Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj. Dnešní svět plný „chytrých věciček“ mě tak trochu děsí. Ale k životu už tak nějak patří. Mám dvě dcery,8 a 5 let. Ač se snažím sebevíc, aby nečučely do počítače nebo do tabletu, moc se mě to nedaří. Mají povolené max dvě hoďky denně, ale už i to mě přijde v jejich věku dost. Starší už chce mobil. Podle mě ho ještě nepotřebuje. Máme doma někdy křiku kvůli tomu, že je nechci pustit na tablet. Říkám jim, že jsou malí závisláci
Když vidím malé šprčky jak v jakékoli situaci drží v ruce telefon a nevnímají okolní svět, tak se nestačím divit-mimo jiné, že to třeba nevadí rodičům.. Nevím, jak dlouho ještě budu odolávat nátlaku
Mám vydržet a nebo to brát, že holt pokrok nezastavím..Jo, ještě příhodná poznámka, která možná vysvětluje můj postoj-jsem tak trochu starší mamina(42let)
![]()
Moje deti na tabletu nepari, zadny nemame ![]()
Starsi 6 let, velmi vyjimecne muze na pc. Kdyz je v nedeli po obede doma manzel. Ale to ma tak na pul hodiny. Navic vyukovy program. Pak chvilku jede formule.
Myslim, ze dokud se to tem detem nepredvede co ty elektronicke kramy umi, tak to nevyzaduji ![]()
Mladsi 3,5, jeste na pc nic nikdy nehrala ![]()
Pokrok nezastavíš a ty děti to vidi všude kolem sebe. Myslim si, ze zadna matka to nevidi rada, ale pro snesni deti to je naprosto prirozene. Za nas to nebylo, tak nam to prijde siletny. Ale otazka je…pokud by to za nas bylo tak by jsme urcite nebyli jiny
Mně to vadí taky a dost.
Manžel koupil synovi k druhým narozeninám tablet, že si před spaním budou pouštět pohádku (u čtení pohádek v té době ještě nevydržel - jinak jsem všemi deseti pro knížku).No, dopadlo to tak, že začal tablet vyžadovat i během dne a vejral by na to snad nonstop. Hodila jsem ho do skříně a už rok na něj nikdo nesáhl
Děsím se toho co bude nástuem do školy. Jsem holt taky staromódní.
@vila222 píše:
Pokrok nezastavíš a ty děti to vidi všude kolem sebe. Myslim si, ze zadna matka to nevidi rada, ale pro snesni deti to je naprosto prirozene. Za nas to nebylo, tak nam to prijde siletny. Ale otazka je…pokud by to za nas bylo tak by jsme urcite nebyli jiny
I za nás už technika byla… máma dodnes vzpomíná, jak jsem se jako malinká naučila sama o sebe ovládat kazetový přehrávač, později pak video
Pamatuju se, že mě to lákalo stejně jako dnešní děti počítače a tablety
Ta starší dostala tablet v 6 letech od babičky, ale víc ji to bere zhruba tak půl roku.Dost zapůsobili kamarádi ve škole. No a malá pětiletá se svezla ![]()
@Moise píše:
I za nás už technika byla… máma dodnes vzpomíná, jak jsem se jako malinká naučila sama o sebe ovládat kazetový přehrávač, později pak videoPamatuju se, že mě to lákalo stejně jako dnešní děti počítače a tablety
Tak nějak, taky si pamatuju, že rodiče nebavilo stále dokola nám číst ty samé pohádky, tak nám je namluvili na pásky a sami jsme se je pouštěli ještě na klasickém páskovém magneťáku
ty moje si dnes pouští pohádky na CD přehrávači z USBčka…
Me je uplne u zadele co delaji ostatni a starsi syn 4,5 roku ma tablet jen nekdy a max 30minut
A jinak tedy u nás teď dětem ježíšek nadělil tablet ve školce… ale co tedy pozoruju doma, tak jak se to stane běžnou součástí života, tak už to nijak výrazně nevyžadují, poslední dobou už se tu to spíš válí a ani jeden si toho moc nevšímá.
@j.a.n.i1 taky si myslím, že když se z toho nedělá taková věda, že to děti začnou brát jako součást života a nic zvláštního. Musí mít ale i jiné zajímavé podněty.
Pokud ale vidí, že se to doma furt řeší, jestli smí půl hodiny nebo hodinu, dělá se u toho humbuk, tak to samozřejmě dostane nádech něčeho zakázaného, tím pádem zajímavého a děti se můžou zjančit ![]()
Také se mi to nelíbí. Je to regulérní závislost a malé dítě opravdu nemá být co závislé.
Dceři jsou dva, takže tyhle věci díkybohu ještě řešit nemusím, zatím je největší zábava kostky a vkládačka s oblíkáním medvědů.
Tak u nás - syn dostal tablet loni k narozeninám (k sedmým),s tím, že na něj může o víkendu a max. na půl hoďky…Většinou ale si ani nevzpomněl a teď momentálně ani neví, kde ten tablet je…To samé s počítačem, má povoleno půl hodiny o víkendu, víc ne a každý víkend na něm rozhodně není..Prostě má takový program, že si na počítač apod. ani nevzpomene
A mladší(5) ten už vůbec ne, toho to ani nijak výrazně nezajímá a já sama jim to záměrně nenabízím, takže tak:-)
Můj pětiletý syn má k tabletu neomezený přístup a hraje na něm dost nárazově, tak hodinu denně, někdy i celé dny ne. Záleží, co děláme, jestli jsme třeba nemocní doma anebo chodí do školky. A taky když mu stáhnu nějakou novou hru. Nějak mě to netrápí, fantazie má dost, sám se zabaví celé hodiny (bez tabletu), hraje si téměř s čímkoli. Takže mi to nevadí, myslím si, že v dnešní době by děti měly umět ovládat počítač.
Náš 4,5 letý by byl na tabletu pořád, kdyby mohl.
Ale vím, jak to v pohodě regulovat - záleží, co tam má za hry. Když vidím, že se nějaké hry hodně chytne, a hrál by jí furt, okamžitě mažu - protože to jsou hry, kdy začne řvát, když chci aby to vypnul. Snažíme se vybírat hry, které mají hlavu a patu, něco naučí, musí u nich přemýšlet, apod. Hodně se mi líbí pohádky, které čtu, a v příběhu se plní všelijaké úkoly. ![]()
Dvouletá se tam naučila sama skládat všelijaké puzzle, takže u ní je to jedině plus, nebo si řekne, že tam chce Krtečka, a u toho vydrží tak 10 minut, a jde si hrát. ![]()
Zatím jsou malí, ale až budou chodit do školy, a budou mastit kdejakou koninu, to asi nerozdýchám.
Naštěstí je manžel ajťák, tak ví, co kde jak blokovat.
K dnešní době moderní technologie patří, děti je vidí všude, třeba ve školce u kluka mají interaktivní tabuli, takže je přirozené, že se o to děti zajímají. Tablet/telefon je dobrý sluha, ale špatný pán. Nemám nic proti tomu, když si syn (4,5) pustí na tabletu občas pohádku. Televizi u nás nepouštíme vůbec, na tabletu nejsou ty příšerný reklamy cílený na děti.
Samozřejmě je nutné dítě hlídat a nabízet mu i jiné způoby trávení volného času.