Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Holky, asi potrebuju jen uklidnit. Byla jsem pred tydnem na prvotrim. screeningu v UPMD v Podoli. Mam doma 2 (zatim podle vseho) zdrava 20mesicni dvojcata. Je mi 32let.
Vysel mi screening negativni. Ale presto se mi ty cisla nelibi.. Vsude v diskuzich ctu, ze holkam vyslo riziko T21 jedna ku desetitisum. Ale mne vyslo populacni riziko 1/480 a upravene 1/2800. Kustka pritomna a projasneni NT 1,90. Krev: papp-a 0,57 a free-hcg 1.407.
Co me trochu zneklidnilo je, ze mimco ma cca o tyden vetsi hlavu.
Doktor v Podoli rekl, ze vse je v poradku (i ta hlava, na tu jsem se extra ptala). Ale musel bezet a na dalsi dotazy nemel cas.
K memu gynekologovi jdu az za tyden, tedy 14 dni po screeningu..
Mam se strachovat? Nebo jen zbytecne vysiluju?
Já myslím, že to je tím věkem, první dítě jsem měla ve 27, riziko downa po screeningu 1:18 000, druhé teď čekám, bude mi 29 a riziko bylo populační 1:1000, screeningem se snížilo na 1:10 000, dle doktorky skvělý výsledek, ale taky jsem to teda čekala nižší
Jinak hodnoty jsem měla podobné, všechno v normě, ale prostě ten věk to tam hodí no…
Klid holka, já měla riziko 1:1280 na Downa, populační 1:280. první těhotenství jsem měla ukončené v 21tt právě pro mDown a s lékařkou jsem měla domluvené, že půjdu na odběr plodovky pokud by se jí výsledky byť jen trochu nezdály. Pro ni bylo zbytečné mě tam posílat a já mám v ní bezmeznou důvěru.
Ja na tomto screeningu byla, kdyz mi bylo 32 a riziko na DS mi vyslo 1:50 000, takze na vek bych to nehazela.
Byla jsem od Vas vyrazne starsi a vysledky vyrazne ciselne jinde.
@kyticka86 tohle neni vekem…dulezite je zda jako zaver je ze vysledek je negativni…myslim ze ti spis uplne nevysla biochemie…me je 38 a upravene riziko 1:3851…populacni 1:193…ono tech 14dni je akorat aby ses u sveho gynekologa pripadne domluvila na plodovce…uprimne bych nervozni asi osobne byla…ale urcite to bude ok
@kyticka86 Já myslím, že kdyby nebylo něco v pořádku, tak ti řeknou. A jinak miminko v těhle týdnech mívá větší hlavičku. Nás na to ve 12tt speciálně upozorňovali, že ten nepoměr vůči tělíčku bývá a i podle velikosti byla větší než zbytek těla.
Ahoj, po vlastní smutné zkušenosti jsem z těch, co vždy spíš doporučí další vyšetření, pokud výsledky spadají do té nepříjemné šedé zóny, ale tebe za takový případ neberu
Pokud chceš uklidnit, zajdi ještě na genetický ultrazvuk. Nebo si nech nabrat krev na nějaký DNA neinvazivní test, ale skoro bych řekla, že ve tvém případě je to škoda peněz ![]()
@Jogrr píše:
Ja na tomto screeningu byla, kdyz mi bylo 32 a riziko na DS mi vyslo 1:50 000, takze na vek bych to nehazela.
Byla jsem od Vas vyrazne starsi a vysledky vyrazne ciselne jinde.
Já v 36 a DS též 1:50 000
@kyticka86 já ve 31 letech měla T18 1:577. Byla jsem na genetice a tam jsme se domluvili na odběru plodovky. Zeptej se na gynekologii. Za konzultaci na genetice nic nedáš a budeš případně klidnější. A o to v těhotenství přeci jde ![]()
@kyticka86 píše:
Holky, asi potrebuju jen uklidnit. Byla jsem pred tydnem na prvotrim. screeningu v UPMD v Podoli. Mam doma 2 (zatim podle vseho) zdrava 20mesicni dvojcata. Je mi 32let.Vysel mi screening negativni. Ale presto se mi ty cisla nelibi.. Vsude v diskuzich ctu, ze holkam vyslo riziko T21 jedna ku desetitisum. Ale mne vyslo populacni riziko 1/480 a upravene 1/2800. Kustka pritomna a projasneni NT 1,90. Krev: papp-a 0,57 a free-hcg 1.407.
Co me trochu zneklidnilo je, ze mimco ma cca o tyden vetsi hlavu.
Doktor v Podoli rekl, ze vse je v poradku (i ta hlava, na tu jsem se extra ptala). Ale musel bezet a na dalsi dotazy nemel cas.
K memu gynekologovi jdu az za tyden, tedy 14 dni po screeningu..
Mam se strachovat? Nebo jen zbytecne vysiluju?
dle mě zbytečně vyšiluješ.. výsledky super, neplaš a užívej si zdravého mimča!!
Ahoj, me je 27 a vyšlo mi to 1/1800, NT mas uplne ideální, 1,9 je přesně kolik by melo byt co si pamatuji. Nikdo me nikam dal nehnal, závěr byl negativní. Uprimne taky jsem tehdy plasila, chyběla malému i nosní kůstka, ale je v pořádku. Vše jsem v 19tt nechala znovu pro můj klid zkontrolovat.
Holky, diky za zpravy. V tom Podoli mi nic nerekli, jez ze je vse v poradku a ze gratuluji. Ptala jsem se jen na tu vetsi hlavu. A ta je pry v poradku. Na druhou stranu mi pripadal doktor nezkuseny, protoze se ptal sestry od kdy se vysledky povazuji za spatne. A ona odpovedela myslim ze od 1 ku 150 nebo tak nejak.
Tech cisel jsem si vsimla az ted. Dvojcata byly nemocne- nabeh na laryngitidu.. takze nebyl cas to studovat.
Vubec nevim, co delat. Asi napisu do Gennetu a poprosim o radu je. Do plodovky se mi moc nechce a na Prenascan nemam penize ![]()
Mozna to zbxyecne hrotim. Ale Tvuj pribeh @Michelle_M se me hodne dotkl. Je mi to moc lito, co vas potkalo. Tve hodnoty se tak moc od mych nelisi.. to me strasi.. ![]()
Jeste dodam, ze mam silnou nadvahu a je do me spatna viditelnost pres utz..
Myslim ze ten screening u dvojcat mi tehdy vysel okolo 1/4000. Zeptam se gynekologa v utery..
@kyticka86 urcite to prober se svym gynekologem a bude to ok…jinak ta nadvaha ti prave taky zhorsuje vysledek…urcite bude vse v poradku ![]()