Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky všem..můžete mi poradit..moje skoro 3-letá dcera od středy horečkuje, děda (byla u rodičů a já v práci) s ní jel k dr.tam teplotu neměla, ale dostala flonidan a pamycon do nosíku, má k tomu ošklivou rýmu. Na teploty dávat Nurofen. Horečky opět vystřelily, mamka dávala zábaly..moc to nepomohlo. Dnes mi ji dovezli, mamka koupila Panadol..dala jsem ho o půl osmé (ve dvě měla Nurofen),naměřila jsem 39,3..po dvou hodinách 38,2..sice spí, ale neklidně..pláče, tipla bych bolestí..určo ji bolí celé tělo..a já jsem na vážkách mám se sebrat a jet na pohotovost? mám i starší dcerku a s tou jsem nikdy toto nezažila..díky za radu.
Ahoj, no s pohotovosti tezko radit, ale muzes tam zavolat a ona ti aspon poradi sestricka na oddeleni, kde te prepnou myslim. Teplota 39 je este ok, otazka je ako dlho ju ma? my sme pred casom mali jeden den 39, vecer uz 40 a ked sme davali i paralen i brufen, nezaberalo a neklesalo, tak si nas dokonca v nemocnici i nechali /i tam im to slo az 3.den srazit/. Keby jej stupla kolem 40 hrozia fybricke krece, treba volat pohotovost, ale vyzera predsa, ze klesa? ci?
Inac striedat sa smie zlozkove paracetamol s brufenem po 4hod, keby to neslo.
Drzime palce.
A co myslíš, že s ní na pohotovosti udělají? Dej tak za hoďku či dvě opět Nurofen a nech ji spát.
Ju a so zabalmi opatrne, radsej len chladit rucicky/nozicky, celicko… pripadne, ked je kriza jemne osprsit.
Já teda nemám zkušenosti, s tak vysokou teplotou (tuk tuk),ale když měl syn 38,5 tak mi babička poradila, at mu namažu nohy tvarohem, že jí to prý kdysi poradil doktor, když mě strejda neklesající horečku. A zabralo to, a prý pak už dětem prášek nedávala. Zabralo to i u nás. A jako dítě si pamatuju, že mi máma dělala na nohy zábal z octa, bud jablečného nebo bezinkového a pila jsem lipovej čaj.
Přeji brzké uzdravení. ![]()
U půlnoci změř, bude-li teplota vysoká, tak dej zase nurofen. Dávej jí pít i v noci.
Jo a u některých dětí je normální, že mají vysoké horečky dlouho, klidně týden a neklesají, já to měla jako dítko taky a malý to zdědil… takže víceméně dám ibalgin a dále neřeším, přes 41 zatím nepřelezla.
Mě teď taky holka horečkovala, budou jí 3 roky, střídala jsem nurofen sirup, panadol čípek a brufen sirup, zábaly, tekutiny a co holce nejvíc pomohlo, aby v klidu spala, tak co jsem jí po zábalu sundala ručníky a jak byly už jen vlhké, tak jsem je dala pod ní a ona na nich klidně usnula. Při zábalech mi to rvala, že to nechce a pak se jí líbilo ležet na tom vlhkým. Samozřejmě sem jí zabalila do dek. A jestli ti nebude chtít zábal, tak jí asopň otírej, při tom mi dcerka i pomáhala, že se mokrým otírala
Syn byl teď nemocný, doktorka mi říkala, že řádí chřipka s vysokými teplotami, bolestí hlavy a průjmy. Střídala bych Nurofen s Panadolem po 4 hodinách na střídačku, teplota hlavně v noci se velmi dobře srazí „octovými botičkami“. (Natočit umyvadlo chladnou vodou, do toho nalít lžíci octa a ponořit nožičky po kolena, nasypat hračky, aby si malá cachtala ruce.
Nurofen a Panadol se mohou kombinovat už po 3h, takže jí to můžeš nakombinovat, ať se v klidu vyspí.
Na pohotovost bych jela, kdyby dítě nereagovalo vůbec na srážení teploty.
Dávkuješ to správně? Občas se stává, že rodiče dávkování podhodnocují, nedrží se návodu, což je pak na nic, dávkování by se mělo dávat především podle hmotnosti, ani ne tak dle věku.
Pokud si nejsi jistá, tak se vyplatí na pohotovost i zavolat, není pravda, že ti automaticky řeknou, ať přijedete, já jsem takto volala několikrát a vždycky mi dobře poradili, jednou i výslovně s tím, že nemám jezdit kvůli lehce tekoucímu oku, ať u nich nechytíme ještě něco horšího.
Tak já vím že zřejmě hysteryčím s pohotovostí..ale přece jenom se ptám. No ted má,,jen,,38..dvě hodky po podání panadolu, takže uvidíme dál v průběhu noci..děkuji za Vaše příspěvky
A pijeme!!! naštěstí hodně..dávkování nepodceňuju, já su ten typ co si všechno přečte a podle toho dávkuju..no snad to nedělám blbě.
Ahoj,
jestli má tzv. hnisavou rýmu - žluté, zelené až dohněda soplíky, může mít hnisavou rýmu. Nedávno měla podobné potíže naše nejstarší dcerka - 6let. Dostala na přeléčení ATB a kapky Pamycon jsme museli stříkat do nosu i uší - aby se jí nerozjel ještě zánět. Ale nechci Tě nijak strašit.
Já dávám dětem na sražení vysoké horečky mokré pletené ponožky na nohy, zabalím nožky do ručníku, do deky a přikryju peřinou.
Tvaroh jsem si dávala na prso, když jsem v něm měla zánět a pomáhal.
Přeju brzké uzdravení.
@Nikitaa píše:
A pijeme!!! naštěstí hodně..dávkování nepodceňuju, já su ten typ co si všechno přečte a podle toho dávkuju..no snad to nedělám blbě.