Děti a elektronika

Napsat příspěvek
Velikost písma:
14335
8.1.16 22:23

@Nimie a kdo píše, že je to dítěte… existuje něco jako rodinný tablet.. Je to stejné jak Pc..
Využije se prakticky, a i děti si můžeou něco na něm..
A dá se to ohlídat, do tabletu si dáš, jenom to co chceš, a ostatní zablokuješ.. Já teda rozumím tomu jak koza petrželí :) ale manžel to nastavil…
takto já to shrnu… já prostě tablet nehrotím. Tablet PC- je to jedno… Prostě i dospělí u něho vysedávájí prd jim to dá, děti si tady chtějí na něco podívat, zahrát si, tak chtějí- bylo to a bude.. u starších dětí je to i tak, že už vědí, že to neni na hraní her, ale že si tam člověk může najít fotky, podívat se na články..
Závislost- to je spíš na rodičích..

Příspěvek upraven 08.01.16 v 22:24

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32028
8.1.16 22:23
@Moise píše:
@Nimie my třeba v práci používáme tableto-notebooky celkem běžně :mrgreen:

Tableto-notebook, resp. convertible není tablet, je to notebook, kterému byly dány větší možnosti. To je hodně velký rozdíl :) :*

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32028
8.1.16 22:26
@kvaček píše:
@Nimie a kdo píše, že je to dítěte… existuje něco jako rodinný tablet.. Je to stejné jak Pc..

Jo, to beru. Ale jsou lidi, kteří to pořizují přímo dítěti, což měla jsem za to, že původní dotaz se týká pořízení přímo jemu, nikoliv rodině.

@kvaček píše:
Využije se prakticky, a i děti si můžeou něco na něm..
A dá se to ohlídat, do tabletu si dáš, jenom to co chceš, a ostatní zablokuješ.. Já teda rozumím tomu jak koza petrželí :) ale manžel to nastavil…
takto já to shrnu… já prostě bablet nehrotím. Tablet PC- je to jedno… Prostě i dospělí u něho vysedávájí prd jim to dá, děti si tady chtějí na něco podívat, zahrát si, tak chtějí- bylo to a bude..
Závislost- to je spíš na rodičích..

Tak jo, dám tvému dítěti vstupní kapitál a pošlu ho do casina nebo mezi herní automaty. A pak ti řeknu, že je to na tobě, jestli se v něm probudí závislost nebo ne. Vidíš ten problém? Musela bys mu to zakázat a nebo mít odolného jedince, aby se v něm nezačala probouzet závislost používáním.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32028
8.1.16 22:27

@kvaček a jinak ohlídat se tam sice něco málo dá, ale… no… když to srovnám s počítačem, tak dost málo, už protože dítěti fakt nedělá až takový problém se naučit si půlku věci odblokovat kvůli tomu, co je to za systém :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56326
8.1.16 22:27

@Nimie jj, to je. Ale viděla jsem používat i ty klasické :)
My to máme taky tak, že tyhle věci jsou rodinné a využíváme je všichni, dítě nemá takovou věc svoji vlastní, nepotřebuje ji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6661
8.1.16 22:28

@Moise Já měla v 80. letech ZX Spectrum a IQ151. Tam byly taky hry :nevim: Počátkem 90. let jsem pak měla doma už PC. Děti mám větší 10 a 7 let. Když potřebují, mají k dispozici svůj MacBook, nemají ho zakázaný a tak ho ani moc nevyužívají. Používáni tabletu se u nás koriguje, ale také toho nezneužívají. Mají totiž i jiné zájmy. Jo a Poseroutku dcera čte taky :jazyk: (nejen tedy Poseroutku), mezi dětmi je populární a povídají si oněm. Dokonce ho má k dispozici i ve třídě, mají tam knihy, které si mohou čístbo přestávce nebo někdy když mají splněny zadané úkoly dřív než ostatní. Techniku před nimi fakt netajíme, naopak je učíme s ní pracovat. Já ji potřebuji k práci (pravuji hěkyi doma) a manžel je „ajťák“ a to je ještě vyšší level :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14335
8.1.16 22:31

