Nevychované děti dnešní doby

Napsat příspěvek
Velikost písma:
140244
4.1.16 17:59

@Proto02 pod tohle se podepisuji. Můžu srovnávat. Děti dospělé, vnoučata velká. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
SAJ
17073
4.1.16 18:07
@lucenka píše:
tak ty přijdeš například za milenkou svýho muže s větou: prosím, můžete ho nechat na pokoji? Asi těžko, že. Dítě si prostě v určitým věku zkouší, kdy a co mu bez slova prosím/děkuji projde. A je už jenom na lidech, na které to zkusí, jak jej usměrní.

Si děláš srandu? Pokud si můj muž najde někdy milenku - budu to řešit já a on - ona (nebo já s ní) rozhodně ne, proč bych taky měla?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1703
4.1.16 18:56

Jsem „husákovo dítě“, výchova byla striktní, nikdo s náma nediskutoval, byli jsme vychováváni k poslušnosti a k respektování autorit, měli jsme pevně stanovené hranice co si můžeme dovolit a co ne, aspon tedy většina z nás /z mého okolí/. Samozřejmě, že mezi námi byly děti neposlušné, drzé, ale rozhodně to nebylo v takové míře jako dnešní děti /ne všechny/a bylo to také tím, že my jsme si uvědomovaly, jaký trest může přijít, což dnešní děti moc strach nemají, protože dostat na zadek je přeci z dnešního pohledu nepřijatelné. Neznám se svého okolí nikoho, kdo by nedostal vařechou na pr…, nedostal pár facek třeba za odmlouvání a neznám nikoho, na kom by se tento způsob výchovy negativně podepsal, vyrostli z náš lidé slušní, mající určitá postavení atd.
Sama jsem se zařekla díky vlivu okolí, médiím, že své děti nebudu vychovávat tak striktně jako jsem byla vychována já, snažím se diskutovat, dávat na výběr, ptát se na co mají chut atd. m a víte co, někdy už jsem z toho unavená, rozčarovaná, protože zatím co moje máma uvařila a my si sedli ke stolu a jedli, mně doma děti věčně něco nejí, mohla bych vařit neustále několik obědů, protože syn tohle nejí, tamto nejí, dcera to samé a je to všechno jeno důsledek mého neustálého vyptávání a diskutování o jídle, to samé se týká oblečení a i jiných věcí, takže z mého úhlu pohledu dnešní děti ne že jsou horší nebo lepší než jsme byli my, ale horší je způsob vychova-nevýchova, která sebou nese bohužel negativní rysy, a díky tomu vnímáme spoustu dnešních děti jako spratky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1703
4.1.16 19:01
@majdula1 píše:
Ale to vis ze resilo. Akorat toho tolik nebylo :D
Ale ja prosla zakladku 81-89 a predhaneni, kdo ma lepsi to a to, bylo i tehdy. Akorat se nefrajerilo s mobilama, ale s dzinama z Madarska, kazetama z Nemecka a zvejkackama odkudkoliv :mrgreen:
A mamka rikala to same v 60. letech.

máš pravdu, řešilo se kdo má rifle či žvýkačky z Tuzexu, kdo už doma má Rubikovu kostku, jenže rozdíl vidím v tom, že tenkrát nás kvůli tomu nikdo z kolektivu nevyčlenoval, nikdo nám nenadával do socek a chudáků, jako je to dneska.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucenka
4.1.16 19:21
@pralinka2727 píše:
No fuj 8o 8o 8otady je někdo naštvanej že má doma spratka 8)
Nesnáším kult dítěte a že naše zlatíčko umí bejt taky pěknej spratek když má svůj den.

Jo podle zdejších norem mám spratka… můj kluk totiž do téměř 5 let neuměl říct prosím/dobrý den. Ale nebyla to chyba výchovy, jenom o jeho problému neříkám každému. Takže si to některé hvězdy vyloží, že mám spratka s volnou výchovou.

