Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Ahoj,
řeším teď takové dilema. 8 měsíců se s manželem snažíme o mimčo, navíc v červnu diagnostikována laparoskopicky endometrióza. Jsem domluvená s panem doktorem, že až přijde MS, mám mu zavolat a odebere mi krev, aby se zjistilo, zda je vše v pohodě a popřípadě manžela na spermiogram. Ale teď ten problém. MS se mi snad jako schválně zpozdila o 5 dní, dostala jsem jí dnes a pan doktor má celý příští týden dovolenou. Ta krev se asi musí odebrat při MS že? To znamená, že bych musela čekat další měsíc.. Má sice zástup pro akutní ošetření, ale nejsem si jistá, zda by mi jiná lékařka odebrala krev.. Nevím, co teď dělat, věřila jsem aspoň tomuto, že se začne něco dít, vzhledem k tomu, že mi při laparo ponechali ložiško u močového měchýře a moje MS se opět zhoršují. Mám strach, aby se mi endo nerozjela dřív, než se mi podaří otěhotnět
![]()
Zkus ten akutní zástup, když jim vysvětlíš situaci…za to nic nedáš…maximálně tě vyhodi. A jasně, ten odběr krve musí proběhnout v určitých dnech tveho cyklu, aby ty výsledky mohly být použitelné. Chápu tvoji nervozitu z endometriózy, je to mr.cha, která může ztěžovat otěhotnění. Na druhou stranu, když odběr krve neklapne tento měsíc, klapne následující a ten měsíc zpoždění není žádná velká tragédie ![]()
Odběr by měl být 2.-5. den cyklu, zkus zástup. Na druhou stranu, ač chápu, že při snažení o dítě má člověk pocit, že je každý další měsíc tragédie, tak v reálu… počká to. Příště bych řešila tak, že bych si nechala od dr. vypsat žádanku, se kterou půjdu sama do laboratoře, až bude ten správný čas.
@ugluk píše:
Odběr by měl být 2.-5. den cyklu, zkus zástup. Na druhou stranu, ač chápu, že při snažení o dítě má člověk pocit, že je každý další měsíc tragédie, tak v reálu… počká to. Příště bych řešila tak, že bych si nechala od dr. vypsat žádanku, se kterou půjdu sama do laboratoře, až bude ten správný čas.
No, já jsem to pochopila tak, že mi tu krev odebere on sám. Že až dostanu MS, tak mu mám zavolat a on mi řekne, kdy mám k němu přijít. A dá žádanku manželovi na spermiogram. Ale tak je možný, že jsem to pochopila špatně. Mě jen prostě znervózňuje ta zhoršující se menstruace a když Vám při vyšetření říkají, že tam to ložisko prostě je a že mám okamžitě otěhotnět.. No, co asi děláme, snažíme se. Pokud jsme s manželem oba v pořádku, nemám problém s čekáním na to až se to podaří.. Jen chci vědět, zda je opravdu vše v pořádku. Ale asi máte pravdu, tak to holt jeden měsíc ještě bude muset počkat.
@Luci02 to jsi pochopila správně, @ugluk to myslí tak, že kdybys měla žádanku, tak nemusíš řešit zástup a zašla by sis kamkoliv do odběrového místa.
@Nell2 píše:
@Luci02 to jsi pochopila správně, @ugluk to myslí tak, že kdybys měla žádanku, tak nemusíš řešit zástup a zašla by sis kamkoliv do odběrového místa.
Bohužel, to jsem netušila. Pro příště si to budu lépe hlídat, hlavně jeho dovolené..
Jo, ono je to ve výsledku jedno, kdo to odebere. Buď to odebere doktor (sestra) a dopraví to do laboratorky, kde jim k tomu přidají lejstro, co všecko mají z té krve zkontrolovat. Nebo ti dá doktor rovnou do ruky to lejstro a ty si do laborky zajdeš sama. V obou případech pak výsledky dorazí přímo k doktorovi.