Hmotná odpovědnost

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
4.10.12 17:30

hmotná odpovědnost

Ahoj holky,
potřebovala bych poradit, co byste dělaly v naší situaci. Manžel pracuje jako dělník v kovovýrobě, má to takto napsané i ve smlouvě. Samozřejmě k tomu vykonává ještě plno dalších věcí - řidič, mistr,..atd. To už ve smlouvě nemá. Vše za směšné peníze. Dnes stěhovali nářadí z jednoho pracoviště nadruhé. Tři chlapi nesli těžkou pilu, spadla jim. Pořizovací cena je prý 100 000. Je otlučená a nefunguje. Zaměstnavatel chce po každém z nich 1/3 pořizovací ceny. Žádnou hmotnou odpovědnost podepsanou nemají. Má na toto vůbec právo? Zaměstnavatel musí být přece nějak pojíštěný…Co bystě dělaly vy? Zaměstanavatel manželovi vyhrožuje, že když mu nedá peníze, tak dostane výpověď.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
33916
4.10.12 17:38

Pojištěný byl mě být. Mnažel pracuje ve stavební a izoloční firmě a kolikrát se poškodí mnohem dražší stroj než měl Tvůj manžel a takhle se to neřeší. Jde se koupit nový..samozřejmě, že to nemůže být každý den, ale stalo se už několikrát.
Pokud nemají hmotku tak by neměli mít za to zodpovědnost, ale dneska je to těžký a dohaduj se. Počkej až co napíšou holky ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30300
4.10.12 17:38

Podle mě po něm může chtít maximálně 4,5 násobek platu. To nejspíš těch 33 000Kč bude. Takže to po něm chtít může. Pokud je tvůj manžel pojištěný, může si to vzít z pojištění odpovědnosti.
Je otázka, jestli dělník může stěhovat pilu, ale tohle si myslím měl vyřešit než ji stěhoval.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
292
4.10.12 17:40

Zaměstnavatel postupuje správně - Výše požadované náhrady škody způsobené z nedbalosti nesmí přesáhnout u jednotlivého zaměstnance částku rovnající se čtyřapůlnásobku jeho průměrného měsíčního výdělku před porušením povinnosti, kterým způsobil škodu. Odpovídá-li za škodu více zaměstnanců, hradí každý z nich poměrnou část škody podle míry svého zavinění.

toto není případ, kdy by se na to vztahovala hmotná odpovědnost. Samozřejmě je ale nutné řešit souběh s pojištěním!!! pokud pojištovna třeba půlku uhradí, po zaměstnancích může chtít pouze ten zbytek.

Na výpověď by to musel uhrát tak, že by se jednalo o podstatné porušení prac. povinností… prostě za toto vyhodit nelze - tedy lze, ale neobstálo by to.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3832
4.10.12 17:47

No tohle není o hmotné zodpovědnosti. Manžel má třeba pojistku „na blbost“, kdyby se mu v práci něco takového stalo. Jinak opravdu může chtít náhradu, ale je do nějakého násobku platu, přesně nevím to číslo

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33916
4.10.12 17:50
@Aspera píše:
Podle mě po něm může chtít maximálně 4,5 násobek platu. To nejspíš těch 33 000Kč bude. Takže to po něm chtít může. Pokud je tvůj manžel pojištěný, může si to vzít z pojištění odpovědnosti.
Je otázka, jestli dělník může stěhovat pilu, ale tohle si myslím měl vyřešit než ji stěhoval.

Pojištění na blbost mě taky napadlo.
Jinak něco jsem si početla a asi máš pravdu. Dneska už je manžel opatrnej a třeba nejede služebním pokud je něco na něm blbě..pokuta jde už na něj takže do auta nesedne dokud není cajk. S tím nářadím nevím..když se rozbije vrtačka za 50 tisíc tak se to neřeší..ona se spíš sama rozbila a hledej viníka :mrgreen: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9164
4.10.12 17:59

Zkusila bych se zaměstnavatelem sjednat kompromis…nechat pilu spravit a podílet se na opravě. Jinak pokud je pojištěný, hmotnou odpovědnost uplatnit na ppojišťovně. Určitě bych se informovala u právníka..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
4.10.12 19:32

Děkuju za rady…je to pěkně nalevačku :-( zaměstnavatel pojištěný není…pila spadla z jeřábu, ale upevněná prý byla dobře…manžel nechápe, jak mohla spadnout..ale už je pozdě, stalo se… :zed: pěkně mě to štve…zrovna kupujeme byt a potřebujeme každou kačku a teď tohle… :pocitac: :pocitac:

• Citovat
  • Upravit
3103
24.10.12 19:41

Potrebovala bych radu- jak je to s hmotnou kdyz je clovek ve zkusební dobe??a chce odejit, ale nesedi inventura???

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3103
24.10.12 19:41

Potrebovala bych radu- jak je to s hmotnou kdyz je clovek ve zkusební dobe??a chce odejit, ale nesedi inventura???

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Klahanka
3.11.13 09:01

hmotná odpovědnost

Dobrý den, dcera nastoupila do zaměstnání jako prodavačka, při nástupu podepsala hmotnou zodpovědnost. Jedná se o velký obchod s hračkami. Po pár dnech zjistila, že všechny služebně starší kolegyně splácí ukradené zboží. Prodejna není elektronicky zabezpečena a inventura neproběhla minimálně rok. Má na toto zaměstnavatel právo, pokud není prodejna řádně zajištěna? Platí hmotná zodpovědnost ve zkušební době? Předem moc děkuji za odpovědi a rady :-)

• Citovat
  • Upravit
3359
3.11.13 12:47

Holky, pokud podepíšete „hmotku“ tak máte smůlu a podílet na splácení manka se musíte. Vaše právo, ale je chtít před podepsáním inventuru. Po podání výpovědi také, tím zamezíte tomu, aby se za 3 roky někdo ozval, že tam máte „hmotku“ a on udělala inventuru a je tam manko a chtěl to po vás. Já dělala v obchodě přes dva roky bez hmotky, protože nechtěli dělat inventuru a já přece nepodepíši něco takového, když se tam vystřídalo x lidí…

@Klahanka píše: Myslím, že by měla požádat o inventuru, a ještě lépe bych kontaktovala někoho povolaného např. inspektorát práce (mají tam právníky a porady jsou zdarma), právníka a poradila bych se :think:, škoda, že nepřemýšlela u podpisu, ale vím, člověka to kolikrát v tom fofru ani nenapadne… :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
12.8.14 11:23

Holky mám dotaz, jak mám jedním slovem specifikovat káva, čaj…adalší, prostě potraviny potřebné pro provoz kavárny. To slovo potraviny mi tam nesedí, jak to uceleně nazvat jinak než potraviny, potřebuju to do věty Těmito hodnotami je především…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27575
12.8.14 11:25

Poživatiny?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
452
12.8.14 11:25

Pochutiny