Hmotná odpovědnost

Napsat příspěvek
Velikost písma:
2740
26.12.14 18:34

Na mě to spíš působí tak, že host se při placení odkázal na otevřený účet pro firmu XY, které hotel následně ubytování fakturuje. Takže obava nadřízené byla ta, zda onen host měl oprávnění takovou službu využít. Pochybuju, že host z ulice platí ubytování na fakturu se splatností.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19789
26.12.14 18:43

@Sojkka Důležité je, zda je onen host identifikován, tj., zda je známa jeho identita a bydliště. Pokud ano a oprávnění fakturovat pro firmu XY se ukázalo být vylhaným, může být přece cena za službu fakturována jemu osobně a vymáhána po něm osobně. Případně, pokud jsou doklady o tom, že recepčního uvedl v omyl, může na něj být podáno trestní oznámení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6
27.12.14 06:35

Ano je známá jeho identita a bydliště. Jde o to, že jsem si neověřil, jestli je host zaměstnancem té firmy. Slepě jsem věřil a neověřil. A nadřízený mi sdělil, že pokud to od něho nevymohou, tak mám povinnost uhradit fakturu já. Tak se chci zeptat, jestli na to má můj nadřízený právo, když nemám podepsanou hmotnou odpovědnost?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2740
27.12.14 11:47

Zák. práce nezná pojem hmotná zodpovědnost. Tohle by se mohlo týkat obecné zodpovědnosti zaměstnance za škodu způsobenou při plnění svých pracovních úkolů, která je uvedena v ZP. Otázkou je, zda máte ve vnitřním předpisu uvedeno z jakých okolností můžete vystavovat fakturu. To, že host je zaměstnancem oné firmy nemusí znamenat nic. Důležité je, zda firma jasně specifikovala, který její zaměstnanec může využít „otevřeného účtu v hotelu“.
Jinak náhrada zaměstnance za způsob. škodu může činit max.4,5 násobku prům. měs. výdělku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19789
27.12.14 17:22
@Sojkka píše:
Zák. práce nezná pojem hmotná zodpovědnost.

„Mít podepsanou hmotnou odpovědnost“ se zřejmě rozumí mít dohodu o odpovědnosti k ochraně hodnot svěřených zaměstnanci k vyúčtování podle § 252 až § 254 ZP.

@luky25

Zákoník práce

Obecná odpovědnost § 250
(1) Zaměstnanec odpovídá zaměstnavateli za škodu, kterou mu způsobil zaviněným
porušením povinností při plnění pracovních úkolů nebo v přímé souvislosti s ním.
(2) Byla-li škoda způsobena také porušením povinností ze strany zaměstnavatele,
odpovědnost zaměstnance se poměrně omezí.
(3) Zaměstnavatel je povinen prokázat zavinění zaměstnance, s výjimkou případů
uvedených v § 252 a 255.

No, a § 255 se týká dohody o odpovědnosti (kterou, jak píšete, nemáte) a § 255 ztráty svěřených věcí.

Odpovídáte za škodu, pokud vám vaše zavinění zaměstnavatel prokáže. Myslím, že záleží na tom, zda jste byl poučen o postupu (co a jak v takových případech prověřovat). Resp., zda jste u pohovoru např. tvrdil, že jste k této práci vyškolen a je to proti postupu lege artis (zda je to proti tomu, co od vás může zaměstnavatel legitimně očekávat i bez toho, aby vás poučil).

Nejlíp asi bude, když se poradíte v bezplatné pracovněprávní poradně: http://www.cmkos.cz/…-zamestnance

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
14.12.20 17:53

Prosím o radu. Pracuju jako prodavačka a mám podepsanou hmotnou odpovědnost. Prodejna se zbožím není nijak zabezpečená, žádné kamery ani brány ve dveřích nejsou funkční. Prodejna má cca 90m2 a na prodejně jsem na směnu jediná prodavačka. Dnes byla prodejna obsazena maximalnim počtem lidí, a jelikož jsem byla za kasou a markovala, nemůžu prodejnu ohlídat. Přemýšlím, že dám výpověď dohodou, protože mám strach, že ukradené zboží nabere hodnotu obřích rozměrů a já se pak nedoplatim. Jen se bojím, že pokud ukončim poměr, veškeré ukradne věci zaplatím já. Setkal se s tím někdo? Na prodejně jsem zaměstnaná já, vedoucí a dvě brigádnice, z toho chodí pracovat jen jedna. Navíc teď brigádnice využívat nesmíme.

• Citovat
  • Upravit
20896
14.12.20 18:15

Vypoved dohodou nedate, jelikoz takova moznost neexistuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12805
14.12.20 18:16
@Anonymní píše:
Prosím o radu. Pracuju jako prodavačka a mám podepsanou hmotnou odpovědnost. Prodejna se zbožím není nijak zabezpečená, žádné kamery ani brány ve dveřích nejsou funkční. Prodejna má cca 90m2 a na prodejně jsem na směnu jediná prodavačka. Dnes byla prodejna obsazena maximalnim počtem lidí, a jelikož jsem byla za kasou a markovala, nemůžu prodejnu ohlídat. Přemýšlím, že dám výpověď dohodou, protože mám strach, že ukradené zboží nabere hodnotu obřích rozměrů a já se pak nedoplatim. Jen se bojím, že pokud ukončim poměr, veškeré ukradne věci zaplatím já. Setkal se s tím někdo? Na prodejně jsem zaměstnaná já, vedoucí a dvě brigádnice, z toho chodí pracovat jen jedna. Navíc teď brigádnice využívat nesmíme.

8o to zní jako pozvánka pro všechny zloděje v okolí, předvánoční čas, roušky…
Jaké zboží prodáváš?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
14.12.20 18:29

@Cenarius bylo mi účetní řečeno, že mám.

• Citovat
  • Upravit
7858
14.12.20 18:39
@Anonymní píše:
@Cenarius bylo mi účetní řečeno, že mám.

buď se podá výpověď, nebo ukončí pracovní poměr dohodou.
Výpověď dohodou neexistuje, jak již zaznělo

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37131
14.12.20 18:40
@Anonymní píše:

Ta zalezi co mas ve smlouvě a výpověď dohodou neexistuje. Bud das vypoved a domluvis se se zamestnavatelem, to je dohoda, ale on to musi odsouhlasit, ze chces koncit hned, kdyz se dohodnout nebude chtit, tak musis dodrzet klasicky vypovedni lhutu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
14.12.20 18:48

Myslela jsem ukončení poměru dohodou. Omlouvám se že jsem to špatně napsala.

• Citovat
  • Upravit
1486
14.12.20 19:18

A mas hmotnou zodpovednost za zbozi? My treba meli jen za souhlasejici hotovost na pokladne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
14.12.20 19:22

Přebírá zaměstnanec odpovědnost za svěřenou hotovost, převzaté zboží a zásoby materiálu, nebo jiné hodnoty, které je povinnen vyúčtovat a za vznikly schodek v plné výši odpovida společně s dalšími zaměstnanci na pracovišti, s kterými byla uzavřena dohoda o odpovědnosti. Takhle to tam je napsané

• Citovat
  • Upravit
Janli
14.12.20 19:41

Hmotná odpovědnost je jedna věc, zabezpečení prodejny druhá. Zaměstavatel po tobě nemůže chtít hm, pokud není schopen a ochoten zabezpečit zboží tak, aby nedocházelo ke krádeži třetí osobou. Zkus se poptat na příslušným úřadu práce po bezplatné právní poradně, tam ti poradí jak přesně máš postupovat. Tuším, že nejdřív totiž musíš zaměstnavatele vyzvat, aby stav napravil.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat