Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Za me jen at si vytahuje z policek cokoliv, co nemuze znicit
my jsme doma taky vytahovali a vyrostli z nas slusni, pracujici, studujici, zdravici, dekujici (a z nekterych i poradkumilovni) lide.
Já mám teda doma věci uklizene tak, aby se k nim kluci nedostali. Sem tak naucena od prvního syna. V dosahu nejmenších dětí jsou jen hračky a ty ať si rozhazi jak chce. Uklizim průběžně co mi vadí v cestě. Jinak ostatní až před spanim.
Jídlo sem nikdy nenahrazovala mlékem. Nejstarší byl nejedlik ani mu nevadilo, když jídlo vynechal. Další pak už aspoň ochutnal. Přežil to a teď celkem ji, a když ne má smůlu.
Mladší syn je ted hodně neposedny, taky si občas postezuju, že ho mám plné zuby, občas na něj musím zárvat aby přestal vyvadet. Ale když sem viděla holcicku, kterou tatínek houpal na houpačce a ona jen tupe zirala před sebe, byla sem ráda že ten muj rarach, kterého sem houpala vedle řve smíchy a klati se až skoro spadne.
Je to asi nezvyk, když jsi první dítě mela hodné, ale jde jen o zvyk a schopnost předvídat. Jo a zehlit když jsou děti vzhůru opravdu nemůžu, to by nedopadlo dobře.
@Limi123 píše:
@Svistice MuzeTo je jen o uhlu pohledu
Dite nemuze ublizovat jinym detem, zviratkum, nemuze mluvit sproste, hazet jidlo po zemi… Ale vytahovat veci z policek???
Přesně. Je to zcela normální zvídavost v daném věku. Proč mu to zakazovat nebo nedej bože za to trestat?!
Hlavní je dohlížet, aby si dítě neublížilo. Někdo si tady plete dítě se psem. ![]()
@Limi123 píše:
Za me jen at si vytahuje z policek cokoliv, co nemuze znicitmy jsme doma taky vytahovali a vyrostli z nas slusni, pracujici, studujici, zdravici, dekujici (a z nekterych i poradkumilovni) lide.
Může si vyndavat věci, může si zkoumat. Ale taky se naučí, že si je po sobě má uklidit, že do těch poliček a šuplíků zase nenaskáčou samy. Že se věci neničí, že některé věci patří někomu jinému, komu by to zničení vadilo. Takže se k nim buď bude chovat slušně (což chápu že u 13 měsíčního batole nehrozí, že by si je jenbez úhny prohlédlo - ta mu dám „jeho“ omalovánky nebo nějaký jiný papír, který si mže škubat do aleluja a pak to spolu pudem hodit do koše), nebo k nim nebude mít přístup, případně přístup pouze pod dozorem (u nás třeba k pastelkám a barvičkám), dokud nepobere dostatek rozumu.
Z popisu zakladatelky mi vyplívá, že je zhýčkaná prvním dítětem, které nebylo potřeba moc hlídat ani vychovávat. Teď má dle popisu vcelku normální dítě, ale lítá za ní jak hadr na koštěti a uklízí, místo aby předcházela a učila. A vysvětlování je sice hezké, ale u takhle malého dítěte to chce doplnit alternativou, názorným ukázáním a neustálým sledování a předcházením nežádoucích situací. Holt tu mateřskou nebude mít pohodovou, s některými dětmi jsou to spíš trochu galeje. minimálně v určitých obdobích.
@Ice79 jo to řiká přesně tchýně děti jsou jako psy když je nevycvičíš budou nezvladatelní
naštěstí manžel vždy mávne rukou a řekne neřešjí mě bordel nevadí ![]()
Jo ti jsm ještě zapomněla dodat. Přebalit ji nebo převléknout to je BOJ vždy :0)
@Terka_mamka píše:
Jo ti jsm ještě zapomněla dodat. Přebalit ji nebo převléknout to je BOJ vždy :0)
No a? Tak si zvykej. Některé děti prostě takové jsou. Nauč se s tím pracovat. tvoje dcera prostě nikdy asi nebude jako tvůj syn, bude potřebovat jiný přístup. Budeš se podle toho muset zařídit.
@Svistice hezky receno
bratrovy omalovanky bych asi take schovala nebo zakazovala pristup do jeho veci a klidne i placla pres rucicku.
Co se tyce uklizeni, kazde dite je jine a nektere to v tomto veku tezko pochopi a tudiz by to mamince pridelalo dost prace ![]()
Souhlasim, ze deti musi mit hranice… Jen nektere deti jich maji zbytecne moc, coz pak depta jak deti, tak maminku, ktera musi dohlizet na jejich dodrzovani.
@Svistice píše:
No a? Tak si zvykej. Některé děti prostě takové jsou. Nauč se s tím pracovat. tvoje dcera prostě nikdy asi nebude jako tvůj syn, bude potřebovat jiný přístup. Budeš se podle toho muset zařídit.
Jo ja si zvikla a už mi došlo že přístup je ke každému jiný, jak jsem výše psala absolutní opak bráchy
jsem ráda že jí mám jen si připadám jako novopečená maminka chvílemi díky za názor ![]()
@Limi123 moje třeba uklízí, miluje uklízení, ale je ten problém, že je to prostě ještě prcek, takže po jejím uklízení, nemůžem najít ani ponožky ![]()
a to ještě nedosáhne na kliku, doufám, že do té doby dostane trochu rozum ![]()
Syn byl taky takový. Takže věci, které nesměl jsem měla nahoře na skříních, odpadkový koš na chodbě. Úklid v době kdy spal nebo byl doma manžel. Od malinka jsem ho učila uklízet po sobě hračky a občas po sobě zametal i drobinky.
Kamarádka má syna o 2 roky mladšího a asi takového jako máš ty. Nedávno se mě ptala, kdy ten můj začal tak řádit. No od malinka, je to povahou. Od doby co chodí mi zase pořád utíká. Sice už ho mám naučeného, že má počkat, ale občas se zapomene.
@Terka_mamka Moje obě dcery byly v tomto věku takové nezbednice, doma bylo všechno přizpůsobeno, co nesměly bylo někde mimo dosah, na některých skříňkách jsem měla dětské zámky, naopak některé skříně a šuplíky sloužily ke kramaření. Hrnce, vařečky, plastové misky, utěrky, ručníky se na ideálně hodí
Holt byl doma pořád binec
Co se jídla týká, obzvlášť mladší je extra vybíravá nejedlice, moc jsem to neřešila, co snědla, to snědla, já jsem dlouho kojila a holky prospívaly nadstandartně
Musím napsat, že malé je skoro 2,5 roku, obsah skříní už sice nemá potřebu vyhazovat, ale že by se měnila v nějakou hodnou holčičku nehrozí. Období vzdoru trvá už pár měsíců, slovo ne a nechci patří k nejpoužívanějším
Ber to tak, že máš normální zvídavé, aktivní dítě, všechny děti nejsou zlatíčka, co si vzorně hrajou jen s hračkama a poslouchaj ![]()
@Alušáček tak dnes jsem mela velke vareni protoze zitra mame cely den litani dal jsem ji pexeso a brachuv stary bagr aby mela neco noveho a zabavilo ji to tak ji kontroluji dobry jde do pokojicku porat kontroluji a prislo 10 minut kdy jsem nemohla z kuchyne a ze je tedy hodna a vyjimecne ji pustim v telce pohadky ale nejak ji to nezajimalo beruska vyhazela snad co slo ale dnes me nic nerozhazi synek dostal same jednicky na jedne z nejtezsich skol tady u nas a mam takovou radost ze ji tam ten bordel necham a uklidim ho az odpoledne
asi slavila XD
taky ma poruce neskodne veci samozrejme takove kam si davaji hracky a obcas dojde i na skrinku s jejim oblecenim… Jako dnes. Jsem rada ze je zvidava jen si na to jeste musim zvyknout ![]()