Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Prosím o radu. Náš malý má stálé záněty středního ucha. Jakmile se objeví rýma tak v tom jedem a to stále nos vysáváme. Už si nevím rady má třetí ATB od podzima.
To by měl doktor zvážit, odeslat na orl, zkontorlovat mandle, uši a event. odstranit nosní mandle, ty bývají původcem.
Nám pomohlo na zánět středního ucha Audiron. Musí se kapat, ale pravidelně. Nejprve jsem kapala 3 měsíce v kuse ráno a večer, pak už jen při rýmě hned na začátku, a teď už kapu jen když si začnou stěžovat.
Jsou to bylinkové kapky…jsou dražší, ale vydrží fakt dlouho.
@korzet synové trpěli často a odstranili jim nosní mandli a mají klid.
Můj syn trpěl na záněty středního ucha od 4 měsíců. Každý měsíc byl na píchání uší a jeden měsíc dokonce 3 krát a to nám ještě nebyl ani rok.Pan doktor to vyřešil ventilačními trubičkami. Od té doby žádný zánět a to už je mu 7 let.
Poptej se na ORL, nám trubičky hodně pomohly.
Náš syn se narodil se vzpáčenýma bubínkama. Při každé rýmě měl hned zánět. Vytrhli mu nosní mandle a v narkóze mu propíchli bubínky. Z nich mu vytekla tekutina hustoty žvýkačky. Potom sme ještě asi rok měli problémy a pak to samo přestalo. Když jsem se ptala doktora proč má i po operaci problémy tak mi řekl, že to může odeznít až věkem. A u nás to tak asi bylo, synovi je skoro jedenáct a asi čtyři roky sme na ušním nebyly.
Taky to měl starší syn. Po odstranění nosních mandlí byl klid. Měl záněty středouší i 2× do měsíce :-/ Po operaci už ani jednou, ťuk, ťuk, ťuk ![]()
Malá taky hrozně trpěla na záněty, dokonce jí dvakrát prasklo ouško samo, pomohl nám otobacid a hodně vytírat ouška odvarem z řepíku. ![]()
Ahoj, známá radila dávat do ucha na fášek Alpu na noc - vytáhne zánět. Nebo česnek na uši jakoby pod čelenku, ale pozor, do něčeho zabalit, jinak spálí kůži… JEstli má zadní rýmu, tak odsávání bohužel nepomůže. Ale dělala bych cokoliv preventivního než píchání uší a braní mandlí. Ale mluví se mi to… malá sice hodně trpí na rýmy, ale odsávání stačí. Sousedka nechala oběma dětem - 5 a 2,5 vzít nosní mandle a je klid.
@Bodlacek píše:
Můj syn trpěl na záněty středního ucha od 4 měsíců. Každý měsíc byl na píchání uší a jeden měsíc dokonce 3 krát a to nám ještě nebyl ani rok.Pan doktor to vyřešil ventilačními trubičkami. Od té doby žádný zánět a to už je mu 7 let.
Poptej se na ORL, nám trubičky hodně pomohly.
Nám taky měli dát stipulky (trubičky),ale nebylo to potřeba jen v narkóze bubínky propíchly a tekutinu ze středouší odsáli. Zrovna vyndali i mandli a je klid
.Hlavně musí pořádně smrkat, protože pak se to vrazí do uší. Kluci dokonce byli hluší, jak měli vpáčené bubínky a tu tekutinu ve středouší z té rýmy. Na ORL jsme byli jako doma a fakt snad 5× za rok.
Ahoj holky jdu pro radu už jsem bezmocná. Kubík nastoupil před měsícem a pul do školky…já do práce a jen co nastoupil po dvou dnech mel první zanět středního ucha a atb po týdnu dobráno šel do školky…za týden ve školce jsme jely na píchání ucha a další atb…po deseti dnech dobráno a nástup do školky…od té doby rýma pořád dokola dva dny ne a pak týden odsáváme hnusnou rýmu hustou…ptáte se proč odsáváme protože to prostě nevysmrká a smrkat nechce…je mu 2,5 roku…dneska uz jsem si vzala dovču a jdu s ním k detske doktorce na stery z nosu…už jsem zoufalá nikdy takhle moc nemocnej nebyl poradte…co delat nechat mu udelat celkove vysetreni nebo prehanim nebo jak se vseho zbavit hlavne te rýmy??dík za rady a zkušenosti…ted mi rika ze ho boli ousko a uz mu stoupa teplota…takze jasně dalsi zánet…to uz je moc…co s tim
@Mišulemišule Chce to hlavně vyšetřit pořádně, já na to trpěla od 3 let asi do 11, pořád mi to jen píchali a kapali šumivý kapky, pak jsme změnili doktora, udělali mi všechny stěry a zjistili mi streptokoka, přeléčili a musím zatukat, mám klid… Jinak babský recept, který mi pomáhal, udělat topínku, POŘÁDNĚ potřít 3-4 stroužky česneku, zabalit do vaty, aby to nepálilo a přiložit k uchu, uplně bylo cítit jak to vytahuje z ucha ven ![]()
Segre takle pichali zanet ucha asi 20× nastesti to pak zmizelo samo jako to prislo…
Hezký večer,
syn měl letos od začátku října už 3× píchané ucho (říjen, prosinec, leden). 2× z toho to bylo bez rýmy a bez teploty a bez dalších příznaků, jen ho bolelo ucho a po píchnutí nic z ucha neteklo.
Aktuálně má rýmu, horečku a stěžuje si na ucho, takže čekám, že pojedeme na ORL. Naposledy mu to víc jak týden rozháněli, že to není ještě na píchnutí, že to zkusíme jinak a stejně ho nakonec píchli - byl to víc jak týden zbytečného trápení.
Má vyšetřené mandle a další a nikdo mi není schopný nabídnout řešení. Mandle má zvětšené, ale trhat je nechtějí, že je malý.
Po jaké době vám lékaři navrhli nějaké řešení při opakovaných zánětech středního ucha? Kdy uznali, že už je potřeba daný stav nějak řešit dál? Pídím se, ale zatím to prý není nijak akutní a ještě je na nějaká konečná řešení čas ![]()
@Billi Známých děti (dvojčata) to měly taky furt, i byli na mandlích, nakonec zkončili s trubičkama v uších.
Mě jako dítěti píchali ucho asi 4×, taky jsme na to docela trpěla (ale až ve školním věku) a pak většinou stačilo nasadit antibiotika (což teda taky není žádné terno). Vždycky mi ucho nejdřív zalehlo nebo v něm začalo nenápadně píchat, takže už jsme věděla, že se něco chystá a mazali jsme na ORL pro antibiotika.
Po vytržení mandlí to bylo lepší, ale i tak jsem svůj poslední zánět středouší ( a tenkrát teda i s píchnutím) absolvovala v patnácti letech.