Horské túry a vlci – uklidníte mě?

Miuska1
27.6.25 22:11

Horské túry a vlci

Ahoj,
milé dámy, oblíbila jsem si horský túry, miluju to…bydlím v pohraničí. :mrgreen:
A tam máme hodně vlků a já se bojím…jsem z okolí Králického Sněžníku, Klepáče a Stříbrnického sedla…
Jeden myslivec mi říkal, že vlci jsou na některých horách, že tam chodí i odpoledne…
Takže mě prosím uklidněte. :hug: (případně postrašte :lol:)

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
13762
27.6.25 22:48

Vlků se opravdu bát nemusíš, protože se člověku zdaleka vyhnou. To už bych se víc bála těch medvědů, kteří občas přeběhnou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5243
27.6.25 23:08

Mam tam docela dost protoulano a z vlka jsem nezahledla ani chlup. Muzes si poridit a vycvicit (privolani, neodbihani za zveri) psa, aby chodil s tebou. Pocitove mi to prijde tak nejak lepsi nez chodit sama :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
krecik.dzungarsky
28.6.25 05:58
@Miuska1 píše: Více

Panebože, jsi z mého milovaného místa, kam každý rok utíkám, a kde už se znám s místními.
Ano, loni byli vlci spatřeni u Adélina pramene. V noci přespávala v přístřešku parta turistů a prchali před nimi.
Za pár dní jsem u vás a letos zase tradičně sama. Nachodím si denně třicet kilometrů a budu spokojená. Pokud potkám vlka, budu hodně hulákat, anebo mu z mobilu pustím na plný pecky hudbu, předpokládám, že zdrhne.

• Citovat
  • Upravit
krecik.dzungarsky
28.6.25 05:58
@AnastazieB píše: Více

Medvědi v okolí Kraličáku zatím nejsou.

• Citovat
  • Upravit
2530
28.6.25 09:05

My máme vlky v Brdech doslova ve vedlejší vesnici a nehroutím se z toho, do lesů a kopců tu chodí vsichni. Vlci radši utečou než aby čekali až k nim někdo přijde. Pokud víš že jdeš do místa kde se vyskytují častěji, chce to trochu obezřetnosti, pokud máš psa, tak ho dát na vodítko ( je pravděpodobnější že na ně narazí pes při běhání v podrostu než ty na cestě) a nevyhazovat odpadky které by je lákaly. Jeden pán tu na vlka narazil, vzal klacek, udělal rámus a vlk odběhl. Byla to spíš nečekaná náhoda, zkřížili si cestu.

Edit: překlep

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9166
28.6.25 09:31

Kupte si akustický sprej (ten co se používá jako siréna na hokeji/fotbale) a věřím, že s tím odeženeš i medvěda…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9166
28.6.25 09:34
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10890
28.6.25 09:35

Já potkala vlka na procházce za naší vesnicí 8). Stačí zvýšit hlas a jde pryč.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80119
28.6.25 09:43

Aby vlk zaútočil na člověka, musela by nastat jedná ze tří situaci - má vzteklinu, tudíž nemá zábrany. Je zahnány do kouta a nemá jinou únikovou cestu než přes člověka. A je krutá zima smečka chcipa hlady. Která z nich muže nastat v Orlickach?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
LiduNe
28.6.25 09:54

Jsem z Vysočiny, vlků tu máme taky dost. Je fajn, že se tyhle šelmy vrací do přírody a na místa, kde je lidi vystříleli. Lidi ze vsí je občas v lese vídají, já je ještě nepotkala. Ne všichni jsou z nich nadšení, někdo se i bojí. My, naši rodiče i prarodiče jsme generace, která už není zvyklá na tyto zvířata ve volné přírodě. Ale kdysi, a není to tak dávno, tady běžně žili a lidi nelovili, co vím. Chodím ráda v oblasti Žďárských vrchů a nenapadlo by mě se bát. Oni na nás nejsou zvědaví. Vlk o tobě dobře ví daleko dřív, než bys k němu dojdeš a zmizí, jsou plaší. Jen se bojím, aby se to tady nějak nezvrhlo jak na Slovensku a nepovolili odstřel.

• Citovat
  • Upravit
krecik.dzungarsky
28.6.25 10:06
@pannda píše: Více

Super tip, jen je to moc velké. Do mého skromného batůžku by se nehodil. Navíc jsem limitovaná váhou, kterou mohu nosit, což je maximálně 5 kg. S výbavou na více dní jdu hodně přes, ale to jen v rámci přesunu tam a zpátky.

• Citovat
  • Upravit
krecik.dzungarsky
28.6.25 10:09
@inkakřivák píše: Více

Může být zraněný, vyhladovělý, smečka ho vyloučí :nevim:

• Citovat
  • Upravit
80119
28.6.25 10:12

@krecik.dzungarsky jistě. Zraněnému muzes utéci, vyhladovělé u taky, když je sám. Je to nesmysl, vlci jsou plaší. Spíš by ti ulovil toho psa, jak se tu doporučuje brát. Osobně bych se mnohem víc bála na Slovensku medvědů. Protože ho muzes v lese překvapit a on ti z leknutí jednu plácne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Velryba černá
28.6.25 10:14

@inkakřivák přesně, až se tu rozroste populace medvědů, bude to teprve zajímavé.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Umožňuje to nová legislativa. Zjistěte podrobnosti.

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová