Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Pri minulom potrate to nebol hematologicky problem. Vtedy som mala vsetky vysledky dobre. A predsa sa nam zastavilo srdiecko.
Neviem ci sa nehovori o hematologickom probleme az ked sa vidi nieco zle vo vysledkoch alebo sa potraca neskor. Neviem. Ale sme dloho pozerali s dr. vysledky a uplne vsetko bolo v poriadku.
Tazko povedat. Navyse som po IVF.
Na injekce a císařský řez bych se zeptala doktorky. Ta bude nejlépe vědět, jaká jsou tam rizika. Ale mám pocit, že se musí zavčas vysadit a zákrork se pečlivě plánuje. Jo a taky asi budeš rodit tím pádem dříve, aby nedošlo ke spontálnímu porodu a nestihli se injekce vysadit.
A mohu se zeptat, proč nemůžeš rodit neormálně?
Sim taky myslím, že není absolutně žádný problém s tím heparinem a císařem… císaře ti stejně naplánujou a řeknou dle mého, kdy si máš naposled píchnout…
já jsem někde četla, že i normální porod s těma injekcema plánují, ale hematologžka řekla, že ani není třeba… jen že až budu mít kontrakce apod., tak už nepíchat… ![]()
Limuško tak to asi byl problém jinde - těžko říct jak říkáš…
oni nazívají hemat. problémem to když ty výsledky jsou špatné, nebo ti objeví jako příčinu nějakou sraženinu na placentě, nebo v pupečníku apod… jestli tam sraženina nebyla, tak o tu krev opravdu nešlo… máš úplně super, že se ti IVF zadařilo… moje švagrová už byla x krát a jen jednou kratince se povedlo jinak ani ťuk… ![]()
Jani ja mam za sebou 6 IVF a 2 KETiky. Bojovat sa oplati, ja som sa nikdy nechcela vzdat. Babatko chceme a pokial nam lekari davali sancu na vlastne babatko tak sme sa nevzdavali.
Dnes som stastna ale samozrejme mam aj obrovsky strach.
Jankaxx…mě třeba žádnou sraženinu nenašli a přesto si myslim, že to je díky této mutaci, ale nemůže nastat potrat teda i tehdy, když do těla nejde ta kyselina listová (když teda všude píší, že jde hlavně o špatnou přeměnu kyseliny listové)? Že třeba ten plod zemře na nějakou genetickou vadu?
Já už mám dvě děti narozené císařským řezem.Ta první měla od 35 týdne arytmie.A ve 37 týdnu musela rychle ven a u druhé jsem se ani po 17hodinách neotevřela.Po třetí už prý,pro možná ryzika musí být císařský řez.A když jsme se s manželem rozhodli,že ta ryzika podstoupíme(oni ty naše holky jsou totiž naprosto skvělé
),tak jsem podruhé potratila.Poprvé před druhým dítětem.A doktorka mé poslala na genetiku a téď mi přišly ty výsledky,ve kterých je mutaceMTHFR.Ale také tam psali,že to není příčina mého potratu.Někde jsem tu četla otázku zda ta příčina nemuže být i jinde.Když jsem potratila,měla jsem pokaždé trochu těžší období.Prý při stresu klesá i hladina progesteronu.Já ho doplňuji utrogestanem.I mé druhé dítě bylo na utrogestanu.Zatím ![]()
Marika ano, ved to som myslela ze je viac pricin potratu, nielen hemato problem. Ale je pravda ze ja sa do toho moc neroumiem.
Sim ja tiez mam teraz utrogestan. Mal by udrzat tehtenstvo. No ja priblizne kazdy piaty den malinko spinim,vzdy rano, je to len take chvilkove, hned je cisto.
Marinka-při nedostatku kyseliny listový mohou být vývojové vady.Já mám prý ryziko rozštěpu neurální trubice plodu ženy.A přez to se mi narodily 2 zdravé holčičky.A určitě by na tu vadu při vyšetření odumřelého plodu přišli.Já jsem si po potratu vždycky řekla,že asi příroda ví,co dělá.Že je to pořád lepší,než aby se mi narodilo nemocné mimi.Počkat tři měsíce a začít nanovo-o něco chytřejší.A sakra,to by bylo,aby se to jednou nepovedlo. ![]()
sim…tak možná že to byl i můj problém mě po potatu neřekl nikdo vůbec nic, a žádný rozbor plodu se také nedělal o tom bych asi musela vědět. Ale jestli sem kyselinu listovou brala zbytečně (když tělo si ji tu obyčejnou nedokáže zpracovat) tak by to asi tak mělo být a plod mohl zemřít na nějakou vývojovou vadu, ale to už nikdo bohužel nezjistí
marinka,oni asi při prvním potratu nic nezkoumají.Mě začali vyšetřovat až když jsem chtěla otěhotnět po druhém potratu.Tu kyselinu listovou dávaji teď preventivně každé těhulce.Mám několik kamarádek,které jednou potratily a hned na to byly těhotné a všechno bylo v pohodě.Jenom musely brát ještě ten utrogestan.Chce to asi myslet pozitivně. ![]()
A do kdy budete brát ten utrogestan? Já ho brala cca do 14 tt…
Tolik naděje a zůstal jen smutek?
Sdílejte své pocity, vypište se z trápení nebo načerpejte útěchu v deníčkách s podobnou zkušeností.