• Citovat
  • Upravit
1703
4.1.16 19:31
@lucenka píše:
Jo podle zdejších norem mám spratka… můj kluk totiž do téměř 5 let neuměl říct prosím/dobrý den. Ale nebyla to chyba výchovy, jenom o jeho problému neříkám každému. Takže si to některé hvězdy vyloží, že mám spratka s volnou výchovou.
že ty to máš doma takhle je tvoje věc, ale kdo ti dává právo říkat o 4
leté holčičce, která poděkovat umí, že je poslušná ovce, která se nepokusí prosadit. Mimochodem pokud tvůj syn v 5ti letech neumí poděkovat kvůli zdrav. problému např. řeč je něco jiného, za to nemůže, pokud tam zdrav. probl. není, dítě není spratek, ale je to vina rodičů, že ho to nenaučily.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3705
4.1.16 19:34
@romype píše:
Jsem „husákovo dítě“, výchova byla striktní, nikdo s náma nediskutoval, byli jsme vychováváni k poslušnosti a k respektování autorit, měli jsme pevně stanovené hranice co si můžeme dovolit a co ne, aspon tedy většina z nás /z mého okolí/. Samozřejmě, že mezi námi byly děti neposlušné, drzé, ale rozhodně to nebylo v takové míře jako dnešní děti /ne všechny/a bylo to také tím, že my jsme si uvědomovaly, jaký trest může přijít, což dnešní děti moc strach nemají, protože dostat na zadek je přeci z dnešního pohledu nepřijatelné. Neznám se svého okolí nikoho, kdo by nedostal vařechou na pr…, nedostal pár facek třeba za odmlouvání a neznám nikoho, na kom by se tento způsob výchovy negativně podepsal, vyrostli z náš lidé slušní, mající určitá postavení atd.
Sama jsem se zařekla díky vlivu okolí, médiím, že své děti nebudu vychovávat tak striktně jako jsem byla vychována já, snažím se diskutovat, dávat na výběr, ptát se na co mají chut atd. m a víte co, někdy už jsem z toho unavená, rozčarovaná, protože zatím co moje máma uvařila a my si sedli ke stolu a jedli, mně doma děti věčně něco nejí, mohla bych vařit neustále několik obědů, protože syn tohle nejí, tamto nejí, dcera to samé a je to všechno jeno důsledek mého neustálého vyptávání a diskutování o jídle, to samé se týká oblečení a i jiných věcí, takže z mého úhlu pohledu dnešní děti ne že jsou horší nebo lepší než jsme byli my, ale horší je způsob vychova-nevýchova, která sebou nese bohužel negativní rysy, a díky tomu vnímáme spoustu dnešních děti jako spratky.

Tak tohle si taky myslím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucenka
4.1.16 19:39
@romype píše: že ty to máš doma takhle je tvoje věc, ale kdo ti dává právo říkat o 4
leté holčičce, která poděkovat umí, že je poslušná ovce, která se nepokusí prosadit. Mimochodem pokud tvůj syn v 5ti letech neumí poděkovat kvůli zdrav. problému např. řeč je něco jiného, za to nemůže, pokud tam zdrav. probl. není, dítě není spratek, ale je to vina rodičů, že ho to nenaučily.

A jak jako cizí člověk poznáš, zda to neřekl kvůli zdravotnímu problému nebo kvůli nevychovanosti?

• Citovat
  • Upravit
SAJ
17073
4.1.16 20:18
@lucenka píše:
A jak jako cizí člověk poznáš, zda to neřekl kvůli zdravotnímu problému nebo kvůli nevychovanosti?

Evropa na tu hyperkorektnost jednou zajde na úbytě. Fakt mě to nebaví.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
brko
4.1.16 21:41
@romype píše:

ale ty se nemas ptat, na co maji chut,CHYBA.abys dokazala sve deti spravne vychovat bez biti a trestu, mela bys zacit s nimi jinak komunikovat. Neptej se, na co maji chut, ale nech vybnrat pouze ze dvou moznosti (chces buchtu nebo rohlik?) kdyz dite nechce ani jedno, neustupuj, ale bud klidna, rozhodna. po chvili nabidni znova. a k tomu biti za husaka-no vis co, ja zas znam lidi, kteri maji diky biti nizke sebevedomi. ona takova psychoanalyza od uzivatelky emimina (at uz moje nebo tvoje)nema zadnou vahu, o nicem nevypovida. Muj nazor: kdybys sla hluboko, hluboko do niter tech bitych lidi, tak kdovi-nejspis bys zjistila, ze ta uspesnost, kterou nyni vykazuji, je jakymsi lekem na jejich bolest. :nevim:

• Citovat
  • Upravit
3703
4.1.16 21:59

Vidím to nápodobně, čím víc dětem povolíme, tím víc budou děti cvičit s námi. Důležité jsou pro ně hranice. Pevné hranice. A taky musí vědet, že za chyby se platí. Někteří rodiče velmi neúměrně tolerují chování svých dětí, v podstatě přehlížejí nevhodné vyskakování a i děti podporují v urážení ostatních. U mě v dětství platilo, že ve škole má vždycky pravdu učitel a podle toho jsme se museli chovat. Myslet si mohl kdo chtěl co chtěl, ale nikdo by si nedovolil drze odporovat a prosazovat sebe. Dneska rodiče o učitelce před potomkem mluví, jaká je to „kráva“ (vyjadřování našich sousedů), a dítě má radost, jak jí rodiče nemají rádi.
A chyby dětí? Ano, dělají je, ale místo toho, aby si jednou „vymáchaly čumák“, a příště se stejné chybě vyvarovaly, tak místo toho rodiče dítě kryjí a jsou schopny se hádat, že jejich dítě nikdy nic takového…
Prostě, myslím, že děti mají v dnešní době více negativních vzorů (TV, počítače) a méně kontaktu s živými vzory - rodiči.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9128
4.1.16 22:07
@Anonymní píše:
Když jsem byla malá, tak maminčina kamarádka přijela z USA se svými dětmi a to byl žůžo :mrgreen: Ony mohly fakt všechno :D Mamka nás pořád peskovala-nelez tam, nedělej to, spadneš, dávej pozor, pozdrav :D a americká maminka nedělala vůbec nic. Děti nezdravily ani vlastní rodiče, babičky, nikoho, jen si prostě hrály a dělaly si co chtěly. největší sranda byla na Hluboký, kde si chtěly hrát s nějakým vystaveným exemplářem a spustily jekot, když jim to průvodkyně zatrhla :mrgreen:

To jsou takové dva hezké extrémy, česká peskovací výchova s dáváním na zadek americká volná výchova bez hranic.
Takže asi nějaká střední cesta by byla nejlepší ne? ;)

Dětem dát rhanice, ale bez toho věčného a občas zbytečného peskování a častého plácání i za blbiny, a víc sebevědomí. americké děti jsou možná větší nevychovanci, ale zase mají sebevědomí, které české děti moc nemají, teda až na ty výjimky oprsklých děcek arogantních rodičů, kterých je ale pořád minimum. český národ sebevědomí nemá a kořeny jsou asi v téhle výchově, kterou popisuješ…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9128
4.1.16 22:24
@majdula1 píše:
Prave odpovidam Terince. Ze „nevychovanost“ neni vysada soucasnych deti. Ti, kteri na pozdrav neodpovedeli, spadaji zrejme do generace povalecnych/totalitnich deti, ktere byly povetsinou vedeny prisnou rukou, tak kde safra udelali soudruzi chybu? :mrgreen:

Taky and tím dumám, kde udělali ti soudruzi chybu :lol: Mně přijde generace 50- 60 + docela nevychovaná, chlapi jsou kolikrát taková balvani, neumí pozdravit, být slušní, počkat ve frontě, chovat se slušně a s respektem k sobě natož k dětem… :think:

Já starší generaci za extra vychovanou nepovažuju, to si o sobě myslí každej, komu je přes dvacet :) Generace starších je totiž stejná jako ty ostatní, jsou mezi nimi nevychovanci stejně jako slušňáci. Arogantní blbci plodí sobě podobné děti.
Je fakt že oni byli hodně cepovaní a ustrašenější, jejich názor nikoho nezajímal, to bylo považováno za drzost, ale k větší vychovanosti to moc nevedlo, protože byli vychování strachem a to není to samé co přirozený respekt a slušnost. z jednoho extrému se to u některých překlopilo d druhého.

Ale já to se současnými dětmi nevidím tragicky, tohle se traduje už od pravěku, že rostou Spratci. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
brko
4.1.16 22:31
@VeruBorůvka píše:
Vidím to nápodobně, čím víc dětem povolíme, tím víc budou děti cvičit s námi. Důležité jsou pro ně hranice. Pevné hranice. A taky musí vědet, že za chyby se platí. Někteří rodiče velmi neúměrně tolerují chování svých dětí, v podstatě přehlížejí nevhodné vyskakování a i děti podporují v urážení ostatních. U mě v dětství platilo, že ve škole má vždycky pravdu učitel a podle toho jsme se museli chovat. Myslet si mohl kdo chtěl co chtěl, ale nikdo by si nedovolil drze odporovat a prosazovat sebe. Dneska rodiče o učitelce před potomkem mluví, jaká je to „kráva“ (vyjadřování našich sousedů), a dítě má radost, jak jí rodiče nemají rádi.
A chyby dětí? Ano, dělají je, ale místo toho, aby si jednou „vymáchaly čumák“, a příště se stejné chybě vyvarovaly, tak místo toho rodiče dítě kryjí a jsou schopny se hádat, že jejich dítě nikdy nic takového…
Prostě, myslím, že děti mají v dnešní době více negativních vzorů (TV, počítače) a méně kontaktu s živými vzory - rodiči.

souhlasim s tim, ze titulovat ucitelku kravou je spatne. Zaroven mi ale prijde spatne ucit dite, ze pani ucitelka ma vzdy pravdu. nema. za prve tak diteti vedome lzeme a za druhe v nem potlacujeme vuli se prosadit. umet se prosadit je velmi dulezite, jen je nutne dite naucit, jak se projevovat, aby to protistranu neponizovalo ci nerozcililo.

• Citovat
  • Upravit
6463
4.1.16 22:39

@ospalámyš Pravdu dis.

Jeste pridam dalsi domnenku - ze totiz lidi vychovani strachem byli mozna vycepovani a naoko poslusni jako deti, dokud nad sebou meli tu tvrdou ruku rodice /kdo by chtel dobrovolne chytnout jednu „vychovnou“, ze?/
Pak se stali sami rodici a jak se rika, nejhorsi otrokar je byvaly otrok aneb princip padajiciho -ehm- Takze nejenze vyzadovali po svych detech totez, co museli sami snaset /kdyz ja, tak ty taky!/, ale v pokrocilejsim veku, kdyz uz nad nimi zadny „bachar“ nestoji, se z nich stali ti „nevychovani“ nezdravici preseniori.

Ja to naopak s dnesnimi detmi vidim dost nadejne, nejsou tak utluceni a ustraseni, jako my, maji moznosti, jsou fajn - muz pracuje s nadanymi stredoskolaky, to je radost videt, jaka generace prijde po nas.
Ale tak zalezi taky na tom, jakou spolecnosti se obklopujeme, ze jo.
Ja kolem sebe opravdu zadne udesne spratky, malicke ani vetsi, nemam :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect