Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Zdravím ![]()
již delší čas trpím na silné noční pocení při MS, že se musím i 3× za noc převléknout (pyžamo durch). když jsem byla na gynekologii na prevenci, tak jsem o tom dr. říkala, a ona mě poslala na krev se žádankou na hormonální profil. Na krev jsem šla 3 den MS. Když byly výsledky tam mě sestra spojila přímo s doktorkou, která mi řekla, že mám hodnotu FSH 32, což už značí fázi preklimakteria (laicky fáze před klimakteriem) - že hodnota nad 20 už prakticky otěhotnět nejde, a hodnota 40 již je přechod. Je mi 39 let, beru HA Mistra. (která na hodnotu prý nemá vliv). Moc jsem tomu nerozuměla, co vlastně znamená hodnota FSH 32. ![]()
FSH je folikulostimulační hormon, orientačně ukazuje, jak na tom tvé vaječníky jsou. Ano, hodnota 32 už je hodně vysoká. Záleží, cos od toho odběru chtěla. Pokud byses snažila otěhotnět (což asi ne, když bereš HA), tak by to bylo dost mizerný, doktoři obvykle zpozorní už kolem hodnoty 10. Jinak je to, jak říkala dr. - blížíš se do přechodu. Ještě v něm nejsi a těžko říct, za jak dlouho budeš, jestli to bude otázka měsíců nebo spíš let.
Blížíš se do přechodu. Ve 40 celkem běžné. Jen nechápu, že v listopadu jsi psala, že se snažíš o dite a teď bereš antikoncepci?
@karkarka to je pravda, objevila se u mě totiž tokofobie, se silnými vedlejšími příznaky byla jsem u psychiatra i psychologa… to se někdy stane…proto beru HA, ale při návštěvě gyn nedávno jsem právě řešila to nadměrné pocení při MS a ta rozhodla o hormonálním profilu, který dopadl takto.