Děti a elektronika

Napsat příspěvek
Velikost písma:
11439
11.1.16 10:19

My měli na základce povinný strojopis v 8. a 9. třídě. Půl roku strojopis, půl roku informatiku. Jsem ročník 91.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
102087
11.1.16 10:23

@Jana206 Aha, tak oprava, pokud jsi podobně jako sestřenka, tak nebudem tak úplně stejná generace :-) tak možná je to tím…
A jinak „odborné“ jsem nemyslela státnice, ale alespoň znát prstoklad, ten třeba já taky neumím, protože jsem se s tím ve škole ani na kurzu nikde nepotkala a dnes už se to doučovat nebudu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44228
11.1.16 10:25
@Fjodorka píše:
My měli na základce povinný strojopis v 8. a 9. třídě. Půl roku strojopis, půl roku informatiku. Jsem ročník 91.

Takto by mi to stačilo. Neočekávám, že syn začne psát jak o život a za rok bude skládat státní zkoušky. Ale jde mi o to, aby nesedl ke klávesnici, jak slepý k houslím, aby ho nejprv někdo naučil, kde má položit prsty a které písmeno se jakým prstem píše a přiměřeně to procvičoval. O to mi šlo a tak měl být můj příspěvek pochopen. Trvám na tom, že je to důležité.

U nás je to tak na gymplech, jako nepovinný předmět. Na základce jsem se ptala jen zběžně učitelky(je ještě malý),tam se nepovinné předměty mění i podle toho, jestli mají učitele, který to může učit, prostě ty možnosti.

Naše generace(jsem ročník 85),se k PC pořádně dostala až na střední škole(za mě to byl rozvoj ICQ),dřív ty děti prostě neměly důvod něco spisovat, tak jako dnešní děti, které někdy i ze strachu rodiče, že bude dítě počítačově negramotné, začínají datlovat, sotva umí psát.

Já rozhodně nepodporuju to, aby si syn „něco zkoušel psát“.A kdyby měli takový nápad na škole, šla bych ostře proti(bez základů kancelářského psaní).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44228
11.1.16 10:26

@j.a.n.i1 Jsem ročník 85 :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
102087
11.1.16 10:33

@Jana206 Tak to já jsem starší, když vezmu svoji generaci, se kterou jsem to porovnávala, tak o skoro 10 let, tak tím je to jasný. Za nás byl vrchol techniky elektrický psací stroj, dost vrstevníků na ekonomce psalo ještě na mechanickém.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kobea
11.1.16 11:38
@j.a.n.i1 píše:
@Jana206 Tak to já jsem starší, když vezmu svoji generaci, se kterou jsem to porovnávala, tak o skoro 10 let, tak tím je to jasný. Za nás byl vrchol techniky elektrický psací stroj, dost vrstevníků na ekonomce psalo ještě na mechanickém.

Tak já jsem ještě o něco starší, psaní na stroji jsme měli na gymplu ve druháku. Povinně všichni, kdo šli na ekonomický směr nebo na programování (tam jsem byla já). Psali jsme na nechanických psacích strojích Consul. Máma naštěstí měla jeden doma, tak jsem trénovala i tam. Ale na státnice by to u mě nebylo ani náhodou.

• Citovat
  • Upravit
Kobea
11.1.16 11:39

@Jana206 U nás na škole (v Praze) je kroužek psaní na klávesnici všema deseti, ale až od páté třídy. Jelikož mám čtvrťáky, musíme ještě počkat do příštího školního roku.

• Citovat
  • Upravit
102087
11.1.16 11:41

@Kobea Tak my měli na gymplu buď matika-fyzika, přírodověda, všeobecné nebo humanitní, takže psaní nic. Tedy jak jsem psala, jako volitelný, který se ale pro nezájem neotevřel :-( a já si to moc chtěla dát, protože sama jen podle učebnice či programu jsem se k tomu nikdy nedokopala a ve svém věku už ani nedokopu, zůstanu u svého cca 6 prstého datlování.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
102087
11.1.16 11:44

@Jana206 Ale jinak s tebou rozhodně souhlasím, že je to věc, kterou by se děti učit v rámci povinných předmětů na základce měly :-) akorát já bych tedy nebyla až tak striktní v tom, že by nemohly něco krátkého naklofat klidně i předtím, krátké myslím třeba stránku dvě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kobea
11.1.16 12:24

@j.a.n.i1 Já jsem před nějakou dobou objevila v knihkupectví učebnici psaní na stroji všema deseti, podle které jsem se učila já před mnoha lety :mrgreen:. Ale je to o tom, jestli u toho vydržíš, nebo ne.
Jinak já píšu všema deseti, ale čísla dělám na numerické klávesnici a to si koukám na prsty.

• Citovat
  • Upravit
Kobea
11.1.16 12:49

Moje děti zatím omezují práci na PC na hledání podkladů pro projekty. Na poslední jsem jim hledala a v práci tiskla obrázky já. Teď už mají děti u PC svojí inkoustovou barevnou tiskárnu, takže si komplet podklady můžou udělat samy. Jak se tiskne, jim samozřejmě ukážu, to ještě neumí.

• Citovat
  • Upravit
102087
11.1.16 13:03

@Kobea To je právě ono - nevydržím, protože v práci potřebuju denně psát, takže když se začnu učit správně, tak si to neustále mrším tím, že prostě potřebuju psát a zas se vrátím ke své šestiprsté mrše. Bych potřebovala půl roku volno :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32028
11.1.16 14:38

@Jana206 to psaní všemi 10 je věc důležitá, ale lze se to naučit i doma, zvlášť pokud rodiče už to umí. Prodávají se programy a učebnice, jedno z toho určitě nestačí, je potřeba to kombinovat, ale dítě se to naučí velmi rychle oproti dospělému a je to zrovna jedna z dovedností, u kterých bych na školní informatiku nečekala - nemusí se tam s tím ani nestkat, záleží na učiteli :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32028
11.1.16 14:43
@Jana206 píše:
Já si myslím, že dříve než Word, formátování a vše ostatní by děti měly umět psát na té klávesnici :) Kdyby tato podmínka byla splněna, souhlasím. Ať jsou potom ročníkové práce, které mají nějakou formu, už na konci ZŠ.

JO, tak jasně no, ale my jsme se to učili relativně brzo a já to měla spíš jako opakování, protože jsem se to učila doma, ale chápu, že ne každá škola to poskytuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
118
15.2.16 13:18

Pro mě za mě at si každy dela jak uzna za vhodné, pro mě je to tabu. Radeji si budu s malou hrat společně s hračkama nad kteryma ostatni deti ofrnujou už nos, než ji dat tablet a pc k rukam a už mě k ničemu nebude potřebovat a zmizím ji ze života. :cert: Znam matky co takhle řeší situaci jak zabavit decko na cely den aby ony meli pokoj, tu máš tablet a počítač a dej mi na celej den svatek. Podle meho hnus.Deti se maji rozvijet přirodnim zpusobem vlastní fantazii, ne se stavat zavyslimi už v tak rannem veku. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí