Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@momi33 píše:
povíme si to, až budeš mít vlastní
Povíme si co?
to, že se o něčem bavíme na emiminu, neznamená, že univerzálním argumentem pro věci, které se ti nehodí je „nemáš děti, nevíš nic“. Takže - co z toho, co jsem psala, mají ovlivnit mé vlastní děti?
@momi33 píše:
přesně tak.
Mám známou, co nikdy žádné dítě nedala na žádný kroužek, nebere ho ven ani na procházky, ani na dětské akce, ale vrazí mu tablet.
To pro mě není vzor.
A? Přitakáváš, takže viz. níže ![]()
@Nimie píše:
No všaka v čem se to rozchází s tím, co říkám? Myslím, že tu nikdo nepředpokládá, že se ostatní hned začnou po prvním komentu řídit „radou z emimina“, jde spíš o zamyšlení nad problematikou. A vzhledem k tomu, že jsem na tohle téma narazila v rámci studia, mám k tomu co říct z toho odbornějšího pohledu. Nebo zkušenost s vlastními dětmi nějak změní ten fakt, že možnosti kontroly na tabletech jsou relativně špatné a že mnohé současné mobilní hry nejsou pro vývoj dětí vhodné?
@Nimie píše:
Povíme si co?![]()
to, že se o něčem bavíme na emiminu, neznamená, že univerzálním argumentem pro věci, které se ti nehodí je „nemáš děti, nevíš nic“. Takže - co z toho, co jsem psala, mají ovlivnit mé vlastní děti?
budeš se divit, ale tohle pro mě není rovnocenná diskuse.
Nemůžeš mluvit o ničem, o čem nic nevíš.
Vlastní dítě je něco jiného než dítě známých.
To nevychováváš, nemáš s ním žádnou práci.
Navíc nejsi s tím dítětem v celodenním kontaktu.
Neneseš za něj morální zodpovědnost.
Tvoje názory nejsou relevantní.¨
Tím diskusi s Tebou končím.
@momi33 píše:
budeš se divit, ale tohle pro mě není rovnocenná diskuse.
Takže nevíš proč jsi to řekla, ale hlavně, že jsi to řekla, chápu.
@momi33 píše:
Nemůžeš mluvit o ničem, o čem nic nevíš.
Vlastní dítě je něco jiného než dítě známých.
To nevychováváš, nemáš s ním žádnou práci.
Navíc nejsi s tím dítětem v celodenním kontaktu.
Neneseš za něj morální zodpovědnost.
Tvoje názory nejsou relevantní.¨
Tím diskusi s Tebou končím.
A CO to má společného s tím, co jsem napsala?
Promiň, ale pro mě zas nejsou relevantní tvoje názory, protože ženská opravdu nezískává patent na rozum tím, že přivede na svět dítě. To, že máš jedno doma neznamená, že všichni jsou jako to tvoje jediné a neznamená to, že se kvůli tomu jedinému dítěti záhadně změní statistiky ![]()
@momi33 nicméně mě dost překvapuje, že takový nesmysl přichází zrovna od tebe. Měla jsem za to, že jsem se shodly. Ty hádky za každou cenu jsou myslím dost zbytečné ![]()
Mně tu přijdou postřehy @Nimie nejužitečnější z diskuze. A je mi fuk, jestli děti nemá, nebo jich má sedm, nic to nemění na tom, co tu psala a z čeho si já osobně vzala víc, než z názorů těch, kteří kritizují, že když nemá děti, tak má držet hubu ohledně elektroniky a jejího vlivu na děti.
@Fjodorka píše:
Jak se stane, že když ty tablet nepotřebuješ, děti ho nechtějí, tak že už dva roky přemýšlíš o tom, kdy jim ho už konečně vnutíš?
Vnutit přímo ne, spíš, kdybychom ho pořídili, tak trochu ze sobeckých důvodů, protože bych ho používala hlavně já
. Ale, jak píše Nimie, je to hloupost, PC využijeme víc, než tablet. Ona jim paní učitelka říká, at doma zkouší psát na PC, ať se naučí používat klávesnici, takže, ve 4 třídě počítám s tím, že budou mít už více úkolů na PC a ten náš je starý 9 let, seká se a už by potřeboval vyměnit, takže bychom ho pořídili vlastně pro celou rodinu
@Nimie píše:
Ehm, to je něco, co umí spousta předškolních dětí
Spousta jo, tak to bych opravdu neřekla. Děláme každým rokem v gymnastice nábor, kam přijde celkem asi tak 50 dětí a vybíráme z nich tak max. 10 dětí a to ještě ani těch 10 dětí neumí pořádně kotoul dopředu, natož dozadu a to jim je 5 a více let. Vždyt u dcery ve třídě umí kotoul pouze 5 dětí a to jsou třeťáci
@Fjodorka píše:Mně tu přijdou postřehy @Nimie nejužitečnější z diskuze. A je mi fuk, jestli děti nemá, nebo jich má sedm, nic to nemění na tom, co tu psala a z čeho si já osobně vzala víc, než z názorů těch, kteří kritizují, že když nemá děti, tak má držet hubu ohledně elektroniky a jejího vlivu na děti.
Jsem ráda, že jsem užitečná ![]()
@karinka píše:
Spousta jo, tak to bych opravdu neřekla. Děláme každým rokem v gymnastice nábor, kam přijde celkem asi tak 50 dětí a vybíráme z nich tak max. 10 dětí a to ještě ani těch 10 dětí neumí pořádně kotoul dopředu, natož dozadu a to jim je 5 a více let. Vždyt u dcery ve třídě umí kotoul pouze 5 dětí a to jsou třeťáci
Zvláštní
děti se to často učí už ve školce, nicméně v 1. - 2. třídě se to v rámci tělocviku učili snad všichni koho znám. Asi to neumí nějak perfektně, aby to vypadalo ladně a elegantně, ale tak to asi úplně nebyla pointa ![]()
@karinka píše:
Vnutit přímo ne, spíš, kdybychom ho pořídili, tak trochu ze sobeckých důvodů, protože bych ho používala hlavně já. Ale, jak píše Nimie, je to hloupost, PC využijeme víc, než tablet. Ona jim paní učitelka říká, at doma zkouší psát na PC, ať se naučí používat klávesnici, takže, ve 4 třídě počítám s tím, že budou mít už více úkolů na PC a ten náš je starý 9 let, seká se a už by potřeboval vyměnit, takže bychom ho pořídili vlastně pro celou rodinu
@karinka píše:
Vnutit přímo ne, spíš, kdybychom ho pořídili, tak trochu ze sobeckých důvodů, protože bych ho používala hlavně já. Ale, jak píše Nimie, je to hloupost, PC využijeme víc, než tablet. Ona jim paní učitelka říká, at doma zkouší psát na PC, ať se naučí používat klávesnici, takže, ve 4 třídě počítám s tím, že budou mít už více úkolů na PC a ten náš je starý 9 let, seká se a už by potřeboval vyměnit, takže bychom ho pořídili vlastně pro celou rodinu
Mě to tak super nepřijde. Já svým dětem nedovolím nějaké velké psaní na PC, dokud nebudou umět aspoň základy kancelářského psaní na klávesnici všemi deseti. U nás naštěstí paní učitelka nic neříká, úkoly na PC krom toho sen tan něco vyhledat na internetu nemívají. Kdyby mívali, ostře bych se ohradila. Považuju za škodlivé, aby žák prvního stupně, který se souběžně neučí základy psaní všemi deseti, vypracovával nějaké eseje nebo texty na klávesnici. Nelíbí se mi „datlování“ dvěma, třemi prsty, zdržuje to, otravuje a taky se tím narušuje správný sed u počítače a držení těla(dítě pořád čučí, jestli to píše správně).Nehledě na to, že když si to tak dítě zafixuje, těžko se to potom přeučuje správným způsobem.
Syna mám ve 4.třídě a momentálně zjišťuju, co a jak.Na některých ZŠ to mívají na 2. stupni jako nepovinný předmět, u nás to není. Ale je to tak na víceletých gymnáziích(u nás).Syn půjde na přijímačky(je studijní typ),kdyby se tam dostal, bylo by to fajn a vyřešeno, prostě by si tento předmět přidal. U nás na ZŠ je informatika od 5. třídy(nepovinná, příští rok tam chce chodit k vůli práci na PC a s internetem),ale není to o tom psaní, to ho tam nenaučí.
Co vím, tak nic velkého na PC nevypracovávají ani na druhém stupni. Pokud budou, chci, aby uměl psát. Právě teď vyrůstá první generace žáků, kteří „datlují“ sotva od doby, co umí spát, ale na klávesnici prostě psát neumí. Těžko se to napravuje, tak doufám, že se „někde výš“ probudí a časem to bude předmět na druhém stupni všech ZŠ.
Synovi zatím dovoluji pracovat jen s internetem, ale maily nepíše, profily na sociálních sítích nemá(je to jeden z důvodů).Hledáme nějaký kurz, kde by se to mohl učit(kdyby byla příležitost, tak klidně už teď, ono to chvíli trvá, on souhlasí).Myslím, že to není nic, co by nedokázalo zvládnout dítě na přelomu prvního a druhého stupně. Spíš si myslím, že by to bylo pro něj dobré. Ťukat texty jak ho napadne považuji za škodlivé.
Problém naší generace to nebyl, my jsme se k PC pořádně dostali, až jsme měli základy psaní na klávesnici.
@Nimie píše:jo tohle je supr. Ono koneckonců dneska už se na ZŠ často zařazují i různé ročníkové práce a i od referátů je vyžadováno, aby měly nějakou formu, aby se děti naučily s Wordem, formátováním apod.,
Já si myslím, že dříve než Word, formátování a vše ostatní by děti měly umět psát na té klávesnici
Kdyby tato podmínka byla splněna, souhlasím. Ať jsou potom ročníkové práce, které mají nějakou formu, už na konci ZŠ.
@Jana206 píše:
Problém naší generace to nebyl, my jsme se k PC pořádně dostali, až jsme měli základy psaní na klávesnici.
S tímhle si dovolím nesouhlasit, budeme podobná generace a přesto nikdo z mého okolí žádné profesionální základy psaní na klávesnici nemá, krom těch pár lidí, co šli ze základky na ekonomku, ale gympláci či odborné střední školy ani náhodou. Já si třeba na gymplu to psaní na stroji chtěla dát - nebylo to otevřeno pro nedostatek zájemců, přihlásili jsme se ze 4 paralelek slovy 3 ![]()
@j.a.n.i1 Tak já na odborné škole mám. A zájem byl veliký, i o státní zkoušky
Nemám ekonomický směr, ale sociální.
A ve třídě byli i takoví, co se s tím setkali už na základce jako nepovinný volitelný předmět na druhém stupni(Brno, velké město, takže to tam bylo "standartem)
Co vím, tak tady ve městě jsou základy psaní na klávesnici na všech odborných středních školách, i sestřenka na zdrávce to měla(ročník 92,už je vystudovaná),zájem o to byl, právě z důvodu, že jich spousta může sedět v ordinaci nějakého praktického lékaře.
Co vím, tak firmy si pořádají vlastní kurzy a placené kurzy jsou taky dostupné, jen nevím, jestli pro čtvťáka.
Je otázkou, co je možno považovat za „odborné“,pokud státní zkoušky, tak ty má málokdo(podmínky byly náročné a většina jich to neudělala).Ale kdo se učil psát podle nějakého programu, systému, ať ve škole nebo někde v kurzu, psát prostě umí. A o to jde.