Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Anonymní píše:
Ahoj. Trochu blbý já vim. Zhruba od poloviny těhotenství jím led. Kostky ledu, koušu je a nevím proč. Stal se z toho asi zlozvyk?. Jim to jak bonboniéru. Vždy si nechám plato zmrznout a pak ho během dne sním
Jenže je to první co udělám, když se vrátím odněkud domů - jdu do mrazáku pro kostku ledu. Když někde sem, přemýšlím že mám chuť na kostku leduu rodičů už si taky chladím kostky ať tam mám, když na to přijde. Teď jsem ve 35tt a chodím ho jíst i v noci, když nemůžu spát. Třeba sním kostku, dvě a pak zase až si vzpomenu. Myslíte že to přejde až porodim, že na tohle nebudu mít čas nebo že se toho budu těžce zbavovat? Nevím jak, protože mám fakt chuť. Nechápu to sama. Přítel už je z toho na nervy, vadí mu teď zvuk.
Mě zase vadí, ze zuby zatím ok, ale tímhle stylem to být za chvíli tak nemusí
Ahoj,
jsou různé chutě a zlozvyky, které v těhotenství ženy prožívají. Četla jsem už i o případech, kdy ženám strašně voněl benzín, přepálený tuk, připáleniny, lepidla, lihovky, dokonce i kuličky proti molům, apod. Nebo i měly zvláštní chutě jako pojídání okurek s brusinkama, nebo si dělaly kafe s medem, apod.
Já osobně jsem třeba v těhotenství první trimestr byla jak lovecký pes - z kolínské mého muže jsem i zvracela (přitom krásná vůně), odtahovala jsem nábytek s tím, že je všude plísen, pes chudák co ten si vytrpěl koupelí
a jídlo muselo mít výrazné chutě - mohla jsem se užrat zavináčů, grepů a ty jsem zajídala kiwi až jsem měla pusu celou poleptanou… Vše ustanulo, hodilo se do normálu. ![]()
@Anonymní píše:
@Bábrdl nemám chuť na nic nezvyklého jako je hlína apod. jen na ten led. Necucám ho, mě baví ho kousat a zvykatjinak chodím pravidelně do poradny, takže kdyby mi chybělo něco asi by to měli vědět ne?
Zrovna železo fakt nekontrolují. Dělají ti krevní obraz? Nedostatek železa je zejména v těhotenství tak běžný, že nemá smysl to zjišťovat. Já i brala tabletky a stejně jsem ho měla málo, naše sliznice ho prostě neumí moc vstřebat
@chs.jasmin Tak to googluju a omlouvám se, máš pravdu, je to kvůli ztrátě tepla. Takže se omlouvám, že tu šířím bludy
@Martina Sáblíková píše:
@chs.jasmin Tak to googluju a omlouvám se, máš pravdu, je to kvůli ztrátě tepla. Takže se omlouvám, že tu šířím bludy
Ok, s tím souhlasím. Teda, z tou ztrátou tepla.
No, jiné příznaky jako bolesti hlavy, mdloby apod co píšou nemám. Unavená jsem normálně, protože poslední měsíc toho moc nenaspim, ale žádné studené nohy nebo tak nemám, naopak je mi celkem teplo.
Ale určitě není na škodu něco si na to vzít, poradíte? Děkuji
@Martina Sáblíková píše:
Ale zmrzlá. Na její roztavení tělo víc vody spotřebuje. Proto si třeba polárníci led a sníh rozpouštějí, místo aby ho jedli rovnou. Ale jestli k tomu maminka dost pije, je to v pohodě.
To je volovina.
NA rozmrznutí ledu není potřeba žádná voda, ale teplo. Polárníci si sníh rozpouštějí, protože chtějí čaj a nebo něco uvařit. Když je polárníkovi zima, tak pochopitelně nechce plýtvat energií na to, že se ještě ochladí studeným sněhem.
Problém je s pitím velkého množství rozmraženého sněhu, protože v něm nejsou minerály a tudíž je to prakticky destilka a ve velkém množství díky osmoze zbavuje tělo minrálů.. To se netýká kostky vody z vodovodu, tam se ta troška minerálů nemá kam vypařit. A především je toho jen pár kostek a k tomu zakladatelka jí a pije.
Kostky ledu v těhotenství jsou zcela neškodná úchylka a klidně v tom pokračuj.
@Anonymní píše:
Ahoj. Trochu blbý já vim. Zhruba od poloviny těhotenství jím led. Kostky ledu, koušu je a nevím proč. Stal se z toho asi zlozvyk?. Jim to jak bonboniéru. Vždy si nechám plato zmrznout a pak ho během dne sním
Jenže je to první co udělám, když se vrátím odněkud domů - jdu do mrazáku pro kostku ledu. Když někde sem, přemýšlím že mám chuť na kostku leduu rodičů už si taky chladím kostky ať tam mám, když na to přijde. Teď jsem ve 35tt a chodím ho jíst i v noci, když nemůžu spát. Třeba sním kostku, dvě a pak zase až si vzpomenu. Myslíte že to přejde až porodim, že na tohle nebudu mít čas nebo že se toho budu těžce zbavovat? Nevím jak, protože mám fakt chuť. Nechápu to sama. Přítel už je z toho na nervy, vadí mu teď zvuk.
já to měla loni, má to i název a psali že to dělají lidi při nedostatku železa https://cs.mediassistcare.com/…-anemia-2016 a fakt jsem ho měla málo. letos i přes léto nic. Tenkrát kolik jsem ho měla jen pro svojí potřebu ![]()
@Anonymní píše:
Je, já měla to stejně, manžel si že mě dělal legraci, že ušetříme za zmrzlinu, po porodu to samo přešlo.
Já to teda nemám kvůli těhotenství, ale žeru led na kila když mám kocovinu. Buď to souvisí s tou vodou, anebo jsem někde četla, že tělu chybí nějaký minerály. Ovšem jaký, to nevím ![]()
Mně voněl odlakovač na nehty. Měla jsem na něj i chuť. A milovala jsem chlebíčky se šunkou, vejcem a medovnikem.
Akutní nedostatek železa - náhodou jsem na to narazila a je to stará diskuze, ale třeba to někomu pomůže