@Nimie promiň, ale ty jsi ukázka hrotícího rodiče :mrgreen:
Puštění pohádek a nebo puštění např. primitivní hry, se udělá takové drama :mrgreen:
Já se zeptám jinak.. co mě, tobě dá tady vypisovat - nic. Je to jenom chvilkové odreagování.. taky se tady nya to netřepu od rána.. Někdy tu jsem někdy ne a to jsem tady dlouho uživatelkou..
To samé děti.. Někdy si pustí pohádku, někdy ne, někdy si chtějí zahrat formule někdy ne..
I kdyby to někdo dítěti koupil učelově, tak rodič mu tam může dát co chce- kdyby jenom kreslení, tak má kreslení..FB, centrum, tak ani mít nemusí-pro sebe

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44228
8.1.16 22:33

Televizi považuju za nebezpečí hlavně proto, že v ní pořád něco běží - často pořady pochybné kvality určené pro děti pořád dokola. Máme ji a děti teď nově v dětském pokoji, ale jen na přehrávání DVD.Na rodinné televizi máme základní programy, nemáme a nebudeme mít žádný satelit, z dětských kanálů jen Déčko, nic jiného doma nechci. U nás nikdy neběží jako zvuková kulisa, buď se díváme nebo je vypnutá. Desetiletý syn s tatínkem se nejraději dívají na sport nebo ZOOM(dokumenty).

Není možné to srovnávat s dobou minulou. Myslím si, že ta závislost u nás jako dětí tak snadno vzniknout nemohla.Ano,taky jsme hrávali Maria na televizi, ale než nám to naběhlo, navíc jsme měli k dispozici jen určitý počet kol a ne pořád další a nekonečně další. Nebylo možno u toho sedět celý den.To samé TV. Já si pamatuju, že dětské pořady běžely jen dvakrát týdně v určitou hodinu(podle věku Kamzík, Vega, Magion, později Kuřátka) a jinak tam pro děti nic vhodného nebylo. Dnešní děti by u TV a PC často mohly sedět bez nadsázky celý den, protože tam pořád něco dávají a hra pokračuje pořád a pořád dál. Je potřeba důslednější kontrola výběr pořadů, je to odpovědnost rodičů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56326
8.1.16 22:33
@bartsch píše:
@Moise Já měla v 80. letech ZX Spectrum a IQ151. Tam byly taky hry :nevim: Počátkem 90. let jsem pak měla doma už PC. Děti mám větší 10 a 7 let. Když potřebují, mají k dispozici svůj MacBook, nemají ho zakázaný a tak ho ani moc nevyužívají. Používáni tabletu se u nás koriguje, ale také toho nezneužívají. Mají totiž i jiné zájmy. Jo a Poseroutku dcera čte taky :jazyk: (nejen tedy Poseroutku), mezi dětmi je populární a povídají si oněm. Dokonce ho má k dispozici i ve třídě, mají tam knihy, které si mohou čístbo přestávce nebo někdy když mají splněny zadané úkoly dřív než ostatní. Techniku před nimi fakt netajíme, naopak je učíme s ní pracovat. Já ji potřebuji k práci (pravuji hěkyi doma) a manžel je „ajťák“ a to je ještě vyšší level :D

to asi nemělo být na mě :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
965
8.1.16 22:37

Manžel se IT živí, takže před dětmi těžko můžeme (a nechceme) tvrdit, že takové věci neexistují. Čili my jsme rodina, kdy první dcera někdy v 9 měsících ťupala na létající balonky na tabletu, ta druhá až po roce. Čas strávený na elektronických zařízeních hlídáme, stejně jako obsah - vybíráme vzdělávací hry a aktivity, které nutí přemýšlet. A pohádky :)

Heh, jak já byla vděčná, když jsem s sebou musela brát ani ne tříletou na KTG, které se mi nikdy nepodařilo natočit napoprvé, protože jsem nedokázala dostat mimino do optimální nálady pro „hezký“ záznam, a mohla jí pustit tehdy tuším Mickeyho klubík a soustředit se na sebe… Výčitky z toho věru nemám.

Co mi ale vadí a co muži pravidelně vyčítám (ehm, jemně upozorňuji :P), je surfování na netu na mobilu. Takové to sedím tu s vámi, čumím do mobilu, nevnímám, že děti po mě lozí a kdyby se přizabily, asi bych si nevšimnul. To se snažím eliminovat. Není to vůči dětem fér.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6661
8.1.16 22:44

@Moise :lol: No tak trochu na tebe i na @Nimie, jako vzpomínka na elektronické hry a počítače v mém dětství. Vlka si pamatuji, já ho neměla, ale někdo z naší třídy ano a někdy jsem si zahrála. Ale ty počítače jsem doma měla, tehdy to bylo něco :D Nevím, jak by se tvářil třeba můj sedmiletý syn na ty hry třeba na IQ151, když on hraje rád na iPadu třeba Lego Star wars nebo Angry birds :lol: Pokrok se nezastaví :nevim: a je to dobře. Vidím to i ve své profesi. Technika jde stále dopředu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14335
8.1.16 22:45

@Nimie jinak v podstaě s tebou souhlasím, ale jako zase nemůžeš to brát takto všechno striktně..
Prostě jde - mělo by jít o chvilkové odreagování, jak třeba i ty si sem sedneš, a taky ti to nic nedá..
Důležité je prostě, aby u toho to dítě nebylo dlouho.. U nás jsem taky řekla teď hranice..
Kluk neni typ, že všude chodí s tabletem, jak okolo vidím.. když se někdy nudí, tak si občas něco pustí

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32028
8.1.16 22:48
@kvaček píše:
@Nimie promiň, ale ty jsi ukázka hrotícího rodiče :mrgreen:

Hrotící rodič fakt nejsem, akorát mi vadí současný stav zapřičiněný mimo jiné špatnou informovaností a vzhledem k tomu, že se v problematice vyznám myslím víc než dobře, tak mám vcelku jasnou představu o tom, co chci a co nechci pro své dítě ;) nebo rodič, který ví, že své dítě nechce rozmazlit tím, že mu koupí všechno oč si řekne, považuješ taky za hrotícího? ;)

@kvaček píše:
Puštění pohádek a nebo puštění např. primitivní hry, se udělá takové drama :mrgreen:
Já se zeptám jinak.. co mě, tobě dá tady vypisovat - nic. Je to jenom chvilkové odreagování.. taky se tady nya to netřepu od rána.. Někdy tu jsem někdy ne a to jsem tady dlouho uživatelkou..
To samé děti.. Někdy si pustí pohádku, někdy ne, někdy si chtějí zahrat formule někdy ne..
I kdyby to někdo dítěti koupil učelově, tak rodič mu tam může dát co chce- kdyby jenom kreslení, tak má kreslení..FB, centrum, tak ani mít nemusí-pro sebe

Dospělí taky běžně chlastají, kouří, nespí po nocích a přejídají se nezdravým jídlem. Takže to znamená, že malému dítěti mám na běžné použití zpřístupnit alkohol, cigarety, umožnit mu spát 3 hodiny denně a mít jídelníček složený z instantních polívek a bonbonů? ;)

K tomu omezení a hlídání jsem se u vyjadřovala. Tablet se ohlídá hůř a vzhledem k tomu, co je to za systém, tak běžné 10 leté dítě fakt nemá problém zjistit, jak polovinu těch blokací obejít. To jsme dělali už i my na starých telefonech a počítačích, natož dnes, když o tom mají děti větší přehled.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32028
8.1.16 22:50

@Jana206 s Mariem se to srovnávat nedá, protože patřil k hrám, které byly postaveny na jiném principu a tudíž nevyvolávaly ani zdaleka takovou závislost. Je to zhruba jako dobrá stolní hra vs. hrací automat - stolní hra nemá tendence vytvářet závisláky, zatímco hrací automat ano.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14335
8.1.16 22:55

@Nimie považují za hrotící ten pohled na to, že rodiče dětem pustí občas po´hádky, banální hry..
Já mám 7 leté dítě, to se dívá na Mašinku Tomáš a na Meincraft. ostatní ho nezajímá..
To je ono, ale ne každý dospělí se chová jak ty popisuješ.. o tom to je..
ty všude vidíš to, že v rodine si dítě dupne dostane tablet a pak u něho leží celý den…
Ono to tak všude neni… jo, třeba u švagrové, si kluk bere tablet na návštěvu, bere si ho i na rozsvicování sromečku, všude, tak to s emi nelíbí, ale jako řešit nějaké dívání na pohádky a nebo nějaké občasné- hraní her :nevim: a to nepíšu teda o 3letých dětí.. ale už třeba 1,2 třída..
Abych pravdu řekla, tak u nás jsme docela pozadu, co vidím okolí :mrgreen:

Příspěvek upraven 08.01.16 v 22:57

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí