Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@jessikka dceři přibyl do třídy chlapeček Tomášek a taky začala nosit výrazivo…já tomu se zaťatými zuby nevěnovala pozornost, maximálně jsem řekla, že se mi tyhle slova nelíbí. No a po měsíci to dost ustalo a teď už se u nás zase mluví normálně, alespoň většinou
Já myslím, že dětem se líbí, jaký rozruch ty slova vzbudí u dospělých - ve školce, doma, na hřišti. Děti rády dělají věci, které budí rozruch u dospělých ![]()
@jessikka
Tak pokud je to nějaká lepší školka, jak ty popisuješ soukromá s individuálním přístupem, tak by to měly řešit učitelky s rodiči bez @jessikka toho, aby rodiče jiných dětí na to upozorňovali. ![]()
Vždyť to dělá školce vizitku. Jasně, je to v každé školce, protože v některých rodinách se tak bohužel mluví běžně.
Babička zase perlila, když malej běhal s plechovkou piva, co našel někde u nich, že je to džusík
My asi jeden pivo nepijem, tak se nás ptala, co jak to má znamemat - no ze školky. Byla z toho mimo, ale pořád lepší než slovní zásoba některých dětí.
@jessikka píše:
Kam? No ideálně k tomu, aby si syn taková slova ze školky přestal nositPodle učitelek je fakt problém s Martínkem… Já to jen nakousla a ony hned: Hm, my víme, to je od Martínka, pokoušely jsme se to už řešit s rodičema…
Pochopila jsem to tak, že si stěžovali i jiní rodiče už dřív, my jsme ve školce od listopadu.Příspěvek upraven 01.01.16 v 14:31
Jenž ekdyž to nebude Martínek bude jiný. Neměla bys řešit okolí, okolní vlivy budou vždy ale jednat se synem ![]()
@zvidavajanca píše:
@jessikka
Tak pokud je to nějaká lepší školka, jak ty popisuješ soukromá s individuálním přístupem, tak by to měly řešit učitelky s rodiči bez @jessikka toho, aby rodiče jiných dětí na to upozorňovali.
Tak podle reakce učitelek to s těmi rodiči řeší, ale to ještě neznamená, že to bude mít nějaký efekt.
@jessikka Já jen, že sice učitelka může promluvit s rodiči, ale efekt to nemusí mít a nebo ne úplně 100%.
Nelze dělat nic jiného, než vlastnímu vysvětlovat a v případě toho, že se bude nějaké slovo opakovat, tak asi i potrestat.
A samozřejmě se zeptat ve školce a sdělit, že proběhlo to a to slovo a že to má od Martínka, aby si na to dali více pozor.
Asi bych nepronášela věty, jako že to zrovna kvůli čubce překročilo meze.
Jsou horší věci, já bych tohle samozřejmě řešila, ale nijak přehnaně, ale čím více jsem to rozmazávala, tím to bylo horší-z hlediska četnosti používání mých dětí.
Vysvětlit, potrestat, když ví, že nemá, ale hlavně klidně bez nějakých extrémních soudů.
@jahuhudka píše:
Jenž ekdyž to nebude Martínek bude jiný. Neměla bys řešit okolí, okolní vlivy budou vždy ale jednat se synem
No já to s ním ale řeším, nebo snad ne? To neznamená, že se to nepokusím zastavit i jinde.
@j.a.n.i1 píše:
Tak podle reakce učitelek to s těmi rodiči řeší, ale to ještě neznamená, že to bude mít nějaký efekt.
Tak já nevím no, když dávám dítě údajně do školky s individuálním přístupem, tka mám nějaký důvod nebo jsem zazobanec a prostě na to mám a je mi to fuk.
@Sany80s píše:
@jessikka Já jen, že sice učitelka může promluvit s rodiči, ale efekt to nemusí mít a nebo ne úplně 100%.
Nelze dělat nic jiného, než vlastnímu vysvětlovat a v případě toho, že se bude nějaké slovo opakovat, tak asi i potrestat.
A samozřejmě se zeptat ve školce a sdělit, že proběhlo to a to slovo a že to má od Martínka, aby si na to dali více pozor.
Asi bych nepronášela věty, jako že to zrovna kvůli čubce překročilo meze.
Jsou horší věci, já bych tohle samozřejmě řešila, ale nijak přehnaně, ale čím více jsem to rozmazávala, tím to bylo horší-z hlediska četnosti používání mých dětí.
Vysvětlit, potrestat, když ví, že nemá, ale hlavně klidně bez nějakých extrémních soudů.
Já to ale se svým řeším, vysvětluju, i trestám. Jsem v tomto dost neústupná.
A konkrétně tohle slovo mě přivedlo k tomu, že už to musím řešit i jinak než doma. Není jediné, je jich víc, tohle prozatím největší síla. Pokud tobě přijde, že je to ok, tak mně ne.
@jessikka píše:
No já to s ním ale řeším, nebo snad ne? To neznamená, že se to nepokusím zastavit i jinde.
Já netvrdím, že neřešíš, ale píšu, že problém můžeš mít tu a i tam, pokud nenaučíš syna, že to je špatné takto mluvit
Sprosťáků potká mraky, my teď řešíme, že dcera najednou nechce mluvit s nej kamarádkou v 6 třídě protože kamarádka začala kouřit
Až to přijde půjdeš řešit do školy,,Martina,, že kouří nebo dáš do latě své dítě?
@jahuhudka píše:
Já netvrdím, že neřešíš, ale píšu, že problém můžeš mít tu a i tam, pokud nenaučíš syna, že to je špatné takto mluvitSprosťáků potká mraky, my teď řešíme, že dcera najednou nechce mluvit s nej kamarádkou v 6 třídě protože kamarádka začala kouřit
Až to přijde půjdeš řešit do školy,,Martina,, že kouří nebo dáš do latě své dítě?
Jsou mu tři roky, denně si royšiřuje slovní yásobu a sám neumí posoudit, která y těch nových slov jsou špatná. Já ho na to jasně a bey kompromisů upozorňuju a bohužel nejsem storpocentní. Můj szn je dost umanutý a tvrdohlavý a provokovat umí pěkně… Proto se ptám, co mám dělat. že to řešit i doma, to vím.
Nicméně můj dotay bzl jiný, a to, jestli se to dá nějak efektivně řešit přes školku.
Tak můj 3,5leťák začal v září chodit do školky a pochytí vše, co se dá. Dokonce on sám ve školce dětem říkal ty pi. o. Z domu tohle nemá. Taky mi sprosté zakletí sem tam ujede, ale tohle ne. Nijak se z toho nehroutím, prckovi vysvětluju, že se to neříká a proč, ale beru, že zkouší, co někde slyšel a nechápe význam. Jinak má fekální období, všechno je zadek a hovínko, se starším jsme si tím prošli taky, je to otravné, ale přešlo to ![]()
@jessikka Pak odpověď na tvůj dotaz je ne nedá. Učitelky šetrně promluví s rodiči (možná, jde i o školné),ale co si z toho rodiče Martínka vezmou už školka neovlivní ![]()
@jessikka píše:
Já to ale se svým řeším, vysvětluju, i trestám. Jsem v tomto dost neústupná.A konkrétně tohle slovo mě přivedlo k tomu, že už to musím řešit i jinak než doma. Není jediné, je jich víc, tohle prozatím největší síla. Pokud tobě přijde, že je to ok, tak mně ne.
Já tím chtěla spíš říct, že bys neměla být překvapená, že to nemusí mít vůbec efekt.
A určitě jsem nenapsala něco ve smyslu, že je to ok.
Jen jsem tě jemně upozornila, že pokud to řešení budeš hnát do extrému, tak z toho můžeš vyjít jako ta, co přehání, protože to sice není ok, ale dělat scény ve školce kvůli tomu taky nebudu.
Tohle je věc, kterou je potřeba řešit především s vlastním dítětem.
Jinak pouze upozornit školku a dál už je to za čarou.
Děti (3 a 5) mi taky občas ze školky přinesou nějakou perlu. Neřeším, to prostě k dětskému kolektivu patří. Vši jsou horší. Nějaké to ostřejší slůvko mě nerozhází, spíš mě to rozesměje, jen je upozorním, že tohle slovo zařadíme na seznam slov, která jsou ošklivá a neříkají se. Zatím to tak funguje, děti mi sprostě nemluví. Naopak, když někde něco zaslechnou, začnou se řehtat a hlásit, že „tohle se neříká“. Dokonce mají přísnější měřítka než já, podle nich se neříka ani do háje, do prkýnka, do pytle a tak podobně.
Rozmohl se nám tady takovy nešvar. Deti velice často používají sprostá slovíčka…
Promiň za OT, ale vcera jsem koukala na Pelisky a téma diskuze k tomu přímo vybízí.
![]()