Hmotná odpovědnost

Napsat příspěvek
Velikost písma:
19789
22.9.14 09:46
@bobesci píše:
JELIKOŽ TO BYLA JEN BRIGADA TAK MI PROSTE NAZAPLATI TY DNY A JE TO…ALE JESTE MUSIM DOPLATIT A LITAT KVULI TOMU OPO VYSLECHU TO JE HROZNY BORDEL

Lítat kvůli tomu u po výslechu? Tak byla jsi teda předvolána na policii, nebo ne? Zatím jsi psala, že tě jen vyhrožoval.

Tu mzdu můžeš vymáhat, bez tvého souhlasu to strhnout nesmí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4620
22.9.14 09:47

@bobesci holka holka, aspon ses poučila
VŽDYCKY když přebíráš směnu tak musíš zkontrolovat stav HOTOVOSTI I ZBOŽÍ! Stejně tak když končíš směnu - a ideálně si nechat podepsat nějaký předávací protokol
Teď už budeš pozdě bycha honit, být tebou tak to zaplatím a beru to jako pořádne poučení pro příště :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
108
22.9.14 09:47

NO BOHUŽEL TO BYL TAKOVY FOFR ŽE SEM KONTROLOVALA JEN ZBOZI A DROBNE NEPREPOČITALA

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
108
22.9.14 09:48

@eumedon no zatim ne ale to vyhrozovani je hrozne a majitel mi nechce umoznit splatky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19789
22.9.14 09:50

@bobesci Vypněte si Caps Lock.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19789
22.9.14 09:51
@bobesci píše:
@eumedon no zatim ne ale to vyhrozovani …

Vyhrožovat může i třetí světovou…

No nic, rady jsem dal, nemám k tomu víc co říci. Na opakované dotazy neodpovídáte, tak co.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4620
22.9.14 09:54
@bobesci píše:
NO BOHUŽEL TO BYL TAKOVY FOFR ŽE SEM KONTROLOVALA JEN ZBOZI A DROBNE NEPREPOČITALA

musí ti umožnit přebrat směnu, jinak to nejde, měla sis to vynutit
vím, jak to chodí, taky jsem v této sféře dělala, taky se stalo že jsem si směnu nepřebrala a bylo manko - bohužel moje chyba a poučení pro příště :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
550
22.9.14 12:49

Chybí tržba nebo zboží? Pokud vás tam bylo víc, rozpočítá se to.. Ale pokud tržba/zboží nebylo zapezpečené (napílad že vám vedení nedalo skřín na zámek, ale jen obyč), tak to nemusíte platit

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19789
22.9.14 12:52

@White_Queen Psala, že od toho měl klíč kdekdo. Mohl to ukrást vedoucí, mohla to ukrást kolegyně - alkoholička,…
Těžko nést hmotnou odpovědnost za něco, k čemu má bez mého souhlasu a vědomí přístup kdekdo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
550
22.9.14 12:53

@eumedon tak u nás je hmotka i za věci, od kterých si může vzít klíč kdokoliv (sice oproti podpisu, ale žejo…). Pokud jsou nesrovnalosti v inventuře, rozpočítává se to.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19789
22.9.14 13:01

Teď jsem si uvědomil, že tazatelka píše, že jí „pomáhala kolegině, známá ochlasta“. Je tedy otázkou, zda jí pomáhala proto, že ji pomáhat poslal zaměstnavatel, nebo proto, že za barem měla být tazatelka, ale dovolila, aby jí ta „kolegině - ochlasta“ pomáhala, a to bez zaměstnavatelova podnětu.

@White_Queen Předpokladem vzniku hmotné odpovědnosti je výhradní dispozice.

Nelze odpovídat za věci, od nichž si může vzít klíče kdokoliv.

