Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
U nás se to řešilo při dlouhotrvajícím zánětu, na který nezabírala ATB. Dítě dostalo trubičky (v 15 měsících), ale i s těmi mělo ještě 3× zánět ( 1× atb, 2X bez), pak bylo léto, podzim bez problémů, v prosinci (rok po zavedení) jedna už nefunkční a hned zas 2X zánět. V lednu vyndání mandle, vyndání trubiček, vyčištění a čekáme co bude. Začala jsem dávat homeo, i když tomu nevěří m a vytírám ucho kapkami audiron( bylinky). Nic víc už nám nikdo nenabidnul, špatně mu „luftuje“ Eustachova trubice, špatný tlak v uších, tvoří se tekutina. Za dva týdny jdeme na kontrolu, jsem zvědavá jestli už bude zas tekutina za bubínkem ![]()
Prosím ponechat anonym, problémy řeším na více místech, nechci být spojena s nickem.
Můj malý na to tprí hrozně, měl už asi 15 krát zánět
po 7 zánětu jsme přistoupili na trhaní mandlí před druhým rokem, na záněty to nepomohlo, pomohlo mu to na chrapaní ![]()
v říjnu dostal trubičky do obou uší, prakticky pořád mu s ucha něco teklo, hnis, vždycky dostal antib, měl i při trubičkách 4 krát zánět, jediná výhoda, že ucho se nemuselo píchat, má už i zhoršený sluch, prý se s tím nic víc dělat nedá, taky jsem chtěla
Ted mu vypadla jedna trubička, nebo lépe řečeno odplavil ji hlen ![]()
A chráníte malého před prochladnutím? Posilujete imunitu životosprávou? Když je dítě nachlazené, hlídáte řádné smrkání (ev. odsávání)? Jinak mě se osvědčily kapky Audiron (Energy). Fungují preventivně, ale nám i rozehnaly bolest ouška - do rána povolila a klesla teplota.
@R2 jemu právě nenavrhli zatím nic. Ani mandle, ani trubičky. Mandle má zvětšené, ale trhat se nebudou.
@pe-terka ano, chráníme před prochladnutím, životosprávu má snad dobrou, pokud má rýmu, tak smrká nebo odsáváme - většinou v kombinaci. Při rýmě i bez rýmy stříkáme do nosu Vincentku. Když má rýmu, tak prvních 5 dní kapeme Nasivin.
U syna to je tak, že mu nic není, dám ho po obědě spát, probudí se po půl hodině s pláčem a za další 2 hodiny jedeme a je na píchnutí. V lednu jsme tam s tím byli a doktorka prohlásila, že to na píchnutí je, ale bez příznaků to je škoda píchat a opravdu jsme týden ztratili tím, že jsme kapali a nakonec ho bolely obě uši. Za celou dobu neměl rýmu, jen po 5 dnech se přidala horečka.
Teď má podruhé od začátku září rýmu. Začal smrkat včera večer a dneska od rána si stěžuje na uši.
@Billi tak ony ty ouška začínají obvykle náhle, často večer či v noci. Nasivin je, pokud vím, návykový (po delším užívání přestane sliznice reagovat, navíc je to prostě chemický preparát) - asi bych ho vypustila a šla cestou smrkání a Vincentky. A nahřívala dutiny SUCHÝM teplem (ne napářky, ale třeba pytlík s peckema).
Jak píšu, já mám dobrou zkušenost s tím Audironem. Jsou to přírodní kapky do uší, bylinkové s esencemi a nějakým energetickým nábojem. Dceři se ulevilo prakticky hned a píchání jsme se vyhnuli.
@pe-terka Nasivin má za posledních 5 měsíců podruhé. Dávám jen při rýmě a když si stěžuje při ní na uši. Ale on na rýmy netrpí. On trpí na záněty tředního ucha bez ničeho. Ani mu po píchnutí z uší nic neteče.
Audiron nepomohl, měli jsme a zkoušeli jsme. Máme vyzkoušené i různé babské rady.
@Billi soucítím s Tebou, u nás jsou záněty jak kdy jednou s rýmou, jednou bez, jednou s teplotou jednou bez a pořád dokola
Malému se, ale tekutina pořád drží pořád má b, než to, u Vás jsem pochopila, že tam nic nemá, když ani po pichnutí nic nemá, my ještě používáme inhálátor, ale stejně ty záněty má, doktor na alergologii měl podezření na reflux, tak ještě používáme všechny proti refluxová vyšetření ![]()
@Billi píše:
@pe-terka Nasivin má za posledních 5 měsíců podruhé. Dávám jen při rýmě a když si stěžuje při ní na uši. Ale on na rýmy netrpí. On trpí na záněty tředního ucha bez ničeho. Ani mu po píchnutí z uší nic neteče.
Audiron nepomohl, měli jsme a zkoušeli jsme. Máme vyzkoušené i různé babské rady.
aha, tak to pak ano. A nemá anatomické zúžení Eustachovy trubice? Pak už mě napadají jen ušní svíčky, ty zas zabraly kdysi u syna - ale asi máte taky odzkoušené.
Tak to mě mrzí, musí to být vyčerpávající ![]()
Kdyz boli ucho, urcite odsat a dat kapky do nosu. To je zaklad, stejne se nedavaji dyl nez tyden, takze zavislost nevznikne. Dulezity je dat Nurofen, i kdyz dite nema horecku, ulevi od bolesti a je protizanetlivy, dat vetsi polstar pod hlavu, chladne vzduch, fenistil kapky - jsou na alergii ale splaskbe po nich sliznice a hled lepe odteka, ale HLAVNE… nakapat do usi… bud otipax, nebo lihove usni kapky nebo klidne slivovici. Strcit do ucha kousek obvazu a kapat na to, at je v ousku porad mokro, kapat jeste dva dny treba po ctyrech hodinach. Toto vsechno udelat okamzite hned jak si dite postezuje. Dcera taky trpi na usi, ale od te doby co to takto praktikujeme, je nema pichane… uz devet mesicu, zazrak. Ty kapky do usi ulevi snad okamzite. Jinak nase doktorka na orl se ridi pravidlem, ze 4× pichane ucho a mandle jde ven, ale nevim, jestli to neplati az pro deti starsi trech let.
Zdravím, u nás také aktuální téma. 3,5 roku nic a najednou píchaná ouška 2× během měsíce. Teď jsem zkusila i rovnou stěr tak jsem zvědavá co tam vyjde.
První byl také žádná rýma z ničeho nic ani nic neteklo. Teď podruhé bolelo jen jedno ucho ale píchaly obě uši protože to druhé bylo špatné taky.
@Tarinka nevim na co chtějí čekat. On má jednou ucho prasklé a 3× pichle. Mandle má zvětšené. Za rady děkuji. Něco děláme a neco zkusím.
@Billi píše:
@Tarinka nevim na co chtějí čekat. On má jednou ucho prasklé a 3× pichle. Mandle má zvětšené. Za rady děkuji. Něco děláme a neco zkusím.
A kolik mu je?
@Billi radu asi úplně nemám, ale najdeš v deníčkách můj deníček o synových potížích. Jen v kostce první zánět cca v půl roce a od té doby jich měl cca 31. Naposledy měl ted v lednu, je mu 3,5 roku. Měl 3× zavedené VT - pokud fungovaly (poprvé 9 měsíců, po druhé 6 měsíců a potřetí jen 3 měsíce), byl bez zánětu, v okamžiku vypadnutí ihned zánět. V květnu 2016 podstoupil vytrhnutí mandle (nosní) a zavedení VT. V září 2016 už byl bez jedné fungující trubičky a první zánět měl tedy až v lednu 2017 - ale nějaký divný včetně puchýřů na bubínku. Ted zkoušíme probiotika Bactoral, které by měly být preventivně proti zánětu…
tady máš odkazy na deníčky:
https://www.emimino.cz/…lipka-12367/
https://www.emimino.cz/…lipka-12732/
@Svistice mě by spíš zajímalo, jak dlouho ho nechají trápit, než začnou hledat další řešení. Pokud by to bylo jednou za rok, tak to ještě vezmu, ale 3× píchlé ucho za 4 měsíce už není náhoda.
Atb taky nejsou vždycky řešení, zánět může být i virový.