Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj, má někdo zkušenost, že by měl hraniční průtoky pupečníkem (ale prý je to ještě dobré, jen se nesmí snižovat, to už by mě dr. poslala do nemocnice) a zralou placentou? Jsem 35+6, takže skoro ukončený 36tt a mimino nabírá tabulkově (je menší, ale přibírá konstantně) Odhad váhy teď je 2500g. Další kontrolu mám až za týden, není to pozdě?? Mám z toho hrozný strach, že se mu stane něco v břiše. Přála jsem si přirozený porod, ale teď bych ho nejradši vyndala ještě dneska akutním císařem. Nechci být hysterická, ale jsem. Měl to někdo taky tak?
Ahoj, primo zkusenost nemam, ale chapu tvuj strach. Z nactenych pribehu a zkusenosti bych si na Tvem miste hlidala pohyby miminka a pri jakekoliv pochybnosti bych jela do porodnice a klidne tam hystercila, ze se chces nechat hospitalizovat az do porodu. Preji hodne stesti ![]()
Tyhle obavy jsou zcela normální
prostě mimco hlídej a kdyby se ti něco nezdálo, tak do porodnice ![]()
Hlídej si pohyby a pokud by se ti najednou udělalo zle od žaludku, motala hlava atd. tak okamžitě do porodnice i když bys nekrvacela a měla pocit, že tvé obtíže s těhotenstvím nesouvisí. Jinak ti přeju co nejmíň strachu a zdarne zakončení těhotenství ![]()
Ahoj, mám za sebou, takže vím, jak se cítíš. Není to nic příjemného, ale buď ráda, že o tom víš. Hodně často to není kontrolováno a pak se může bohužel stát neštěstí… hraniční průtoky jsem měla od 32tt, co si pamatuji, jsou tam 3 parametry a záleží, kolik jich máš hraničních. Já měla 2. Od 32tt jsem byla kontrolována 1× týdně, následně od 35tt co 3 dny. Průtoky se nezměnily - ani k lepšímu, ani k horšímu, do konce těhotenství zůstaly už stále stejně hraniční. Spíše z opatrnostních důvodů jsem byla od 39tt na rizikovém v nemocnici a ze stejného důvodu přistoupeno k plánovanému císaři v 39+4. Váha 3240g (odhad 3600g), vše v pohodě.
@LuisaHelena tak to vůbec nevím které mám hraniční. Mě je kontrolovala dr. ještě v 35tt a to byly dobré a teď v 36tt říká že to je tak na hraně? Že na to příští týden zase koukne.
No mě je z toho tak zle. Pohyby cítím normálně, ale psychicky jsem úplně v háji.
@Kayliess píše:
@LuisaHelena tak to vůbec nevím které mám hraniční. Mě je kontrolovala dr. ještě v 35tt a to byly dobré a teď v 36tt říká že to je tak na hraně? Že na to příští týden zase koukne.No mě je z toho tak zle. Pohyby cítím normálně, ale psychicky jsem úplně v háji.
Rozumím ti, také jsem měla docela strach. Nicméně, pokud by to bylo už vážně přes, určitě by tě nenechala jen tak odejít domů. Já se snažila na konci nic moc už nedělat, ani aktivně se nesnažila vyvolávat porod, neboť jsem to brala, že každý týden pro dítě k dobru, každá aktivita navíc částečné namáhá tu placentu a zvyšuje průtok krve atd, tedy hlídala jsem si vážně fest pohyby (i v noci, jak jsem byla nervózní, a když jsem měla pocit, že nic necítím, ´probouzela ´ jsem malého colou
, ač jsem ji celé těhotenství jinak nepila). Můj porodník se trochu přirozeného porodu bál, že by se ty průtoky během něj mohly zastavit úplně a muselo by se hned přistoupit k akutnímu císaři, kde je více rizik než u císaře plánovaného, takže jsme to hodně diskutovali, ale posléze jsem měla už docela strach, tedy jsem dala na něj a souhlasila s plánovaným císařským řezem. Zde asi záleží na těch konkrétních výsledcích, ale ač jsem chtěla rodit přirozeně, na konci jsem měla už zkrátka obavy a teď s odstupem (syn má 16m) jsem strašně ráda, že jsem se rozhodla takto, vše dobře dopadlo a ve finále to vlastně žádné velké drama nebylo. Ale tohle člověk nikdy neví, proto opatrnost je na místě. Pokud se ti cokoliv nebude zdát, jeď ve dne v noci do nemocnice, protože radši planý poplach než pak litovat… Ale věřím, že už jsi skoro na konci, tedy že je jen tělo zkrátka už unavené a že vše dobře dopadne ![]()
Ahoj, já měla hraniční jednu hodnotu ze tří, taky jsem z toho byla na nervy, ještě k tomu moje mimčo nebylo aktivní nikdy a vydolovat nějaký pohyb z něj byl po celé těhotenství skoro zázrak. Kontrola byla za týden a tam už bylo vše v pořádku… Brala jsem to tak, že kdyby to bylo zlé, tak by mě nepustili domů. Hlídej pohyby, a kdyby jsi z toho měla být nějak moc na nervy, klidně se jeď zkontrolovat dřív. Držím palce. ![]()
@wiwiOL byla jsem ve stredu u svoji dr., ted v pondeli jdu do porodnice na registraci, tak na to kouknou urcite.
Ja mam placentu vepredu a ty pohyby jsou takove nekdy vice, nekdy mene cele tehotenstvi. Uz jsem brala telefon do ruky, ze jdu volat do porodnice, kdyz jsem necitala pulhodiny pohyby, ale jak jsem hledala cislo tak se mala ozvala, ze to bylo videt i pres triko, tak zase nechci lhat. To psychicky peklo je nejhorsi. ![]()
@Kayliess Já měla placentu vzadu a pohyby skoro nic. Neznám žádné buzení kopanci či herdy do močáku. Až ve 20 tt jsem si vynervovaná objednávala angel sound
Prostě malá byla neskutečný kliďas, takže hlavně v tomto směru bylo těhotenství jedno velké psycho. AS jsem se sice uklidnila, než jsem se dočetla, že tlukot srdíčka a absence pohybů může být také velké špatné.
jestli někdy budu čekat sourozence, snad bude akčnější. ![]()
@wiwiOL a pak uz probihalo tehotenstvi normalne? Nebo te hlidali vic? Porod byl prirozeny, zacal sam? ![]()
@Kayliess Tak oni mi poprvé průtoky měřili až v porodnici, cca ve 37tt, o týden později bylo vše v pořádku. Jinak jsem měla naplánovaného císaře a rodila jím v plánovaném termínu.
Holky, nakonec jsem byla na ko v porodnici a podle nich jsou prutoky i placenta uplne normalni. ![]()
@Kayliess píše:
Holky, nakonec jsem byla na ko v porodnici a podle nich jsou prutoky i placenta uplne normalni.
Super, tak to je skvělá zpráva. Nechápu, že te tvoje gynekoložka takto stresovala, je to dost nefér, navíc u prvorodičky… samozřejmě, třeba se problém nějak vyřešil, stát se to může, ale asi bych jí něco až porodíš řekla, aby si dala pozor u dalších pacientek s takovými výroky. Tak se drž a ať jde u porodu vše hladce ![]()