Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Popíšu situaci z dnešího rána.
V práci vás Osloví mladý kluk - okolo 25 let. Slušný a milý s tím, že ho okradli o všechno (mobil, doklady) a potřebuje se dostat domů do Německa. Ani přímo nechtěl peníze, spíš pomoct. Nabídl jsem ať si půjčit mobi - nezná číslo domů. Upřímně taky bych z hlavy nedal číslo…Tak jsem mu alespoň vytiskl kopii dokladů, měl je na mailu u sebe Pc a tiskárnu tu mám u sebe. Vedle z knihovny ho rovnou vyhodili ani s tímle mu nepomohli.
Na návrh ať jede na černo moc neragoval…prý by mu pokuta přišla na adresu mimo. Nebo ho z vlaku vyhodili už při nástupu. Já být na jeho místě tak sednu na vlak a jedu. Měl jsem pocit, že vám vypíšou pokutu ale nechají dojet na cílovou stanici. Nevím jak to funguje…
Byl jsem v pokušení mu ty cca 400Kč na ten vlak dát. S tím že by mi to pak poslal na účet…nebo mám tu PC tak koupit online jízdenku a vytisknout.
Jsem naivní? Nebo byste mu ty peníze, případně lístek koupili…
Naivo. Nekoupila. Jestli to byl Němec, muže si zajít na ambasádu, tam mu pomůžou. Jestli Čech, jistě má rodinu.
Pokud by na mě působil věrohodně, klidně bych ty 400,– obětovala, ale tak, že bych mu jízdenku koupila v apce a vytiskla. Peníze jako takové nedávám téměř nikdy. Pokud by se ošíval nebo měl výmluvy typu že neví, kdy pojede atd., tak bych ho poslala o dům dál.
Jsi byla včera asi dlouho na sluníčku že?
To je pěkné starej trik.
Loni nás takto oslovil chlápek v Rakousku na benzínce jestli bychom mu nedali 20 eur na benzín. To víš že jo.
Ty historky typu,,pane potřebuju 50Kč na vlak" znám taky - jezdím vlakem docela často a třeba na hlavním v Praze to bylo skoro pořád. I tady ve městě,,prosím nemáte 30Kč nebo drobné". Když jedná slušně a chci dát, tak něco dám - ale vím na čem jsem. Peníze nejspíš půjdou do nějakého jídla, alkololu a cigaret. Asi jsem opravdu dost naivní. Jen když o tom přemýšlím nevypíše vám policie po nahlášení nějaký doklad, kde by bylo uvedeno, že ten člověk si nevymýšlí a opravdu přišel o peněžěnku a mobil a s tímhle se domluvit na nádraží…
Je mi hloupé odmítnout člověka v nouzi. na druhou stranu opravdu nevím jestli je to co mi říká pravda…
Taky jsem zažila na nádraží zadost o peníze na lístek na vlak. Tak říkám, dobře, jdeme ten lístek rovnou koupit a já ho zaplatím…nejdřív byly výmluvy, že čeká na kamaráda, že neví v kolik hodin odjede atd. a pak začal být vulgární
ale v pohodě, neuspěl u mě a tak chodil za dalšími lidmi - už měl v tom praxi
@Bydlící píše: Více
Mně se tohle stalo v Marseille v přístavu, v neděli. Na policii jsem byla, jenže já nemluvím francouzsky a oni nemluvili jinak, než francouzsky, takže tam jsem sice jakýsi papír dostala, ale byl mi na nic, protože v neděli měla ambasáda stejně zavřeno. V pondělí jsem už měla být v práci, takže jsem jela načerno, bez jakéhokoli dokladu, bez peněz, se staženou pr. delí a ještě do země mimo EU, kde jsem tenkrát pracovala. Taky jsem neměla klíče od baráku ani od auta, které mi stálo před barákem. A rodný list, který je potřeba na nový pas, jsem měla v Čechách. No, užila jsem si s tím tenkrát fakt hodně zábavy a stálo mě to dost peněz. Každopádně do Marseille už by mě nikdo nedostal ani párem volů.
Sama bych si také nevzpomněla na tel. číslo známých a příbuzných, ale určitě bych byla schopná je najít na messengeru, mailu atp. Takže mladý chlapec mohl požádat, ať mu někoho najdeš, a ten dotyčný už mu mohl jízdenku online koupit. Za mně podvod.
Jestli ti bylo v praze, tak tam jsou tihle podvodníci s tímto typem podvodu dicela častí. Nedávno mi s podobným příběhem zastavili na Pražského povstání.
Já bych na něj pro fór zkusila promluvit německy ![]()
No nevím, okradení snad řeším na policii a případné kontaktování příbuzných tedy taky zajistí ta policie, kopie dokladů též. není potřeba s tím otravovat jinde. Ale nepochopila jsem, jak tě oslovil v práci? to je kolega? tak pokud ano, tak to je trošku jiná, kolegovi se pomáhá líp,,,ale nevím jestli to chápu dobře. Jinak podvod, není potřeba se navážet do knihovny. V jedné pracuju, a těch pohádek co tu vyslechnem,,,nejspíš to knihovnice vyhodnotila líp než ty.
Tyhle žádosti jsou v 99% podvody, ať už jde o různé muže, babičky nebo třeba ženu s dětmi ze Slovenska na Hlaváku.
@Zumpa píše: Více
To už teď vím taky. A opravdu to byl takovej bubák. A druhej na něj čekal za rohem na nastartovaným mopedu. ![]()
@Fee-bee píše: Více
Tak Rakušan a současná vláda se nám postarali o to, že to můžeme mít za chvíli i u nás. Takže jsi jen se zkušeností předběhla dobu ![]()