dítě přerůst přes hlavu. Mantinely vytyčujeme dost jasně. Když nějaké takové slovo slyším prvně, určitě mu nijak nenadávám, předpokládám, že mu ještě nikdo něřekl, že to je „zakázané“ slovo. Vysvětlím a očekávám, že se to nebude opakovat. Pokud se to opakuje, zasahuju razantněji. Když provokoval, dostal i facku, teda spíš takové plácnutí, ale zastavilo ho to. Takže v tom potírání nějaká úspěšnost je, jen těch slov je pořád víc a víc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12651
1.1.16 14:28
@SIMONA1234 píše:
Jeho rodiče by to měli chtít řešit…ve vlastním zájmu.
Tak on to nemusí mít vůbec z domova, ty slova mu mohl říct někdo jiný…kamarád, bratranec, starší kámoš sourozence…TELEVIZE… ;) Zkusilas někdy pustit TV a „poslouchat“…v deset dopoledne…ve dvě odpoledne…jdou seriály, filmy…detektivky…mrtvoly, střílení, znásilnění, vulgarity…normálka. Hodně lidí má TV jako „kulisu“…jen zvuk, nikdo nekouká…kluk si hraje v obýváku a najednou slyší „hrdinu“ v TV: „Ty čubko!!!“ Hmm…frajer…a máme nové slovíčko ve slovní zásobě. Smutné, ale realita…

máš pravdu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12651
1.1.16 14:30
@Sany80s píše:
A kam bys chtěla, aby to vedlo?

Kam? No ideálně k tomu, aby si syn taková slova ze školky přestal nosit :-) Podle učitelek je fakt problém s Martínkem… Já to jen nakousla a ony hned: Hm, my víme, to je od Martínka, pokoušely jsme se to už řešit s rodičema…
Pochopila jsem to tak, že si stěžovali i jiní rodiče už dřív, my jsme ve školce od listopadu.

Příspěvek upraven 01.01.16 v 14:31

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7346
1.1.16 14:31
@marmelada78 píše:
Syn taky občas zaperlí něčím ze školky, jednou jsem mu řekla že při každém takovém slově mu do pusy vleze škaredej černej brouk a to na nej docela platí. Co mě ale dostalo, nedávno jsem polehávala s migrénou a volám na něj z ložnice něco a on na mě volá zpátky: „Eště cekni ty malej hajzlíku a poletíš spát do kumbálu“. 8o 8o 8o
:mrgreen: No…to je mazec…Zeptala bych se ve školce, jestli mají KUMBÁL…??? Na nechápavý výraz učitelky, bych podotkla, že syn mi minule řekl:„Eště cekni ty malej hajzlíku a poletíš spát do kumbálu“. Tak že zjišťuješ, odkut tu zajímavou větu má…??? A s úsměvem bych se rozloučila. 8) Pokud dětem vyhrožují kumbálem, tak ti to nepřizná…logicky…ale bude vědět, že TY víš… ;) A jsem přesvědčená, že už to říkat nebude.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí