Děti a elektronika

Napsat příspěvek
Velikost písma:
32028
8.1.16 21:55
@Moise píše:
Já to nemyslela tak, že bych u toho nechala dítě libovolně dlouho, jen bych z toho nedělala takovou vědu, aby to dítě vycítilo. Beru to stejně jak televizi, někdy si na ní nevzpomenou několik dní v kuse, někdy zas koukaj, když je venku ošklivě nebo jsou nemocní, celé dopoledne si hrajeme nebo čteme, tak po obědě koukaj na pohádku nebo hrajou hry. Chvíli, pak jdou dělat něco jiného. Viset na tom půl dne bych je taky nenechala, ale je to zas až takhle nebaví

Právě. Zvlášť když se z toho neudělá zákaz, ale to omezení vyplyne z podpory jiné činnosti. Když je hezky, jde se ven nebo kdo má tu možnost - nechá dítě si hrát na zahradě a dítě si na nějakou televizi ani nevzpomene. Pak je nemocné, je hnusně nebo se nestíhá, tak ať na to klidně kouká.

Taky mi vadí, když se do toho kouká pořád, ale myslím, že je efektivnější to nezdůrazňovat a nedělat z toho návštěvu Disneylandu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
102087
8.1.16 21:57

@Nimie Tak my třeba televizi máme, ale slouží pouze k pouštění věcí z přehrávače…

@Manticora No, ten tablet je zas rizikový v tom, že pokud jsou dostupná data, tak si dítko může stáhnout či z youtube pustit i to, co člověk rozhodně nechce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56326
8.1.16 21:57
@Nimie píše:
Jenže to je dost podstatné. My televizi z tohodle důvodu nemáme ani teď, natož aby jí pak mělo k dispozici dítě. Jednak opravdu nestojím o to, aby dítě koukalo na reklamy (a já taky ne), jednak je to pak i dost ztráta času a jednak mohu tak dítěti poskytnout i mnohem kvalitnější kousky než jen to, co dávají aktuálně v televizi :)

jj. Mě třeba přijde mnohem větší zlo televize v dětských pokojích než ten tablet :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32028
8.1.16 22:00
@kvaček píše:
@JaninkaŠv kluk měl v prosinci 7 let..
U nás ve škole na začátku roku se učitelka před celou třídou zeptala, jeslti nutně někdo potřebuje, aby mělo dítě ve škole mobil.. Nikdo se nepřihlásil, každá maminka se ohédala po druhé…
takže unás ve škole děti mobil v první třídě namají.. co jsem byla ráda, protože v okolí děti mají- i ty co nepotřebují, aby se hlásily pracujícím rodičům..
Příští rok nevím.. osobně mě to přijde brzo.. když to tak vezmu, tak ani nevím, kde by jako volal :mrgreen: Sourozence ma malého, bratrance taky, babička je proti mobilů, ta by se sním nevybavovala, kdyby zavolal :mrgreen: Já jsem na mateřské, takže někde mi bokem nechodí ze školy..
Uvidíme za rok.. bohužle je pravda, že ve druhé třídě hodně dětí má.. Já jsem ráda, že zatím u nás takový tlak neni..
Co se týká talbetu to je horší- dostal ho teprve loni… v uvozovkách teda, a je fakt, teď začal u něho vysedávat víc, což jsem teda zatrhla.. ale je možné, že to bylo tím, že jsme 18 dní byli všichni doma, neomocní, zavření přes Vánoce..
Kdybych mohla vrátit čas, tak bych klukovi dovolila dívat se na pohádky, filmy a nebo sledovat jak hrají lidi hry- to je teď docela u dětí oblíbené, sledovat nějaké skákající panáky.. ale samotné hry bych na tablet nedávala.. Fakt, se ten návyk vypěstuje a pak člověk zbytečně musí zasahovat a s dítětem se dohadovat, že už je toho moc.. Naštěsí u nás jedou primitivní hry, ale co jsem viděla někteří první, druhá třída, tak mazec- střelba, krev, kopání, bouchání, zabíjení

To už radši ty hry… tohle je trend relativně nedávný a není to nic, na co by si mělo malé děcko zvykat. A mimochodem závislost to vyvolává úplně stejnou…

A jinak co se týče telefonů a tabletů. Tablet pro dítě je nesmysl, telefon v 8 mi nepříjde nic až tak závratného, koneckonců zhruba v podobném věku ho dostávali už moji vrstevníci :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32028
8.1.16 22:03
@Moise píše:
jj. Mě třeba přijde mnohem větší zlo televize v dětských pokojích než ten tablet :think:

No, asi obojí na stejno, i když televize jako fyzicky to zařízení mi v dětském pokoji nevadí, pokud je dítě už trochu větší - třeba kolem těch 10. To ten tablet mi vadí o dost víc, a tím spíš když se dává menším dětem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14335
8.1.16 22:04

@Nimie já si myslím, že důležité je, aby nebyli splašení rodiče- ježiš technika, ježiš návyk…
Technika i kdy primitivní byla i za nás, a myslím, že naši rodiče byli víc v klidu.
Teď je toho moc, ale taky mi přijde, že někteří rodiče to moc hrotí..
Já si pamatui, že dřív byl ten Vlk, chobotnice atd.. a to si pamatuji, že jsme někdy u tho seděli i půl dne a nebo jestli si někdo vzpomene, byli hry na televizi.. Takže tablet nesmysl neni, záleží na postoji rodičů, to samé hry, a mobil

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32028
8.1.16 22:06
@j.a.n.i1 píše:
@Nimie Tak my třeba televizi máme, ale slouží pouze k pouštění věcí z přehrávače…

Jo, jasně, já jsem se asi špatně vyjádřila :) myslela jsem televizi jako ten přenos :) to zařízení jako takové tu máme samozřejmě taky, ale je na to napojen disk a samotný televizní přenos pouštíme jen na hokej :lol:

@j.a.n.i1 píše:
@Manticora No, ten tablet je zas rizikový v tom, že pokud jsou dostupná data, tak si dítko může stáhnout či z youtube pustit i to, co člověk rozhodně nechce.

A to je zrovna to menší zlo. Je to hlavně věc, kterou dítě plnohodnotně nevyužije, má relativně omezenou působnost a oproti počítači může v jistém ohledu působit i negativně. To už radši špuntovi pořídím počítač.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56326
8.1.16 22:07

@kvaček myslíš ty ruské hry? vlk a pak jsme tuším sbírali vajíčka do košíčků :mrgreen: A na základce, kdo neměl tetris, jako by nebyl :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14335
8.1.16 22:09

@Moise jo jo.. jako teď je to ptákovina, ale já si pamatuju, že jsme pak seděli venku a hrály celý den, kdo nahraje víc.. :mrgreen:
I u těch her.. nevadí mi, když si kluk něco zahraje- ale nesmí to být půl dne, a nesmí to být hra typu mozek z hlavy, střílečky..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32028
8.1.16 22:10
@kvaček píše:
@Nimie já si myslím, že důležité je, aby nebyli splašení rodiče- ježiš technika, ježiš návyk…
Technika i kdy primitivní byla i za nás, a myslím, že naši rodiče byli víc v klidu.
Teď je toho moc, ale taky mi přijde, že někteří rodiče to moc hrotí..
Já si pamatui, že dřív byl ten Vlk, chobotnice atd.. a to si pamatuji, že jsme někdy u tho seděli i půl dne a nebo jestli si někdo vzpomene, byli hry na televizi..

Jasně no.

@kvaček píše:
Takže tablet nesmysl neni, záleží na postoji rodičů, to samé hry, a mobil

Tablet je nesmysl, protože je to stroj pracovní, nikoliv herní. Dítě z něj využije max. ty hry a pohádky, jenže s úplně stejným úspěchem mohu dítěti pořídit mobil. Primárním tabletím problémem je ale hlavně to, že jde o poměrně primitivní zařízení, které dítě ničemu neučí - kromě špatného posezu, ovládání ruky apod.

Ty hry, co jsme měli my jako malí sice vypadali jednodušeji, ale ve skutečnosti nebyli. Jednak na nich nevznikala tak snadná závislost a jednak je prokázáno, že skutečně rozvíjeli mozek dítěte, učili ho, i když si zrovna hrálo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32028
8.1.16 22:12
@kvaček píše:
@Moise jo jo.. jako teď je to ptákovina, ale já si pamatuju, že jsme pak seděli venku a hrály celý den, kdo nahraje víc.. :mrgreen:
I u těch her.. nevadí mi, když si kluk něco zahraje- ale nesmí to být půl dne, a nesmí to být hra typu mozek z hlavy, střílečky..

Tak střílečky. Kdysi frčel Doom s Wolfensteinem, byly to střílečky, ale narozdíl od dnešních učili víc používat mozek než bezhlavě střílet… :) ale jinak je hezké, že to nesmí být hra typu „mozek z hlavy“, jenže to je právě ten tabletí problém :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32028
8.1.16 22:13
@Moise píše:
@kvaček myslíš ty ruské hry? vlk a pak jsme tuším sbírali vajíčka do košíčků :mrgreen: A na základce, kdo neměl tetris, jako by nebyl :lol:

A víš jak reálně pozitivní dopad taková hra měla? Co všechno tě podvědomě naučila? :) proto je tu schovávám pro další generaci :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14335
8.1.16 22:13

@Nimie pro tebe je pracovní, pro zbytek obyvatel je to pouze pomůcka- na cesty, pomůcka, při nemoci děti atd..
A myslím, občas když si dítě něco pustí a neleží tam půl dne, tak se zase nemusí hrotit..
Ano mít to nemusí, ale zase bych neřešila, rodiny co ho mají…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32028
8.1.16 22:19
@kvaček píše:
@Nimie pro tebe je pracovní, pro zbytek obyvatel je to pouze pomůcka- na cesty, pomůcka, při nemoci děti atd..

To není pro mě, to je skutečný účel toho zařízení. To, že si z toho lidi dělají paskvil je jejich problém :) a mimochodem to krásně ukazuje jak dobře tablet tu závislost prohlubuje. Nicméně i využití jako pomůcka (když sleduješ benzínky, máš v tom navigaci, …) se dá považovat jako pracovní využití. Není to nic jiného než přerostlý mobilní telefon.

@kvaček píše:
A myslím, občas když si dítě něco pustí a neleží tam půl dne, tak se zase nemusí hrotit..
Ano mít to nemusí, ale zase bych neřešila, rodiny co ho mají…

Dobře, ano, tak pořídím stroj, z něhož dítě smí využívat tak 3% a to to ještě nemám jak použitelně ohlídat :nevim: takovou definici splňuje i auto, ve kterém dítě může sedět a pouštět si hudbu, ale taky ho kvůli tomu dítěti nepořídím :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56326
8.1.16 22:20

@Nimie my třeba v práci používáme tableto-notebooky celkem běžně :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie