Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Já teda fakt nevím, ale možná je to tím, kde člověk žije, bydlí nevím.. chodím běžně na hřiště, do kolektivu a můžu říct, že nějaké extra spratky fakt nevidím..
Jakože by vyloženě byly děti drzé na mámu a vztekali se na ni atd..
Co jsem si teda všimla, v hodně diskusích, tak podle mě! se řeší prákoviny… To, že někdo někomu vzal hračku a nebo někoho plácnul po hlavě.. Já teda nikdy tuto větu neměla ráda, ale fakt ji použiju- jsou to děti..
Já jsem se nedávno bavila s pani učitelkou co mě jako dítě měla ve školce a ta mi říkala, o dětech, co vyváděly ve školce, a teď jsou to slušní lidé..
Já si pamatuji děti, fakt hrůza.. šikanovaly, posmívaly se, dělaly zle a prostě jsou normální lid ![]()
Prostě chci říct, že já pokud vidím, že nějaké dítě vezme někomu bábovičku a nebo ve slabé chvilce plácne lopatkou a nebo i předškolák do někoho strčí, a nebo když někde vidím scénu u dítětě, tak hned to mě mě neni spratek.. Myslím, že dnešní době je problém i ten, že se maminky hodně porovnávávají..výchovu a děti..
Podle mě jsem ráda, že kluk má základ poděkovat, poprosit,, že neni vůči mě sprostý, že pomůže, pozná, smutek ostatních, neni mu to lhostejné, pomůže i babičce.. To, že mi někde udělá scénu, že někdy!!něco chce.. tak fakt už přesvávám řešit..
Byla doba, kdy jsem se bála pomalu někde vyjít, že mi batole udělá nějakou scénu a jak to bude vypadat.. Nijak, každý si má hledět svého a podle mě výchova nekončí u nějakého 4 letého, nebo 7 letého dítěte, ale trvá rozhodně víc let..
A pokud opravdu někdo tak volně vychovává. tak nám to může být jedno ne… ta maminka sama je s tím dítětem ne my
a pak si užije…
@lucenka píše:
A jak jako cizí člověk poznáš, zda to neřekl kvůli zdravotnímu problému nebo kvůli nevychovanosti?
myslíš, že jako cizí člověk nepoznám, když dítě doma není vedené ke slušnosti? No pokud je to dítě řekněme starší 5ti let, normálně komunikuje, a není schopno poděkovat, či poprosit, pak je to dítě nevychované - běžně takové děti vidím na hřištích, v krámech atd. Já o takových dětech neříkám, že jsou to nevychovaní spratci, u mě jsou to děti, které rodičema nebyly vychováni ke slušnosti.
Příspěvek upraven 05.01.16 v 08:33
@romype píše:
myslíš, že jako cizí člověk nepoznám, když dítě doma není vedené ke slušnosti? No pokud je to dítě řekněme starší 5ti let, normálně komunikuje, a není schopno poděkovat, či poprosit, pak je to dítě nevychované - běžně takové děti vidím na hřištích, v krámech atd.
asi žiješ v nějakém divném místě, protože kolem sebe takové děti navídám ![]()
@lucenka píše:
asi žiješ v nějakém divném místě, protože kolem sebe takové děti navídám
každý máme zkušenosti jiné.
@VeruBorůvka píše:
Vidím to nápodobně, čím víc dětem povolíme, tím víc budou děti cvičit s námi. Důležité jsou pro ně hranice. Pevné hranice. A taky musí vědet, že za chyby se platí. Někteří rodiče velmi neúměrně tolerují chování svých dětí, v podstatě přehlížejí nevhodné vyskakování a i děti podporují v urážení ostatních. U mě v dětství platilo, že ve škole má vždycky pravdu učitel a podle toho jsme se museli chovat. Myslet si mohl kdo chtěl co chtěl, ale nikdo by si nedovolil drze odporovat a prosazovat sebe. Dneska rodiče o učitelce před potomkem mluví, jaká je to „kráva“ (vyjadřování našich sousedů), a dítě má radost, jak jí rodiče nemají rádi.
A chyby dětí? Ano, dělají je, ale místo toho, aby si jednou „vymáchaly čumák“, a příště se stejné chybě vyvarovaly, tak místo toho rodiče dítě kryjí a jsou schopny se hádat, že jejich dítě nikdy nic takového…
Prostě, myslím, že děti mají v dnešní době více negativních vzorů (TV, počítače) a méně kontaktu s živými vzory - rodiči.
s tímhle souhlasím, dneska mám pocit, že děti znají dokonale svá práva, ale povinnosti žádné, a hodně toho zneužívají. Mně sousedka jednou vyprávěla, jak svému synovi - školák v rozčilení řekla, že mu dá na zadek - neudělala to, a milý synek jí odsekl, zkus to a zavolám linku bezpečí, že mě týráš, protože na zadek mi dát nesmíš, takže asi tak.
Když jsem děti neměla, taky mi přišlo, že jsou všechny nevychované a rozmazlené a já bych to teda nikdy nedopustila ![]()
Dneska jsou mi cizí děti putna, pokud neubližují mému dítěti. Ano, občas vidím vztekající se dítě na chodníku a vedle něj maminku na pokraji nervového zhroucní. Ale už si neříkám: Ježiš to je spratek, ta máma bude asi na nic. Ale spíš si řeknu: Jééé chudák maminka! ![]()
Ano moje je taky exemplář, když vejdeme do obchodu a pozdraví, vždy se na ní udiveně dívali a nikdo jí ani neodpověděl. Dnes už si zvykly a i prodavačky u kasy mi říkají, že jsou rády, že tam malá přišla.(ale to spíš kvůli tomu, jak je ukecaná-z jednoho nakupování dokáže vykouzlit fakt bezva představení
).
Takže nesoudím…
@kerrankin píše:
Taky nevím, kde ti spratci jsou. Dcera teď chodí do školky, která je součástí základní školy, já tam pro ni chodím s kočárkem a POKAŽDÉ mi nějaké dítě SAMO OD SEBE podrží dveře! Pomalu už přestávám být vždycky tak hrozně překvapenáA celkově si všímám, že se chovají velmi ohleduplně, třeba i v autobuse - uhýbají z té kočárkové plošiny, pouštějí sednout… Přijde mi, že já sama jsem se takhle slušně v tom předpubertálním věku nechovala, ale nevím, pamatuju si spíš pubertu a to je jiná kapitola asi v každé době.Ale mě se i lidé sami od sebe nabízejí, že mi pomůžou s kočárkem do autobusu, dokonce i do nízkopodlažního, takže je musím odmítat. Já mám prostě (skoro) samé dobré zkušenosti. Částečně je to určitě tím, kde bydlíme, a možná vysílám nějaké chudinkovské vibrace, že mi všichni chtějí pomáhat
to bud ráda, já zase musela na děti občas houknout, protože absolutně ignorovaly, že tam s tím kočárkem stojím, takže když to šlo, radši jsem se době, kdy jezdily děti ze škol vyhýbala autobusu jak čert kříži. ![]()
Na nevychovane deti a zkazenou mladez si stezovaly jiz staroveke civilizace.
Pry Mezpotanci i Egyptane, Rimane samozrejme taky. Pry jen Zide ne, ti hledali chybu u sebe - soucasne je to jediny staroveky narod, ktery prezil do dnesni doby.
@romype Mne to neda, ale jak, musela houknout?
Neni lepsi priklad pro ty deti (a efektivnejsi) je o uvolneni mista slusne poprosit?
Kdyby se každý staral o sebe, bylo by o všechny postaráno
Já těch spratků taky moc nepotkávám, vlastně když se tak zamyslím, za má léta mateřství(5let), jsem potkala jen jednu vyloženě zákeřnou holčičku- podrážela nohy, brala věci, nepůjčovala, řvala, strkala vydupávala si.. no a po pár letech je z ní suprová holka, vypomůže, poradí ostatním dětem, je šikovná..
jak se říká vyrostla z toho. Když jsem děti neměla to bylo na ulicích spratků
a teď už je mi to za prvné jedno a za druhé nesoudím, po tom co jsem si užila s naším synem (asperger) už by mě ani nenapadlo někomu kafrat do výchovy ![]()
@Vlkoška píše:
Asi jak kdy. Největší sigr od nás že školy nemá ani výuční list, pracuje u cestaru a bydlí u maminky - která na něj dodnes nedá dopustit. Na prvním stupni idol mnoha spoluzacek, dnes by si o něj žádná neoprela ani kolo.
Nechodila jsi se mnou nahodou do skoly? ![]()
@majdula1 píše:
@romype Mne to neda, ale jak, musela houknout?Neni lepsi priklad pro ty deti (a efektivnejsi) je o uvolneni mista slusne poprosit?
tady nešlo o uvolnění místa, tady šlo o to, že u kočáru se strkaly a dělaly kraviny, dív že mi aktovkama na zádech nezničily kočár, to víš že jsem slušně požádala, jestli by nemohly dávat pozor, jaksi na to nereagovaly.
@romype Tak to jo. ![]()
Hromada skolaku v mhd, klasika
to byl bugr i za nas ![]()
No joo, ta dnešní mládež, kam ten svět spěje ![]()
Spratci a grázlové nejsou produktem nevýchovy, ale absence jakékoli kompaktnější výchovy. A takoví byli vždycky. Vzpomeňte si na svou ZŠ. Dospíváním se člověk dostane do nějaké své sociální bubliny a pak je celý pryč z toho, co vidí mimo ni. Ale to neznamená, že tu dřív nic takového nebylo.
@blobfish A to ja urcite zhorseni vidim. Zejmena v mnozstvi spratku, ale i v tom, co a v jakem veku si dovolej. Napriklad za me neexistovalo, aby zaci prvni tridy mluvili jak dlazdici sikana byla oproti dnesni situaci na ZS spise domenou az SS a neexistovalo, ze by nekdo dostal spatny znamky a rodice sli udelat ucitelce kraval.