Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj už jsem 3 potratila a mám zjištěnou tuto formu krve.Jsem v péči hematologa.Byla zahájena léčba Fraxiparinem a stejnak to nepomohlo.Můj gyndař teď chce zkoušet hormony ale musím zase počkat co hematologie jestli to můžu brát.Má někdo tuto zkušenost?
Wanda, to ma mrzi..ja am tiez MTHFR homozygot, dve spontanne potraty, ale mne nastastie injekcie pomohli..
mala som k tomu aj acidum folicum ..daktore tehulky mavaju aj femibion , to ked sa zle vstrebava kyselina listova… drzim palce, aby si uz bola stastna.. ![]()
a nemas este nejaky iny problem, stitna zlaza… zeby sa to nakopilo..drzim palce
Ahoj holky,taky mám mutaci dvou genů MTHFR.Už jsem několikrát potratila.Nejdříve 3× pak se mi narodila dcera a nyní zase už 4×potrat.Beru Prednison a Anopyrin.Už jsem změnila i doktorku a prý nic fdalšího není potřeba.Už jsem bezradná.
ahojky to si potratila i stím prednisonem a anopyrínem??..kolik ho bereš..já chodím teda na hematologii..mám taky mtfr..a po vyšetření krve mám anopyrín do konce života po 1×1..a v tehu heparín..a v tehu i prednison
..byla si na hematologii
Prednison 5 beru teď třetí měsíc 1×denně.Takže za tu dobu co ho beru jsem potratila 2×.Prý jsem ho užívala krátce.Beru jen půlku Anopyrinu 100mg.Nikam nechodím prý to není potřeba-řekli mi to na genetice.Ale příští týden jdu na kontrolu po revizi tak se na to chci pořádně přeptat.O co si neřeknu tak mě nikdo nikam neposlal.Proto jsem změnila gynekologa ale taky žádná velká změna.Už fakt nevím ![]()
Hoj holky, já mám dnes zjištěnou taky MTHFR (asi heterozygot)… také 3 potraty a mimi žádné
teď začínáme opět snažit a lékař mi napsal jen Acidum folicum - no moc spokojená nejsem - zdá se mi to málo… vím, že mám asi lehkou formu, ale stejně už nechci další potrat
raději bych si převentivně píchala…
Ahoj, taky jsem MTHFR homozygot. Bohužél se to poznalo až po prvním těhotenství, které dopadlo špatně ve 20.tt Šla jsem na potrat (porod), z důvodu nejhoršího rozštěpu močové trubice u chlapečka (hypospadie nejhoršího stupně), k tomu se mi poškodila placenta v 10.tt těhu, zjistilo se to až v tom 20.tt, kdy mimčo nebylo dostatečně vyživované. Po porodu jsem šla na genetiku, kde mi právě zjistili tuto mutaci. Údajně tuto mutaci má každý 4 člověk v populaci. Většině lidí to nedělá problémy, mají normální život, normální děti apod. U některých to může způsobit rozštěpové vady u dětí z důvodu nedostatečného štěpení kys. listové. To byl můj problém. Moje tělo asi neumí štěpit kys. listovou normálně. Doporučili mi preparát FEMIBION 800 před těhotenstvím aspoň 3 měsíce a v těhotenství do konce 12. tt, potom stačí FEMIBION 400. Tento preparát má už naštěpenou kys. listovou. V mém případě by asi nenastal problém, kdybych nebrala 9 let antikoncepci a hned po vysazení neotěhotněla. Antikoncepce prý způsobuje rychlejší odbourávání kys. listové. A k tomu mé špatné štěpení. A malér byl na světě. Femibion mi doporučila gyndařka, na genetice i v nemocnici, ale musela jsem zapátrat na netu a zjistit si, že existuje. Doporučuji se poradit na odkaze www.porodnice.cz u dr. Kouckého.
Tato mutace dále může způsobovat špatné ředění krve a to může způsobit poškození plodu a potrat v časném i pozdním stádiu těhotenství. Proto si domluvte vyšetření na hematologii. Ono vám zjistí, zda je vaše srážlivot vpohodě, hlavně hladina homocysteinu. U mě toto bylo vpohodě i mimo těhu i v těhu. Projistotu celé těhu každý měsíc chodím na hematologii na kontroly. Když se zjistí problém, nasadí léčbu (warfarin, anopyrin apod.).
Pokud jste brali před otěhotněním antikoncepci, tak ji alespoň na 6 měsíců vysaďte, berte FEMIBION 800 a nechte se vyšetřit na hematologii před těhu i v průběhu těhu.
Více se asi pomoct nedá. Jedině si nechat pak vyšetřit ještě štítnou žlázu.
Jo já ještě brala na začátku těhu do 12.tt urogestan na posílení žlutého tělíska. Ale zase mi způsoboval nevolnosti.
Momentálně jsem podruhé těhotná a zatím vše OK. Ukončení těhu bylo v únoru a v červenci téhož roku jsem otěhotněla, ale až po všech vyšetřeních.
Kotě5 moc moc děkuji, hezky jsi to rozepsala a je to povzbudivé
já jsem heterozygot a homocystein mám tuším také dobrý… ještě čekám na zprávu z Gennetu - nechala jsem si ji polsat i domů, protože můj dr. není moc ochotný…
Ano ano, dr. Kouckému chci napsat výsledky a uvidím co napíše - on je opravdu moc ochotný a odborník co sleduje „trendy“.
Přeji pěkné těhotenství a zdravé miminko ![]()
Ahoj holky,jak jste na tom?Už máte miminka nebo těhulíte?
Já jsem zase po revizi ![]()
Ja mam predispoziciu potratov, som homozygot. V lete som po dlhych rokoch rokoch otehotnela a na jesen v 11 tt som potratila. Uzivala som acidum folicum a pichala som fraxiparin 0,3 od ET.
Na hematologii som bola sledovana od sameho zaciatku, kazda kontrola bola v poriadku, no k potratu prislo aj tak.
Dnes podstupujem 6 IVF a znovu picham nizko-molekularny heparin.
Tak mozno zrovna prave tento mesiac a do stastneho konca.
ahoj holky.asi v 18 mi zjistili mutace MTHFR/homozygot,FV-leiden/heterozygot,FII-protrombin/heterozygot.
kdybych nenarazila na vasi diskuzi,tak ani nevim,ze s tim byva v tehotenstvi takovy problem
.moc informovana nejsem.ted jsem 2. tehule a zacala jsem brat nizkom.heparin.
doufam,ze se vam take zadari a nic spatneho uz nepotka.
Ja mam tiez homozygota a co ja co vsetko este. Pri poslednom IVF som uzivala acidum folicum a pichala fraxiparin 0,3 od ET a v 11 tt MA.
Teraz podstupujem dalsie IVF a mam fragmin uz od zaciatku stimulacie.
Mam z toho celeho strach, nemozem otehotniet a este musim riesit aj takyto vyzny problem s krvou.
Ale verim ze vsetko raz dopadne dobre.
Já jsem se naposledy taky píchala ale bohužel ani potom jsem nedonosila a musela na revizi.Teď čekám na výsledky imunologie a pak zase snažení.
Ale taky doufám že to jednou dobře dopadne.Držím všem palce
![]()
Aj ja som pichala fraxiparin 0,3 ale zrejme ani to nie je 100 percentna zaruka.
Teraz mam fragmin 5000.
Já jsem dnes dostala výsledky imunologie a jsem z toho celá divoká.Nález snížená BI.Rok jsem brala Prednison a při něm 3× potratila.Teď mi jako léčbu doporučují prednison který mi nepomohl.Nevím co mám dělat!!
Tolik naděje a zůstal jen smutek?
Sdílejte své pocity, vypište se z trápení nebo načerpejte útěchu v deníčkách s podobnou zkušeností.