Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Holky včera jsem zase bulela mám hrozný strach o mimi jestli je zdravé, napíšu vám jakou hodnutu mám zvýšenou jestli tomu některá rozumíteje to hodnota AFP hranice je od 2 - 2,5 a já mám 2,18, a riziko NTD 1 z 140 nerozumíte tomu některá??? Pak tam mám napsáno hranicní hodnota MS AFP, riziko komplikaci v III. trimestru (nízká porodní hmotnost, predcasný porod) doufám že to tam píšou jen orientačně, už aby byly za námi ty ultrazvuky
Ahoj Liborinka
Liborinko
Vůbec se nestresuj. Za sebe můžu říct, že jsem žádnou zprávu o svých hodnotách z tripple testu neviděla, jen mi doktorka řekla, že je to v normě. Ono čím víc testů, tím víc stresů. Chápu, že se o miminko bojíš, já taky a to přímo strašně - a to mě už přitom žádné testy ani velké ultrazvuky nečekají.
Pokud jde o tu tvoji hodnotu AFP, tak ta mluví pouze o PRAVDĚPODOBNOSTI defektu (je u toho vysoká falešná pozitivita - tzn. že testy často vyjdou blbě a miminko je přitom úplně zdravé, navíc u toho odhadu rizika postižení doktoři zohledňují věk - nevím, kolik ti je), pořeší to s tebou tvůj gynekolog. Držím palce, určitě budete oba v pořádku
.
Ahoj Liborinko,
každý ti bude říkat, aby ses nestresovala, ale stejně se stresovat budeš, vím to z vlastní zkušenosti. Já měla také zvýšené AFP, hodnoty si nepamatuji, protože nejsou důležité. Jednou je to zvýšený a pokud máš riziko 1 z 140, je to stejné, jako kdyby to bylo 1 z 280 nebo 1 z 2 - prý to nic neříká! Každopádně amniocentézu jsem přežila, a výsledky dopadly dobře. Ovšem ty tři týdny čekání na výsledky byly strašně, nebudu ti nic nalhávat, to byly snad nejdelší a nejhorší tři týdny v mém životě. Každopádně riziko, že nebude mimi ok, je skutečně hodně malé. Takže ti přeji pevné nervy a hlavně dobré výsledky… Hodně síly!
Ahoj Liborinko,
mě vyšlo AFP myslím 1:70, také jsem se dost stresovala. Obvolala jsem svoje známe gyn.dr. ,aby mi udělali navíc UTZ a vše vyšlo v poho. Pak jsem také byla na genetice, nejdřív mi udělali UTZ vyšel v pořádku a pak mi opět nabrali krev na tripple test a opět to vyšlo zvýšené. Každopádně další UTZ na genetice dopadl dobře,tak jsem ani nemusela na odběr plodovky. A teď mám doma úplně zdravého krásného chlapečka.
Ivule
holky díky já jedu jen na genetický ultrazvuk do ČB. Je mi 23 let .
Díky budu se snažit na to nemyslet"
Mějte se krásně!
Prosím o radu, v 16 tt mi bylo zjištěno MS-AFP 13,64 MoM. Je to vysoké. Stalo se to někomu? Jaký byl případně další postup, poslal vás doktor někam? Prosím pochopte anonym… Děkuji.
@liborinka ahoj, chtela bych znovu otevrit tuto diskuzi a zeptat se, jak to dopadlo? Dekuji