Za takové věci může hmotně odpovídat nanejvýš kolektiv těch, kteří od nich mají klíče (kolektivní hmotná odpovědnost).

http://www.google.cz/url?…. bGQ

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4620
22.9.14 13:19
@eumedon píše:
Mohl to ukrást vedoucí, mohla to ukrást kolegyně - alkoholička,…

Nebo to manko prostě udělala, psala, že tam byl chaos…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19789
22.9.14 13:22

@geilens To je možné. Anebo ty peníze půjčila „kolegini - chlastačce“. Mám dojem, že o tom tady už diskuse byla.

Z výše uvedeného ocituji

Předpoklady vzniku odpovědnosti za schodek:

• musí existovat pracovněprávní vztah

• musí být sepsána písemná dohoda o hmotné odpovědnosti (§ 11) - upravena v § 240 - 245; je uzavřena v okamžiku, kdy se na jejím obsahu účastníci shodli, musí být písemná (pod sankcí neplatnosti). § 245 odst. 3 upravuje omyl - právo na odstoupení od dohody (smlouvy). Co může být předmětem dohody? = § 176 odst. 1 obsahuje demonstrativní výčet - svěřená hotovost, zboží,… Hodnoty musí být zaměstnanci svěřeny (musí mít možnost výhradní dispozice po celou dobu svěření) a tyto hodnoty musí být předmětem oběhu nebo obratu. Je zde také upravena kolektivní hmotná odpovědnost - měl by být stanoven vedoucí kolektivu a jeho zástupce. Když ale nepodepíší všichni zaměstnanci v kolektivu dohodu o hmotné odpovědnosti - nesplnil tím zaměstnavatel podmínku zabezpečovat zaměstnanci řádné podmínky k plnění jeho úkolů (nelze se domáhat náhrady škody jen u některých). Při stanovení náhrady se vychází z hrubého výdělku zúčtovaného od minulé inventury.

• dojde k protiprávnímu úkonu ze strany zaměstnance

• vznikne schodek

• je zde příčinná souvislost a zavinění (zaměstnavatel nemusí prokazovat, že zaměstnanec porušil pracovněprávní povinnost, zavinění se předpokládá).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6
26.12.14 13:38

Dobrý den,

pracuji na recepci na hotelu a jsem ve zkušební době. Když jsem měl noční směnu, tak mi došli hosté, klasicky jsem je ubytoval atd. Host chtěl účet napsat na fakturu, tak jsem mu fakturu vystavil. Jenže nikdo z mých nadřízených mi nesdělil či nevysvětlil, jak to funguje, když se vystavuje faktura a co u toho učinit za kroky. Volat jsem nemohl protože byly 3 hodiny ráno. A bylo mi řečeno od nadřízené, že pokud pán uvedl falešnou fakturační adresu, tak jsem povinen zaplatit za něho poskytnuté ubytování. Je mojí povinnosti to uhradit? Nemám podepsanou hmotnou odpovědnost. Předem děkuji za odpověď.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19789
26.12.14 16:26
@luky25 píše:
Dobrý den,pracuji na recepci na hotelu a jsem ve zkušební době. Když jsem měl noční směnu, tak mi došli hosté, klasicky jsem je ubytoval atd. Host chtěl účet napsat na fakturu, tak jsem mu fakturu vystavil. Jenže nikdo z mých nadřízených mi nesdělil či nevysvětlil, jak to funguje, když se vystavuje faktura a co u toho učinit za kroky. Volat jsem nemohl protože byly 3 hodiny ráno. A bylo mi řečeno od nadřízené, že pokud pán uvedl falešnou fakturační adresu, tak jsem povinen zaplatit za něho poskytnuté ubytování. Je mojí povinnosti to uhradit? Nemám podepsanou hmotnou odpovědnost. Předem děkuji za odpověď.

Nerozumím dotazu. Co se stalo? Host se ubytoval, při ubytování prokázal svou totožnost (tedy předložil občanský průkaz nebo pas), takže je jasné, kdo se dopustil podvodu, a po kom tedy případně vymáhat škodu, pokud uvede falešnou adresu, na kterou má být poslána faktura?

No, a pak tedy ten host, jehož totožnost je známa a zapsána, vás uvedl v omyl tím, že uvedl jako fakturační adresu neexistující adresu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat