Kolik peněz studentovi?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
7.1.16 14:41
@bramburka81 píše:
Tak já myslím, že to nemusí být nutně výchovou, ale i povahou člověka… Některé věci neovlivníš ani výchovou. Ale samozřejmě ohledně financí bych to utla a promluvila s ní. To, co tady zakladatelka píše, ať řekne dceři, jak její chování vidí.

Zakladatelka. Také si myslím, že je chyba na obou stranách. Sešla se hloupá kombinace její povahy a k tomu naše výchova, která nebyla dostatečně tvrdá, tak jak bylo potřeba.
Dcera už od malička-oproti ostatním dětem-nebyla fixovaná na rodinu. Měla hrozně ráda změny. Ráda jezdila na tábory, lyžáky, školy v přírodě. Hrozně si přála spát u babiček-buhužel na to ani jedna babička neměla uši. Jedna řekla, že tam má vnučky od dcery a 4 děti jsou moc. A střídat je nikdy nechtěla. Děti tam spaly jen jednou a to dost z donucení. Moje mamča přišla kdykoli k nám, že by pohlídala, ale nikdy nechtěla děti k sobě. Že se s nimi nevyspí. Tak jsme tuto dcery potřebu často řešily s kamarádkama-jednou ona spala u kamarádky, podruhé holky u nás. Snažila jsem se tuto její potřebu uspokojit. Už jako veliká mě říkala-já nejsem stejskací typ. A že nikdy nechápala, jak děti na táboře brečí pro maminku. Že ona jim vysvětlovala, že mamince se nic nestalo, že je doma, tak proč pro ní brečí. A to na tábory jezdila od 7-mi let. Chtěla dříve, ale to jí nevzali.
A já jsem vždy toužila mít takový ten kamarádský vztah. I když v dobrém období dcera na sebe řekne úplně všechno. Se vším se svěří. Až se často divím, co je ochotná mě říct. Řešíme spoustu věcí. Je to super. A potom najednou zlom a vše je jinak. Zatím jsem vždy měla vypozorováno, že je to v období, kdy se chytí nějaké „dobré“ kamarádky. Jako když začala kamarádit s dcerou mojí spolužačky. Tak zpočátku říkala-Mami, představ si, jak je B. rozmazlená. Vše si doma vykřičí. Ona mě říkala-Když něco chci a rodiče mě to nechtějí koupit, tak na ně začnu křičet. A oni vždy povolí. Dcera z toho byla hodně špatná. A nakonec to začala dělat také doma. Potom jsem potkala maminku oné holčiny a ta říkala-My s holkou máme veliké problémy. Ona na nás křičí…no je pravda, že jí koupíme vše co chce a kolikrát i to co ani nestačí pomyslet že by chtěla…prostě my už jsme takový.
A nyní dcera bydlí na bytě s holkou, která nevychází ani s mámou, ani s tátou. Rodiče jsou rozvedený. Holka nyní přerušila školu, ale nadále dostává od rodičů peníze. Od táty 5 tisíce, od mámy 4 tisíce. A je na ně hodně ošklivá. A teď se k nim nastěhovala druhá, která terve studuje gymnázium, ale nevychází s rodiči, tak šla na byt. A dcera v nich vidí, takový lidi jsou jí vzorem. K těm vždy vzhlížela.

• Citovat
  • Upravit
17878
7.1.16 14:48

Zakladatelko, ted budu tvrda, ale prestan ji porad omlouvat! to neni ta mala holcicka, co chtela jezdit na tabory, to je dospely clovek!!! ona nema co vzhlizet k nejake pubertacce, co nevychazi s rodici nebo k nejakemu flakaci, ktery odira rodice o penize… ona sama se chova jak nevyzrale „hovadko“… ale pokud ji nedate pocitit to, ze je dospela a musi se chovat podle nejakych norem, tak se na tom nic nezmeni :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16302
7.1.16 14:54

Dcera si vůbec neuvědomuje, že čas dítěte už skončil, a nechce se jí naskočit do vlaku dospělosti a zodpovědného přístupu. Pokud něco nezměníte, tak bude očekávat zajištění bydlení po studiích, pak ideálně auto ke svatbě (a tu svatbu hodně velkou a drahou), a až bude mít děti, tak ty budeš babička, která přeci vždycky pohlídá, a protože na rodičáku bude málo peněz, tak určitě vrátíš vnoučata i s taškou nákupu nebo jí něco podstrčíš.
Ano, nenechat dítě živořit je jedna věc. Na druhou stranu kdyby si ona doma napsala seznam a odvezla si jídlo, tak za ty tři dny utratí max. 50Kč za pečivo. Já bych jí nevyčítala, že si koupí levné jídlo a za zbytek něco jiného, je to její volba, ale pak by se mohla jen zmínit o nějaké nespravedlnosti a schytala by to. Já si na kolej vozila 15kg batoh na zádech s domácíma marmeládama apod., abych neutratila tolik, a na nádraží jsem často šla s takhle těžkým batohem 2km pěšky, byla jsem ráda, že si můžu z domova odvézt, co najdu. Jo a studium = práce, neuzavřela ročník včas = celý rok se flákala a nepracovala, neměla tedy za co brát to, co jí platíte. Dcera má našlápnuto k finanční negramotnosti, sedla bych si, sepsala předpokládané výdaje na jídlo, ubytování, oblečení a pomůcky do školy, přidala drobné kapesné, a řekla „Tuto částku budeš měsíčně dostávat, ani korunu navíc, jakmile nebudeš řádně studovat, peníze nedostaneš.“, a nechala ji, ať si hospodaří sama.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
7.1.16 15:01

Anonym M- zakladatelko pochop, ze kamaradky nejsou omluva!! To same moje dcera ma kamaradky stejneho typu, ale oni se proste k sobe pritahuji, to neni, ze by tvoje nebo moje dcera byly chudinky, ktere nekdo kazi. V tomhle veku uz si sami vybiraji s kym budou kamaradit a koho budou obdivovat. Pro moji dceru jsou pratele vse a co reknou je svate, dokud neprijde sama na to, ze tohle je spatne, ja ji pomoct nemuzu.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
7.1.16 15:08

@zrcadlo Jen pro upřesnění. Když nezvládla první ročník, tak jsme nastavili pravidla-první pololetí byla statusem studentka, ale měla uznané zkoušky, tak tam fyzicky neusela chodit. Nedávali jsme jí ani korunu. Navíc si sama platila stabebko + penzijko. Chodila na brigády. Na domácnost jsme od ní nic nechtěli. Druhý půlrok jsme platili školu a ostatní výdaje včetně kapesného, na oblečení…s tím, že když udělá všechny zkoušky na první pokus, tak ok. Když na druhý pokus v srpnu, vrací polovinu veškerých peněz. A pokud ročník nezvládne, vrací komplet všechno. V tomto období byla naprosto super. Zkoušky udělala bez sebemenších potíží na první pokus. I v létě se chvovala bez jediného výstupu křiku.
Nyní je na tom tak, že na zkouky na které šla udělala, zbytek jí ještě čeká.
Co se financí týče-vše co jí platím je podložené, nedávám jí třeba stovku či dvě bokem na přilepšenou. Veškeré cesty do školy a zpět si schovává lístečky. Pomůcky do školy sdělí. A naopak vím-i jsem občas ověřila-že ona v penězích nelže. Protože to poznám a ví, že by bylo zle. Platila jsem jí asi 600,– za nějakou hmotu do školy a ona říká-to je až do konce studia. A slyším, jak neteř říká-proč neřekneš na půl roku, to nezjistí. A dcera říká, že to by bylo hloupý takto lhát. Neteř si myslela, že jejich rozhovor neslyším.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
7.1.16 15:10
@Anonymní píše:
Anonym M- zakladatelko pochop, ze kamaradky nejsou omluva!! To same moje dcera ma kamaradky stejneho typu, ale oni se proste k sobe pritahuji, to neni, ze by tvoje nebo moje dcera byly chudinky, ktere nekdo kazi. V tomhle veku uz si sami vybiraji s kym budou kamaradit a koho budou obdivovat. Pro moji dceru jsou pratele vse a co reknou je svate, dokud neprijde sama na to, ze tohle je spatne, ja ji pomoct nemuzu.

Zakladateka-asi sem se špatně vyjádřila. Neberu to jako že by jí holky kazily.Ale že ona má vzor takových holek a vzhlíží k nim. Jí vyhovuje být v takovém seskupení lidí. Je to povaha. Snaží se jim vyrovnat, být jako oni.

• Citovat
  • Upravit
30994
7.1.16 15:12
@Anonymní píše:
Zakladateka-asi sem se špatně vyjádřila. Neberu to jako že by jí holky kazily.Ale že ona má vzor takových holek a vzhlíží k nim. Jí vyhovuje být v takovém seskupení lidí. Je to povaha. Snaží se jim vyrovnat, být jako oni.

Zakladatelko, povaha nepovaha, dovoli si k tobe jen to, co ji dovolis ty. Ale cokoli ti radit je jako hazet hrach na stenu. Jen ji omlouvas :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17878
7.1.16 15:15

Zakladatelko, ale studium je jeji jedina „povinnost“, takze je nesmysl ji chvalit za zkousky v terminu, to je snad normalni, ne? 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1468
7.1.16 15:34
@Anonymní píše:
@Anonymní píše:
Zakladateka-asi sem se špatně vyjádřila. Neberu to jako že by jí holky kazily.Ale že ona má vzor takových holek a vzhlíží k nim. Jí vyhovuje být v takovém seskupení lidí. Je to povaha. Snaží se jim vyrovnat, být jako oni.

Já teda nevím, možná budu jediná, ale toto mi přijde divné. Vaše dcery jsou dospělé a ne nějaké puberťačky v deváté třídě, aby k někomu vzhlížely a obdivovaly nějaké idoly a snažily se chovat jako oni…
Asi jsem byla v jejich věku úplně jiná, ale takové chování je pro mě nepochopitelné. Takové výčitky a drzé připomínky bych si jako děcko nedovolila ani v pubertě, kdy by to ještě bylo jakž takž omluvitelné…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1468
7.1.16 15:36

A pokud jim vyhovuje jejich parta, která očividně není úplně nejlepšího složení, tak ať, ale pořád si přece musí uvědomovat, že k rodičům se takto chovat nelze… Omlouvání takového chování podle mě není na místě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1869
7.1.16 19:50

@lupto
Mas zdravy pristup. Ja za sebe doufam, ze jednou budu moct moje deti taky tak podporovat a dat jim obdobny zaklad - to nemyslim jen financne :andel:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí