Hranolky, bramburky, Kofola - pro dítě?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Hranolky, bramburky,kofola
Byla tady otázka na kukuřičké křupky, ale zajímalo by mě, jak se díváte na to, když někdo dává ani ne 2 letému dítěti hranolky, majonézový salát, kofolu. Vím, že každá je jiná, někdo nedá nic smaženého dítěti 3letému, jenom samou zeleninu ovoce, maso a nědo hned krmí vším. Tím nechci nikoho urazit jenom jak to máte vy??? Například dítěti 1,5 až 2 už mu opravdu dáváte všechno řízek s bramborovým salátem a nebo uvaříte raději brambory??
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
ahoj, tak já jsem fanda zdravější stravy ale v tom smyslu, že přesně to co píšeš bych prckovi nedala. To samé sladkosti… šílím jak vidím v puse u dvouletého dítka lízo v puse a všimla jsem si na netu i pár fotek spících dětí s lízáktm v puse, no krásně si zakládají na zubní kaz a pak mámy bečí jak to uděla u zubaře a kolik už má kazů. Kluk má 4,5 a jí vše, jen ne moc mastného, smaženého (občas něco, klidně si dá řízek pokud není smažený v ropě ale jinak žádné hranolky a podobně, raději ty brambory)potom sladké mu taky dám když má chuť ale jen kousek a s tím že si pak vyčistí zuby a on je spokojený, je zvyklý a v obchodě si nevymýšlí. Snažím se mu dát víc ovoce a zeleniny, bílé jogurty a pije hlavně vodu (občas čajík, džus 100procentní) nezdá se že by mu mělo něco chybět…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
ještě jednu věc.. nepochopím stravování v tzv Mekáči. Ve školce se děti těší že půjdou tam místo třeba ven na procházku nebo na cokoliv jiného, pořád slyším Mekáč, my jsme tam nikdy s klukem nebyli, co tam některé táhne? Dětský koutek je všudemožně.. tak „zdravá“ a „drahá“ „strava“? ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak já tak důsledná nejsem, ale souhlasím s tebou. Malý má 16 měsíců lízátko měl dvakrát jen chvíli a to když jsme potkali kamarádku, která mi říkala, že malá je jak divá do lízátek, že mají i 3 denně. Ale to už záleží na každém. Malému občas dám gumového medvídka nebo sušenku, moc ale na to stejně neni.Já malému vařím zeleninu, kuřecí maso a tekové podobné a když jsme byli na návštěvě u rodičů mého manžela, tak jeho sestra už dává úplně všechno tak se divila, bože proč se s tím vyplám
, tak jsem si říkala, jestli jsem opravdu jediná..dává misku hranolek, řízek, kofolu, klobásky prostě jak dospělí. ale jak říkám, nechci nikoho soudit, jenom jsem chtěla vědět názor maminek
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak naše Anežka majonézový salát zatím neměla (nebo o tom aspoň nevím
), kofolu taky ne a hranolky párkrát (naštěstí nemáme v dosahu McDonald´s). Sladké bohužel miluje (já taky, ale snažila jsem se jí před ním chránit co to šlo), ale ví, že to není „normální“ jídlo a že je jen za odměnu. Uzeniny má výjimečně a ani je moc nemusí (spíš jen párek). Řízek zná moc dobře, ale já ho nedělám (ne že bych nechtěla aby ho jedla, ale prostě se mi s ním nechce patlat), takže když má na něj chuť, objednáme ho u babičky (100km a vždycky se ptá, co chceme uvařit)
.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Myslím, že Mekáč je tak oblíbený proto, že je to „moderní“. Lízátko Anežka ochutnala poprvé, když ho dostala na dětském cvičení (byl den dětí nebo tak něco) a dost často ho teď chce koupit, ale pak na něj většinou zapomene nebo párkár lízne a odloží ho.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já jsem zastánce „všeho s mírou“. Tzn. pár hranolek Matymu dám, ale brambůrky (tyčinky, slaný křupny, krémový sušenky, plněný čokolády, …) a kofolu (ani žádnou bublinkovou limonádu nebo vodu) bych mu nedala ani omylem. Řízek má rád, palačinky, svíčkovou i guláš. Už měl i majonézovej salát. V podstatě dostává to, co jíme my, ale přiznávám, že jsme jídelníček dost příspůsobili dítěti.
Sladkosti sem tam dostane (pokud je fakt hodnej a vzpomene si), ale naštěstí preferuje ovoce a pije zásadně čistou vodu.
Pokud mám třeba ze stravy u rodičů nebo u tchýně (klasická česká kuchyně + buchty) špatnej pocit (obě mámy naštěstí vaří rozumně s ohledem na milované vnouče), vím, že druhej den opět najedeme do zajetého „pro malé dítě vhodného“ režimu. Takže občasné zhřešení fakt neřeším.
Příspěvek upraven 09.04.10 v 16:48
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
souhlasím s tebou, spíš mě šlo o tu kofolu, protože to je takový zvyk - celá rodina si sedne u jídla pití, když se všichni sejdou a teď se nalévá. Jak jse psala tak moje švagrová dává dětem běžně pít kofolu . Když měla malá 3 roky tak i 3 sklenice během návštěvy a malý teď začal pít taky. A samozřejmě když dávají oni, proč ne já, ale jako kofolu nepiji ani já a je to těžko se tam s někým dohadovat, každý má svoji pravdu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já se snažím řídit podle hesla všeho s mírou..Nepřehánět na jedné ani na druhé straně.
Adámek už majonézový salát ochutnal,miluje vlašák a pařížák.Kdyby bylo na něm,jedl by to často,ale kupujeme to tak jednou,maximálně dvakrát za měsíc.Dostane trochu na talířek a tím to končí.
Má rád párky,dostává je taky občas.
Miluje česnekovou pomazánku,tu mu dopřávám podle chuti,protože tvaroh,máslo a trocha česneku od našich ze zahrádky mu neuškodí.Bříško ho potom nebolí.
Toto ale ochutnal až po druhém roce.Zdravou stravu mi bojkotuje,to odmalička,i když do 18 měsíců jedl jen masozeleninové příkrmy ze skleniček,polévky,žádné sladkosti.
Jinak normálně.Málo solíme,k snídani i večeři přidávám zeleninu nebo ovoce.
Z obědů má nejraději rajskou polévku a omáčku,knedlíky,i jiné omáčky.Snažím se ale,aby jedl vše.
Ve školce sleduju jídelníček a vím,že i tam dětem přidají např. ke karbenátku hořčici.
Emičce zatím vařím vše ve vodě.Kromě toho měla pečené kuře s bramborovou kaší,zapečené filé se sýrem.Solíme minimálně,každý si dosoluje na talíři.Lízátka ani jiné sladkosti jí nedáváme.Jen párkrát se stalo,že něco ochutnala od Adámka.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak u nás jedl vše co my, bramborový salát v pohodě… Kečup a majo k hranolkům (pečeným v troubě) začal dostávat letos, ale máme to tak jednou za čtvrt roka.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
myslíš ty skleničky například Hami, to jídelka??? Totiš malý by to jedl pořád -16 měsíců, a když uvařím něco jiného, tak má jen pár oblbených jídel, ale moc mu to nechutná. ne, že bych byla špatná kuchařka
, ale prostě víc mu chutná taková ta neutrální chuť
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak ja ji to vylozene nedavam, jako ze by dostala k obedu hranolky, ale kdyz to vidi u nas, tak samozrejme chce, tak ji dam do ruky, jinak by byl silenej rev. Ale hranolky mame vyjimecne, stejne tak je to i treba s parkem nebo bramburkama, sladkostma, dostane jen kdyz se toho dozaduje, ze to vidi u jineho a jen trosku a obvykle to doma vubec nemame, spis obcasne na chut, hlavne manzel samozrejme
kofolu nebo limonadu nic takoveho jeste nemela, jen stavu s vodou kdyz sebere te starsi jeji piti. Doma pijeme jen vodu nebo caj a stavu s vodou.
Ale reknu vam ty kolove napoje jsou silene, ta starsi (skoro 4 roky) mela ted nedavno strevni chripku, zvracela a mela prujem, v lekarne mi rekli, ze ji mam nejdriv dat trochu coca coly, aby se ji zklidnil zaludek a prestala zvracet a mohla dostat nejaky lek. Driv colu nikdy nemela a jak to ochutnala, tak se po tom muze umlatit, jak to nekde vidi
samozrejme nedostane, uz tak je jak sidlo, jeste kofein to by me uz odvezli ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj, u nas je to tak..Kofolu, colu, limonady nedostavaji, kdyz mame my s manzelem, deti vi, ze to neni pro ne, starsi sice loudi, ale ma smolika. Sice manzel obcas polevi a da ji trochu napit, ale abych nevidela:-)) Mala pak stejne bonzne.. Lizatka nedostavaji, nemam rada to co je dlouho v puse /krom zvykacek bez cukru/ Kdyz koupime bramburky, dostane cca 5lupinklu a slus, malej nic. Susenky, cokoladu maji denne, ale zas milujou zeleninu, ovoce. Majonezu dostane jen dcera, syn ne. Hranolky delam jen v troube, tak dostanou oba. Jinak jime normalne, oba maji radi maso, Tyna nejradeji ten rizek s bramborovou kasi:-)
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Adámek jedl skleničky jen Hami.Jiné mu nechutnaly.
Emička dává odmalička přednost vařené stravě,skleničky jedla jen vyjímečně.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
tak nas MAtusko uz mal zemiakovy vianocny salat..ale my nerobime majonezu,ale supneme tam jogurt alebo smotanu.. tatarku ani nic podobneho nejedol..lebo to ani doma moc nejeme, robime si taku domacu..(syr, jogurt, uhorku..)
no, ale vyprazany rezen uz teda jedol
nie aj ten obal.ale to masko vnutri.ale aj to je dost mastne..
a jedol aj obal.na poslednej navsteve..
lizatko uz tiez ochutnal..ale tomu sa nastastie vyhybame
ale co je hroznee.ze ked dostane od navstevy cokoladu..
samy mu moc nedavame..ale zas susienky zvieratkovske jedava..
a kecup velmi lubi.. nevidim dovod, ak je kvalitny kecup..ten mame tiez domaci..je v nom kopec zeleniny, ale zas aj nejake to korenie..hadam to neublizi
kofolu a podobne bublinkace…tak to rozhodne neplanujem tak skoro dat..
a miesto hranoliek sa daju urobit aj super zapeknae zemiaciky
su sice tiez mastnee..ale lubime ich vsetci..ale tie nebyvaju casto..
- načítám...
- Citovat
- Zmínit