Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky starší syn dostal asi před dvěma týdny neštovice ve školce. Teď to od něho chytl i ten mladší. Prokazatelně to neštovice jsou v té školce je měli asi všichni. Jinak bych ale ani nepoznala, že jsou nemocní. Oba měli jen pár pupínků tak tři nebo čtyři na hlavě zbytek po těle a na obličeji nic. Žádné jiné příznaky neměli. Myslíte, že takovýto průběh neštovic taky zanechá doživotní imunitu? Díky
No já teda nemám vlastní zkušenost, ale známá se mě ptala, jestli jsme taky chytly v našem dětském koutku neštovice (my ne) protože její malá měla jen pár pupínku na obličeji a doktorka je poslala na test na protilátky a pak bude jasno.. Takže se to dá zjistit, ale zase musíš nechat vzít krev.. Což je u dětí někdy dost záhul.. Jinak pak už jsme se nepotkaly, takže ti vlastně ani neumím odpovědět ![]()
@mikky Řeším zrovna to samé. Jsem ráda, že slyším, že se dělají testy na protilátky.
Tak to gratuluji, a závidím.
Syn je nyní už po neštovicích - pupínků cca 200 ![]()
A dcera to chytla dnes. A není snad místečko, kde pupínek nemá.
Jinak k tvé otázce - já jako malá jsem měla 5, 6 pupínků, a chytila jsem je znova cca ve 20ti
, tak že doporučuji zajít na test - protilátky ![]()
To se dá těžko říct, sestra je měla, jen asi tři pupínky a za dva měsíce to chytli znova, komplet celá rodina…
No a pokud by byl problém s tím odběrem krve, tak až bude mít někdo v okolí neštovice, tak tam s klukama zajdi a budeš mít jasno. Buď je chytí nebo nechytí.
Nestovice musi mit tu hlavni materskou nestovicku ve vlasove casti hlavy, sila ostatniho vysevu neni podstatna. Pokud ji tam meli, prodelali nestovice plnohodnotne. Pokud ve vlasech nebyla materska nestovicka, k imunizaci nedoslo a pravdepodobne je prodelaji jeste jednou.
@Háta_x Hmm, a jak se pozna ta hlavni nestovicka?
Je nejaka vetsi od tech ostatnich, nebo je to proste jakakoliv ve vlasove casti?
Dcera takhle měla neštovice dvakrát - jednou slabé, podruhé „parádní“. syn měl teda pořádný průběh, ale v 6 měsících, takže uvažuju, že před nástupem do školy mu nechám udělat test na protilátky a případně ho ještě nechám přeočkovat.
těžko říct, jak to zafungovalo u tvých dětí. asi bych nyní vyčkala, jak se bude vše vyvíjet dále a případně později nechala otestovat krev.
Ahoj, potřebuji poradit.
Starší dcera má neštovice. Včera jsem u mladší (dvouleté) objevila jednu! neštovici na bříšku. Do dnes se jí vyselo cca 15 neštovic, ale malinkých, sotva milimetrových na obličejí, zádech a bříšku. Má teploty, je nevrlá, teče jí z nosu.
Nevím, jestli to mám brát jako plnohodnotné neštovice, jestli ty malinké mám vůbec mazat pudrem Nebo co s tím. Nebo mám čekat, že se ty „normální“ neštovice ještě vysejí?
Máte někdo, prosím, podobnou zkušenost?
No to se uvidí, třeba se rozjedou. Při pochybnostech můžeš pak nechat nabrat protilátky.
@pavlats vyrojit se další ještě můžou, ta fáze osypávání může být myslím až 5 dnů, ale ze začátku bývá největší. Lehký průběh bývá celkem častý, mazat pudrem můžeš, ale neštovice se zahojí i bez toho, záleží, jestli to malou svědí apod. A plnohodnotné neštovice to jsou, sama jsem takové v dětství prodělala (i moje sestra), sotva pár pupínků a když je měly před půl rokem moje děti, tak jsem znovu nic nechytila. Ta teplota a rýma k tomu patří ![]()
Tak segra dostala neštovice v dospělosti a měla jen pár pupínků. Já je ještě neměla
Pokud to nesvědí a spol. tak bych zbytečně pudrem nemazala. a uvidíš, můžou být ještě další, ale i nemusí.
jinak dcera měla taky takový slabý průběh a za rok je měla znova se vší parádou… (včetně horeček 40°)