Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Deti rvou😁je to normalni, ty jako mama tu bud pro nej…pokud neni mokry, nema hlad nebo jine trapeni, tak se hod do klidu… Cim vic budes ty v klidu, tim vic mimino… To ze rve nemusi akutne znamenat, ze je neco spatne… Za par tydnu poznas dle revu, jestli je to hlady, nebo ze se mu neco nelibi, nebo ze ho neco boli a nebo ze rve jen tak… A ver ze casto rvou jen tak… ![]()
Některé dny jsou holt horší než jiné
Klid, však jsi ho nehodila do ohrádky a nenechala svému osudu, udělala jsi všechno, co jsi mohla, byla u něj. Oni kolikrát myslím sami nevědí, co vlastně chtějí
Bude to dobrý ![]()
Pokud je takovahle situace fakt vyjimecna a bezne se to nedeje, muze to byt ockovanim.
V pribalovem letaku je neutisitelny plac delsi nez 3 hodiny uveden jako vazny nezadouci ucinek, ktery je potreba nahlasit lekari a zvazit dalsi postup pri ockovani.
Tak mohl to byt encefalicky plac po ockovani, nahlasila bych peduatrovi a pro jistotu zasla k neurologovi.
To mohl být nežádoucí účinek vakcinace. Zavolej lékaři a požádej jej o zanesení do karty, aby pro příště o tomto věděl a v případě komplikací byl na to připraven.
Také lékař nebo ty sama můžeš nežádoucí účinek nahlásit na SUKL - je na to online formulář.
V příbalovém letáku Hexacimy jsou vyloženě uvedeny nežádoucí účinky na nervové soustavě: pláč, somnolence - velmi časté, dlouhotrvající pláč - časté.
Při příštím očkování si buď předem najdi příbalový leták, nebo můžeš požádat pediatra, ať ti jej ukáže a vysvětlí, co můžeš čekat za nežádoucí účinky.
Přeji ti, aby bylo vše zase v pořádku a zkus se uklidnit, tohle není tvá vina.
Dlouhotrvající pláč může být nú z očkování
určitě nahlaš pediatrovi, trvej na zapsání do karty dítěte a nahlášení na súkl a při dalším očkování buď hodně opatrná. Chtěla bych pro jistotu asi i vyšetření u neurologa.
Všem moc děkuji. Samozřejmě jsem věděla, co může vakcína „způsobit“, jen mě zaskočilo, že se to stalo až po 24 hodinách a dr právě říkala, že vedlejší účinky by měly být max těch 24h…
Od toho poledne euz je to dobrý, tak nevím. K dr jsem dnes už volala a prý měl asi jen špatný den, když mu včera nic nebylo. ![]()
@Anonymní píše:
Všem moc děkuji. Samozřejmě jsem věděla, co může vakcína „způsobit“, jen mě zaskočilo, že se to stalo až po 24 hodinách a dr právě říkala, že vedlejší účinky by měly být max těch 24h…
Od toho poledne euz je to dobrý, tak nevím. K dr jsem dnes už volala a prý měl asi jen špatný den, když mu včera nic nebylo.
Tohle je pribalovy letak:
Jestliže dojde po aplikaci vakcíny obsahující pertusovou složku k některé z dále popsaných reakcí, je
nutné řádně zvážit podání dalších dávek vakcín, které pertusovou složku obsahují: • Horečka ≥ 40 °C během 48 hodin po očkování s neprokázanou jinou souvislostí; • Kolaps nebo šokový stav (hypotonicko-hyporeaktivní epizoda) během 48 hodin po očkování; • Dlouhý neutišitelný pláč trvající ≥ 3 hodiny během 48 hodin po očkování; • Křeče s horečkou nebo bez ní během prvních 3 dnů po očkování.
V některých případech, jako např. vysoká incidence pertuse, může potencionální přínos převážit
možná rizika.
Takze doktorka ti pekne keca. Ma to zapsat a nahlasit jako NU, plus idealne poslat k neurologovi.
Dalsi davka muze byt pruser
.
@Anonymní píše:
Od toho poledne euz je to dobrý, tak nevím. K dr jsem dnes už volala a prý měl asi jen špatný den, když mu včera nic nebylo.
Já bych lékaře na další prohlídce důrazně požádala, ať zapíše do karty, že jsi hlásila dluhotrvající neutišitelný pláč. Kdyby byla zase komplikace při další vakcinaci, tak lékař může prohlásit, že před tím to bylo v pořádku, neboť v kartě není uvedeno žádné hlášení nežádoucích účinků. Např. kdyby byla další podobná komplikace, ochotněji tě pošle na neurologické vyšetření…
Jinak to bude velmi dobrý lékař, pokud po telefonu poznal, že to nic nebylo, pouze mělo dítě špatný den.
Pokud není ochotný nahlásit NÚ na sukl, můžeš to udělat sama. V příbalovém letáku to sami píší, že buď lékař nebo pacient může nahlásit NÚ sám. Konrétně: Nahlášením nežádoucích účinků můžete přispět k získání více informací o bezpečnosti tohoto přípravku.
Držím palce, ať další očkování zvládne v pohodě.
Ahoj, můj syn řval od narození téměř nepřetržitě tři měsíce… ani dneska už nevím, jak jsme to oba přežili ![]()
Zdravím, prosím o ponechání anonymity, jelikož se za sebe opravdu stydím.
Vlastně ani nevím, co čekám za odpovědi, spíš jsem se asi potřebovala vypsat, protože jsem z toho opravdu hodně špatná.
Včera jsme byli s prckem (skoro půl roku) na očkování… Celý včerejšek byl v pohodě… Ale dnes dopoledne začal z ničeho nic řvát. Řval tři hodiny, nechápete mě špatně, rozhodně jsem ho nechtěla nechat řvát. Vyzkoušela jsem úplně všechno - chovat, chodit s ním, skákat na míči, dát mu mlíčko, vodu, čaj, zaujmout hračkami, změnit prostředí, prevleknout, prebalit, dát do nosítka, zpívat… Prostě mě nenapadá nic, co bych neudělala a teplotu taky nemá… Ano vím, že to může být po tom očkování, ale prostě si připadám děsně blbě, nakonec jsem už opravdu nutně potřebovala na záchod, tak jsem jej na chvilku zabalila v pololehu do mé peřiny a do deseti vteřin byl klid. Konečně se najedl a od rána poprvé usnul.. Připadám si prostě opravdu blbě, že ani nedokážu utesit svoje dítě.